Am făcut 2 checuri: unul marmorat şi unul zebrat.
Reţeta a fost celebra "Chec Vulpea tip panetone", şi anume, următoarea:
"cantitatile sunt pentru 2 checuri normale sau rotunde cu gaura la mijloc
1 cana si jumatate de zahar
1 cana si jumatate de faina
1 lingurita praf de copt
6 oua la temperatura camerei
6 linguri de apa (90 ml)
6 linguri de ulei (90 ml)
2 linguri cu varf cacao
250 g rahat
1 cana de visine sau cirese - proaspete sau din compot
1 cana de nuci taiate
100 g stafide
1 plic zahar vanilat sau esenta de vanilie
1 lingurita coaja de portocala si lamaie - confiata daca aveti.
Eu nu am pus rahat.
Interesant e faptul că zahărul se pune făcut sirop (atenţie, să nu se zaharisească; e bine să nu fie fiert la foc prea mare).
"Cele 6 linguri de apa se amesteca cu zaharul intr-o craticioara si se face sirop. Se tine pe foc cat sa se topeasca zaharul si sa dea intr-un clocot. Daca preferati, siropul se poate face la microunde intr-o cana mare sau un vas de jena.
Se despart albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma, cu mixerul. Cand sunt gata, se toarna siropul in fir subtire, amestecand continuu, pana se termina siropul. Consistenta albusurilor va fi asemanatoare cu cea de dinanite de a incepe turnarea siropului. Se adauga galbenusurile, vanilia, uleiul si se mai bat cateva secunde sa se incorporeze.Faina, preferabil amestecata sau cernuta cu praful de copt, se adauga peste albusuri. Se amesteca usor cu o spatula, avandu-se grija sa nu se lase albusurile. Se adauga stafidele, rahatul, nuca, coaja de portocala si lamaie si visinele taiate. Se amesteca usor, cat sa se incorporeze.Se incalzeste cuptorul la 180°C. Se ung 2 tavi cu mult ulei si se tapeteaza cu multa faina. Se toarna cate un sfert de compozitie in fiecare tava. Ramane jumatate din compozitie. Se freaca cacaoa cu zeama de la compot sau cu apa, eventual si cu esenta de rom sau chiar rom. Se amesteca cu compozitia ramasa. Se imparte in doua si se toarna peste compozitia aflata deja in tava. Se dau tavile la coptor aproximativ 35 de minute. Se verifica daca este gata cu o scobitoare: daca iese curata inseamna ca este gata. Checurile se scot din tava dupa ce se racesc."
Un chec l-am făcut "zebră", punind alternativ, cîte o lingură din cele două compoziţii, în tavă.
Al doilea l-am făcut marmorat, punînd compoziţia cu cacao la mijloc:
Iese foarte bun, nu prea gras, dar nici foarte uşor, cum e pandişpanul.