Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

23 dec. 2011

Pișcoturi din aluat cu untură

Le-am făcut chiar mai înainte și m-am gândit să îi postez astăzi, poate mai inspir pe cineva.
Mi-au IEȘIT EXCELENTE, FOARTE FINE.
Nu am mai făcut această rețetă de mai mult de 20 de ani și am făcut-o acum de probă.

Aluatul se face cu:
 circa 250 g untură topită, dar rece
200 g zahăr
 2 ouă și 3 gălbenușuri
un praf de sare, 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
 arome
zeama de la o jumătate de lămâie
circa 7 polonice cu făină

Am avut untură foarte proaspătă, pe care am topit-o ieri. Până azi, s-a făcut numai bună.
Și pișcoturile nu au niciun pic de iz de untură.

Am amestecat untura moale cu sare, un vîrf de cuțit, și cu zahărul. Le-am frecat cu lingura de lemn, vreo 10 minute.

Apoi adăugăm pe rînd ouăle, gălbenușurile,

coaja de lămâie sau portocală, și apoi făină în ploaie, treptat. Nu am cântărit făina, am pus cam 7 polonice  medii.

Aluatul să fie elastic, nu vîrtos.

După ce se face aluatul, se lasă la rece vreo 30-40 de minute și astfel se întărește și se trece ușor prin mașină. Unele persoane fac aluatul foarte vârtos, cu multă făină, ca să il poată modela, dar fursecurile nu mai ies atât de bune, fiind prea îndesate, aspre.


Cum spuneam, după ce dăm aluatul la rece il trecem prin masina la care am atașat forma de pișcoturi și facem batoane, semicercuri, cercuri , fundițe.



Se coc în cuptorul incins, cam 12-15 minute, la foc mediu.
Trebuie să fie doar ușor rumenite.


O serie mi-ai ieșit un pic spre maro și sunt prea uscați. Deci, atenție la copt.
Se pudrează ușor cu zahăr.

Pentru un gust mai special, puteți adăuga în aluat o mână de nucă măcinată.
Se mai pot glasa cu ciocolată, dar parcă sunt mai buni așa.

7 dec. 2011

Nu aruncați cojile și cotoarele de mere! Faceți oțet!

Dacă faceți gem, plăcinte etc., vă rămân destule coji.
Mie mi-au rămas de la plăcinte și am mai adăugat și mere întregi, în completare.
Rețeta - DE AICI.

2 dec. 2011

Ciorbă de burtă

Da, am mâncat și eu ciorbă de burtă, pentru prima dată, și mi-a plăcut. Adică, mai gustasem și altă dată, dar era ceva ce nu mă atragea deloc. De această dată, ce-i drept, mi-am pus in farfurie numai zeama, fără acele bucăți de burtă, și era absolut minunată. Da, așa sunt eu, și, în genere, imi cam displace carnea.
Dar acum eram invitată la o prietenă și toată lumea mânca cu multă poftă.
Și pentru că s-a intâmplat așa, am cerut rețeta, deși eu am de gând să fac o ciorbă similară, dar fără burtă. N-are cum să iasă decât bună.
Dar iată rețeta prietenei mele:

Ingrediente

1.2 kg burta vita (prefiarta)

Pentru supă:
1 coadă de vită
1 morcov
2 radacini patrunjel
1 bucată telina
1 ceapă

Apoi:
un morcov
1 gogoșar sau ardei roșu
piper boabe
1 ardei iute
400 gr smantana
3-4 gălbenușuri
o căpățână de usturoi
sare
2 linguri ulei
7 linguri otet

Se spală burta, se mai freacă cu sare, se lasă să stea în apă cu oțet vreo oră. Se taie fideluță.
Cu oasele de vită și legumele facem o supă - le punem la fiert in apă rece, pe foc mic, 1,5 ore.

Strecurăm zeama, iar carnea o punem intr-o oală mică, deoparte, acoperită cu zeamă - ulterior, vom adăuga și ciorba de burtă -  căci unii meseni vor dori s-o mănânce cu ciorba.

În ulei călim un morcov mai mic, ras fin, cu ardeiul roșu tocat fin, și stingem cu supa. Lăsăm să fiarbă. Adăugăm și burta și lăsăm totul la fiert vreo 30-40 de minute.
Când e gata, amestecăm smântâna cu o linguriță de făină și o turnăm în ciorbă, amestecîmd mereu. o mai fierbem 5 miute. Potrivim gustul cu sare și 3-4 linguri de oțet. Nu se face acră, ci numai un piculeț. Oțetul se poate amesteca cu gălbenușurile, cu zeamă din ciorbă, treptat, apoi se toarnă totul in oală.

* Dacă avem burtă simplă, nepregătită, aceasta se va spăla îndelung, se va lăsa cu oțet, de asemenea, se va fierbe mai întâi separat și se va arunca apa de 2 ori, ca să iasă din gustul său pregnant.

Din usturoi facem mujdei, dar adaugăm numai puțin in ciorbă, restul il ducem la masă, ca să-și pună fiecare cât dorește.
* Imi amintesc că am citit undeva că în ciorba de burtă sunt foarte buni gogoșarii marinați, iese ciorba mai picantă. Cred că e o idee bună.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori