Este o reţetă italiană pe care am adaptat-o sezonului, adică în loc de spanac am pus dovlecel şi pătrunjel verde.
Pentru 2 porţii:
1 piept de pui dezosat
un morcov
un dovlecel mic
4 ciuperci
50 g pesmet
1 ou
20 g parmezan sau brânză rasă
o ceşcuţă mică de vin alb
1 câţel de usturoi
o legătură de pătrunjel verde
oregano uscat
o cană de ulei
sare, piper
Tăiem pieptul de pui în două jumătătţi şi îndepărtăm muşchiuleţii de la mijloc, căci vom folosi părţile laterale din care vom face 2 buzunare mari.
Pe lateral, cu un cuţit bine ascuţit tăiem 2 buzunare in interiorul fiecărei jumătăţi a pieptului de pui. Apoi punem carnea într-un castronel , turnăm deasupra vinul alb şi o dăm la rece.
Facem umplutura:
Radem morcovul şi dovlecelul, adăugăm ciuperci tocate şi usturoiul tocat mărunt.
Călim totul într-o tigăiţă mică, la foc mic, să se înmoaie uşor legumele. Presărăm sare şi piper.Ulteior putem pune o lingură de apă, ca să nu se ardă. Când sunt gata le dăm deoparte, punem o lingură de brânză, pătrunjel tocat, piper.
Cu această umplutură se umple pieptul de pui, se prinde apoi cu scobitori. Nu uitaţi să săraţi carnea înainte, pe toate părţile.
Pe o farfurie întinsă punem pesmetul amestecat cu oregano şi o linguriţă de parmezan.
In alta batem 1 ou întreg.
Pregătim tigaia pentru a prăji pipetul: o punem pe foc domol, când e încinsă turnăm aprox. o cană de ulei. Cănd uleiul s-a încins, vom adăuga uşor pieptul de pui, după ce l-am trecut prin ou, prin pesmet (vezi să adere pe toate părţile) şi iar prin ou.
Trebuie ca uleiul să ajungă cam până la jumătate din nivelul puiului, ca să fie cât mai bine cuprins de căldură.
După ce s-a format crusta din ou, prăjindu-se pe ambele părţi, putem da focul mai mic şi lăsăm cam 10 minute pe fiecare parte, pentru a se pătrunde şi în interior.
Il scoatem pe hîrtie absorbantă, îndepărtăm scobitorile şi îl servim imediat.
Eu am făcut doar o salată de varză şi morcovi.
De remarcat că numai crusta iese prăjită, carnea arată ca şi cum ar fi fiartă.
Recomand şi un pahar de vin alb. Noroc!
Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
28 iul. 2015
20 iul. 2015
Prăjitură cu vişine - aluat cu ouă şi smântână
Am preluat reţeta de aici:
http://retete123.blogspot.ro/2013/09/prajitura-cu-visine-fructe-de-la-doamna.html
Mai întâi se curăţă vişinele- cam 1 kg- şi se presară cu 2-3 linguri de zahăr. Se lasă să stea vreo jumătate de oră, apoi se trec într-o sită, să se scurgă de zeamă.
Cantităţi pentru blat:
10 ouă
10 linguri de zahăr
150 ml ulei
200 g smântână
250-300 g făină
1 praf de copt stins cu lămâie
un praf de sare
Preparare:
10 gălbenuşuri + 10 linguri cu zahăr.- se freacă bine cu lingura de lemn.
După ce s-a alifiat şi a crescut, turnăm uleiul, treptat, apoi smântâna.
Urmează praful de copt, coajă de lămâie, albuşurile bătute spumă cu puţină sare
şi la final făina - care se adaugă treptat, se încorporeze uşor, ca să nu se lase aluatul.
Se toarnă aluatul în tavă lată, deasupra se presară vişinele uşor stoarse şi trecute prin făină, pe toate părţile.
Se coace 35-40 minute.
Este foarte bună şi spornică.
http://retete123.blogspot.ro/2013/09/prajitura-cu-visine-fructe-de-la-doamna.html
Mai întâi se curăţă vişinele- cam 1 kg- şi se presară cu 2-3 linguri de zahăr. Se lasă să stea vreo jumătate de oră, apoi se trec într-o sită, să se scurgă de zeamă.
Cantităţi pentru blat:
10 ouă
10 linguri de zahăr
150 ml ulei
200 g smântână
250-300 g făină
1 praf de copt stins cu lămâie
un praf de sare
Preparare:
10 gălbenuşuri + 10 linguri cu zahăr.- se freacă bine cu lingura de lemn.
După ce s-a alifiat şi a crescut, turnăm uleiul, treptat, apoi smântâna.
Urmează praful de copt, coajă de lămâie, albuşurile bătute spumă cu puţină sare
şi la final făina - care se adaugă treptat, se încorporeze uşor, ca să nu se lase aluatul.
Se toarnă aluatul în tavă lată, deasupra se presară vişinele uşor stoarse şi trecute prin făină, pe toate părţile.
Se coace 35-40 minute.
Este foarte bună şi spornică.
O reţetă de pe
vremuri....
10 ouă, 10 linguri cu zahăr, se freeacă bine impreună. Se adaugă o
ceaşcă cu ulei, o cească cu smântână, 1 praf de copt stins cu lamăie,
250 g de făină - cam 1 pahar, şi albuşurile bătute.
Se pun deasupra vişine şi bucătele de nuci sau alte fructe, se coc in
tava lată.
Am facuta cu prune, este foarte buna. Aluatul nu e deloc uscat, ca la
alte prajituri, si e fin.
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
O reţetă de pe
vremuri....
10 ouă, 10 linguri cu zahăr, se freeacă bine impreună. Se adaugă o
ceaşcă cu ulei, o cească cu smântână, 1 praf de copt stins cu lamăie,
250 g de făină - cam 1 pahar, şi albuşurile bătute.
Se pun deasupra vişine şi bucătele de nuci sau alte fructe, se coc in
tava lată.
Am facuta cu prune, este foarte buna. Aluatul nu e deloc uscat, ca la
alte prajituri, si e fin.
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
10 ouă, 10 linguri cu
zahăr, se freeacă bine impreună. Se adaugă o ceaşcă cu ulei, o cească cu
smântână, 1 praf de copt stins cu lamăie, 250 g de făină - cam 1 pahar,
şi albuşurile bătute.
Se pun deasupra vişine şi bucătele de nuci sau alte fructe, se coc in
tava lată.
Am facuta cu prune, este foarte buna. Aluatul nu e deloc uscat, ca la
alte prajituri, si e fin.
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Gem de caise
O reţetă mai rapidă (nu stai mult lîngă aragaz), iar gemul iese deschis la culoare, aromat.
2 kg caise
700 g zahăr
o lingură cu zeamă de lămâie
Spălăm caisele, le curăţăm de sâmburi şi le tăiem în patru. Vom obţine ceva mai puţin de 2 kg de pulpă; eu am calculat zahărul pentru aceasta cantitate..
Într-o cratiţă cu fund dublu punem o jumătate din caise, turnăm 250 g de zahăr, apoi punem restul de caise şi acoperim cu restul de zahăr.
Lăsăm deoparte vreo 5 ore. Zahărul se va dizolva.
Punem cratiţa pe foc, cînd clocoteşte amestecăm cu lingura de lemn. Lăăsm să fiarbă cam 10 minute. La mine a lăsat multă zeamă.
Dăm deoparte cratiţa şi adăugăm încă 200 g zahăr, apoi mai fierbem 5 minute.
În acest fel, adăugând zahăr în două etape, gemul se îngroaşă mai repede.
Se lasă la răcit.
Cine îl vrea mai gros îl poate fierbe mai mult.
Dacă îl lăsaţi mai puţin fiert, atunci borcanele trebuie sterilizate 30 de minute, într-o cratiţă cu apă.
Mie mi-a plăcut cum a ieşit, este numai bun de întins pe clătite, pe pâine sau pentru prăjituri.
Şi are o aromăăăăăă..................
2 kg caise
700 g zahăr
o lingură cu zeamă de lămâie
Spălăm caisele, le curăţăm de sâmburi şi le tăiem în patru. Vom obţine ceva mai puţin de 2 kg de pulpă; eu am calculat zahărul pentru aceasta cantitate..
Într-o cratiţă cu fund dublu punem o jumătate din caise, turnăm 250 g de zahăr, apoi punem restul de caise şi acoperim cu restul de zahăr.
Lăsăm deoparte vreo 5 ore. Zahărul se va dizolva.
Punem cratiţa pe foc, cînd clocoteşte amestecăm cu lingura de lemn. Lăăsm să fiarbă cam 10 minute. La mine a lăsat multă zeamă.
Dăm deoparte cratiţa şi adăugăm încă 200 g zahăr, apoi mai fierbem 5 minute.
În acest fel, adăugând zahăr în două etape, gemul se îngroaşă mai repede.
Se lasă la răcit.
Cine îl vrea mai gros îl poate fierbe mai mult.
Dacă îl lăsaţi mai puţin fiert, atunci borcanele trebuie sterilizate 30 de minute, într-o cratiţă cu apă.
Mie mi-a plăcut cum a ieşit, este numai bun de întins pe clătite, pe pâine sau pentru prăjituri.
Şi are o aromăăăăăă..................
19 iul. 2015
Chiftele din varză proaspătă
o jumătate de varză mică
1ou
o felie de caş sau caşcaval
pătrunjel sau mărar tocat
o lingură de pesmet sau gris
2-4 linguri cu făină
sare, piper, cimbru
făină pentru modelat şi ulei pentru prăjit
Pentru început, tocăm varza mai mărunt şi apoi o opărim în apă clocotită şi sărată. O lăsăm să tragă un clocot, apoi imediat o punem îmtr-o strecurătoare, unde o lăsăm să se răcească.
Apoi amestecăm toate ingredientele.
Modelăm chifteluţe ovale; punem un pumn de făină pe o farfurie întinsă, apoi luam câte o lingură din compoziţie şi o trecem prin făină pe toate părţile, apoi o modelăm.
Le prajim în ulei încins şi le scoatem pe hârtie absorbantă.
18 iul. 2015
Pui umplut cu ciuperci şi orez
Se face uşor, este foarte bun şi potrivit pentru o masă de sărbătoare.
Ingrediente:
1 pui de 2 kg aproximativ
ciuperci 200 g
4 linguri cu orez
o ceapă
o lingură cu unt
o lingură cu muştar
1 ou
o lingură cu făină
sare
piper
pătrunjel verde
câteva linguri cu ulei
După ce spălăm puiul şi ştergem excesul de apă, îl frecăm cu sare şi piper, apoi cu unt moale amestecat cu ulei şi muştar.
Separat facem umplutura cu ceapă călită peste care gătim şi ciupercile, adăugăm orezul şi puţină apă, astfel încât să fiarba orezul al dente şi să scadă toată apa. Condimentăm după plac.
Lăsăm să se mai răcească şi punem pătrunjelul, oul şi făina, pentru a lega compoziţia.
Umplem puiul cu această umplutură, iar la bază îl închidem cu nişte beţe şi scobitori.
Puiul astfel pregătit îl punem într-o tavă şi îl dăm la cuptor circa o oră.
Daca mai aveţi ciuperci, le puneţi şi pe ele în tavă. Eu am pus pălării întregi.
Nu l-am acoperit cu nimic, dar nu am dat focul prea tare.Pe parcus, se adaugă câte puţină apă în tavă.
Numai la final am mărit focul, căci am constatat că puiul era bine pătruns, dar nu era rumenit.
L-am mai lăsat 10 minute aşa, dar se vede că focul mi l-a pârlit pe alocuri cam tare. Dar nu contează, a fost delicios.
Se serveşte cu salată, dar eu am preferat sosul de usturoi.
Observaţie:
Este bine să scoateţi ciupercile din tavă după vreo jumătate de oră, caci sunt destul de pătrunse.
Sunt delicioase servite alături de pui şi cu ceva usturoi deasupra.
Eu le-am lăsat până la final şi s-au cam uscat şi mi-a părut rău, căci le gustam pe parcus, când am controlat puiul, şi erau atunci minunate. Dar omul din greşeli învaţă.
1 iul. 2015
Chiftele cu carne coapte în cuptor
Se fac ca orice alt fel de chiftele. În plus, am adăugat şi caşcaval ras.
Am folosit 500 g carne de pulpă de porc, 2 ouă, 1 cartof crud ras, 1 felie de pâine înmuiată şi pasată, o ceapă uşor călită, o bucăţică de caşcaval ras, piper, sare, usturoi ras, mărar tocat.
Nu uita să adaugi la chiftele şi 2 linguri de apă rece; la final, pune şi 2 linguri de făină albă.
Se modelează chiftelele cu puţină făină, se pun pe tavă - cu foaie de copt - şi se introduc în cuptorul încins.
După 25 de minute, se întorc pe cealaltă parte.
Am folosit 500 g carne de pulpă de porc, 2 ouă, 1 cartof crud ras, 1 felie de pâine înmuiată şi pasată, o ceapă uşor călită, o bucăţică de caşcaval ras, piper, sare, usturoi ras, mărar tocat.
Nu uita să adaugi la chiftele şi 2 linguri de apă rece; la final, pune şi 2 linguri de făină albă.
Se modelează chiftelele cu puţină făină, se pun pe tavă - cu foaie de copt - şi se introduc în cuptorul încins.
După 25 de minute, se întorc pe cealaltă parte.
Observaţii:
Reţeta are avanatjul că nu mai mâcnăm prăjit şi nici nu stăm lângă aragaz să prăjim.
Mi-au ieşit cam seci, de aceea recomand să se facă o compoziţie mai moale, punând încă 2 ouă şi e bine să punem şi nişte ulei.
În cuptor, se evaporă mai mult sucurile din chiftele şi se usucă.
Voi încerca şi varianta de a le găti mai întâi sub folie.
Aştept sugestiile dv.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...