Va sfatuiesc sa incercati intai aceasta reteta, apoi, dupa gust, sa faceti si alte variante, de exemplu o parte numai cu lapte praf, pentru a obtine si un strat de ciocolata alba etc.
Eu stiu o reteta cu ceva mai putin zahar. Alte retete se bazeaza pe cantitatea mare de zahar, care determina intarirea rapida a ciocolatei, dar iese prea dulce.
De fapt, gustul de baza trebuie sa fie cel de cacao. Dar nu putem face acasa decat ciocolata cu lapte - pentru cea amaruie fiind necesar unt de cacao, de care nu avem.
Iata cantitatile:
- 400 g zahar tos ( cam 2 cani);
- 500 g lapte praf Raraul sau asemanator, care sa nu contina zahar;
- 100 g cacao - sau chiar mai multa;
- 200 g unt;
- esenta de rom;
- nuci prajite in cuptor si/sau stafide.
Intr-un castron mai mare de portelan cernem prin sita laptele praf si cacaoa si le amestecam.
Punem zaharul intr-o craticioara, impreuna cu o cescuta mica ( sau numai jumatate) de cafea cu apa ( apa sa cuprinda zaharul, pentru a putea obtine un sirop, fara a se carameliza). Atentie - prea multa apa va cere mai mult lapte sau cacao, ori ciocolata va iesi prea moale.
Cui ii place - eu asa fac - poate amesteca zaharul cu o jumatate de cescuta cu cafea, pentru a-i accentua gustul de cacao.
Lasam cratita cu zahar pe foc mic, amestecand cu lingura de lemn, pentru a obtine un sirop limpede.
Turnam acest sirop fierbinte peste laptele praf si cacaoa din castron, amestecand repede cu lingura de lemn.
Omogenizam si adaugam si untul, amestecand iar pentru a se topi si a obtine o compozitie omogena.
Apoi punem romul si nucile - dupa ce au fost usor prajite in cuptor - sa fie de culoare bej maroniu, nici prea albe dar nici prea arse.
Daca este prea moale, mai putem adauga cacao sau un pic de lapte praf.
Apoi turnam compozitia intr-o tava lata de la aragaz, unsa cu unt. Nu dam la frigider, lasam undeva intr-un loc uscat. Ideea e sa se usuce putin.
A doua zi va avea o consistenta mai moale, cred ca de-a treia zi va fi tare, ca ciocolata ( cred ...pentru ca se mananca repede si nu stiu cum arata dupa mai multe zile).
Acest fel de ciocolata este foarte bun, cu totul aparte datorita romului, cantitatii mai mari de cacao si datorita aromei nucilor.
4 comentarii:
Didona de cand cautam o reteta buna de ciocolata de casa!!! Cred c-am s-o fac duminica pt ca poftesc :-P Nu nu sunt inca insarcinata dar am suflet de copil :-) mersi de reteta! Te pup!
Didona... pentru un frumos sfîrşit de octombrie, nu te dezminţi, vii cu o frumoasă şi delicioasă reţetă... ciocolată de casă - cu lapte...
Sigur o voi pune în practică... şi, voi face nu una, ci două reţete, pentru a fi sigură că mai apucă şi a treia... a patra zi... Noi pentru ceva bun, indiferent că este ceva dulce, o mîncărică... salată sau orice... avem o vorbă, pe care cred că şi tu o cunoşti foarte bine... "Nu a fost bună...!!! De ce...!!!? Pentru că s-a mîncat prea repede...!"
Te felicit pentru postare... şi, pentru că la ciocolată întotdeauna este binevenită o cupă de şampanie sau un vin bun, în continuare voi posta cîteva din frumoasele şi nemuritoarele versuri ale lui Păstorel Teodoreanu, care cred şi sper să-ţi placă...
"Cîntat-am vinul şi-l băui pre el,
Şi-aşa, precum din flori slăvitul soare,
Cules-am toată roua din pahare,
Voios ca cel din urmă menestrel.
Am păstorit în viaţă vinuri rare,
(De-aceea îmi şi zice Păstorel)
Şi de la Grasa pîn' la Ottonel,
Le-am preţuit pe rînd pe fiecare."
Spovedanie - Al. O. Teodoreanu
Multumesc pentru aprecieri, fetelor. Sa-mi spuneti daca ati aplicat reteta si daca v-a placut.
Versurile lui Pastorel sunt foarte sugestive. Si eu m-am apucat "de baut" de cativa ani - inainte nici nu gustam vreun fel de bautura alcoolica, apoi am inceput sa beau din cand in cand cate 100 g de vin rosu, dupa ce am citit ca imbunatateste circulatia.
Tratamentul a dat rezulate, in timp, caci eu aveam crize cardiace la schimbarea vremii, iar acum neplacerile sunt minore, si rare. Deci, urmati sfatul lui Pastorel.
bestiala reteta ... o voi incerca ... merci mult
Trimiteți un comentariu