Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

31 dec. 2009

Sarmalute de porc cu varza murata

Sunt multe retete, dar eu voi scrie aici reteta mea preferata pentru sarmalutele care se fac iarna.Nu sunt grase si sunt foarte gustoase. 

Cantitati:

Umputura:1 kg de pulpa de porc tocata, 50- 70g de orez, 250 g ceapa tocata si calita putin in 2 linguri cu untura sau ulei, 1 ou, o lingura cu suc de rosii, o cescuta mica de apa rece, o lingura cu faina si condimente - marar uscat, piper, sare o jumatate de lingurita de zahar. Amestecam toate aceste ingrediente si incepem sa facem sarmalele.

Mai trebuie: 2 verze murate, 2 linguri cu suc de rosii, 4 boabe de enibahar, cateva crengute de cimbru si de marar.In cratita asezam mai intai nervuri groase de varza, ramase de la frunze si enibahar. Apoi asezam sarmalele, deasupra punem varza tocata foarte fin. Turnam sosul de rosii, adaugam apa fierbinte cat sa le cuprinda; deasupra punem crengutele de cimbru, le acoperim cu o farfurie intinsa rasturnata, ca se le preseze putin, si le punem sa firaba la foc mic.
Eu pun cratita cu sarmale pe o tabla - cum e cea de copt ardei - si astfel cratita ramane curata si la exterior, iar in iunterior nu se prind, deci riscul de a se afuma este exclus.
Se fierb aproximativ 2 ore - incercam din cand in cand sa vedem daca sunt fierte - adica frunza sa nu fie tare. Vorba ceea: 

" Doua babe le pazea,
Tot in gura le tuflea...."

Fursecuri cu stafide - reteta Ginette


Am facut aceste fursecuri de sarbatori si au fost foarte apreciate. Multumesc, Ginette.
Reteta o gasiti AICI!


Si cateva poze din noaptea dintre ani:


26 dec. 2009

Multumesc tuturor persoanelor deosebit de dragute care mi-au trimis urari de Craciun!


Craciun Fericit tuturor!

Eu inca il mai astept pe Mos Craciun:


Sarbatori frumoase si linistite, care sa va umple sufletul de bucurie, incredere, speranta si iubire!

12 dec. 2009

Retete pentru sarbatorile de iarna - Craciun si Revelion / Christmas recipes

Am selectat din blogosfera unele retete pe care le voi avea in atentie pentru sarbatori, ca sa nu mai pierd atunci timpul sa le caut. Poate va inspira si pe voi.

Link-uri:

In primul rand, dulciurile (pentru ca le pregatim mai din timp): 

- rulada de biscuiti /   salam-de-biscuiti-si-cocos 

- prajitura cu cocos 

- bilute

- prajitura Diviana

- prajitura cu mere si bezea

- prajitura Kinder

- Bounty

  - prajitura-cu-cocos // -bounty-bars *

- fursecuri-non-plus-ultra

- Floare de cremes

- tort-diplomat-repede-si-usor-de-facut

- chec - tigru sau coronita, glasat

 -chec-cu-multa-cacao

- chec-cu-2-oua

- ciocolata-de-casa-cu-lapte

- cornulete-vanilate-foarte-fine

- fursecuri zbarciogi

- linzer-londonez-cu-gem-si-bezea

 -prajitura-cu-cocos-coniac-si-ciocolata

- prajitura-tosca 

 - prajitura-cu-cocos-claudia 

- prajitura-cu-cirese-sau-visine

- savarine

- tort-spirala-cu-frisca-si-capsuni. 

- tort-cu-lapte.html

- tort-egiptean

 -tort-laura

- tort-cu-crema-caramel.

-tort-cu-portocale 


Aperitive:

- limba cu sos

- gusa-de-porc-cu-usturoi

- carnaciori-in-aluat

- chec-aperitiv

- aperitiv-cu-sunca-si-cascaval.

- ochelari cu cascaval

  - foietaj-cu-ciuperci 

- rulada din cascaval

- bulete-de-branza.

-aperitive-idei-de-platouri

- aperitiv-cu-branza-dulce

- franzela umpluta

- oua umplute

- rulada din carne

Feluri principale de mancare:


- carnati, toba, chisca, lebar

- racituri-piftie-moldovenesti

- pomana-porcului

- fleica-rulata.html

- friptura-taraneasca-din-coaste-de-porc

- curcan-in-sos-aromat

-cotlet-de-porc-evantai 

 - cotlet-de-porc-cu-legume-si-sos 

- drob-din-ficat-sau-maruntaie-de-porc

- pui-cu-40-de-catei-de-usturoi.

-rulada-de-pui 

-pui-la-cuptor-cu-lamaie-si-cartofi.

 - saculeti-din-carne-cu-ciuperci.

- friptura-coronita.

 carne-de-porc-cu-ciuperci 

Altele:

 - aluat pripit /  eclere-si-choux-la-creme

 - blat-de-tort-reteta-de-baza

- aluat-cu-untura-cornulete-cornuri

- evantai

- cosite-impletite

 rulada-de-pandispan-reteta-de-baza  ///  rulada-cu-capsuni

6 dec. 2009

Chisca (Caltaboș)

O rețetă tradițională, din carne și orez, nelipsită de Crăciun. Chișca se prăjește  pe mabele părți, alături de cârnați, și se mănâncă cu mămăligă.
Rețetă orientativă:
 - 1 kg carne porc puțin grasă
 - 300 g ceapa
- câteva linguri cu untură
 - 500g orez
 - - mate groase de porc
 - sare si mirodenii -piper, busuioc, cimbru,

 Se toaca ceapa în untură,pana se inmoaie, apoi se adauga orezul, și se călește puțin, să se umfle un pic orezul.
Dăm deoparte, punem apoi carne tocată, sare, piper.
  Se umplu intestinele (nu foarte tare, ca să aibă unde să se umfle orezul) cu amestecul preparat, se coase la cepele, se înțeapă cu un ac ici-colo, ca să nu plesnească, și se pun la fiert. Se fierbe la foc mic, în apă cu mirodenii, timp de 40 de minute, dupa care se scoate din apă și se lasă la scurs.


Se mai obișnuiește să se servească lângă tochitura de porc moldovenească, alături de brânză și mămăligă.

Fondant nefiert

1 albuș
2 linguri de apă rece
 zahăr pudră cernut
½ lingurita de esenţă de ulei de mentă sau câteva picături de ulei de mentă
1 sau 2 patrate de ciocolată
Bate albușul bine.
Se adaugă apă rece şi  treptat  zahăr suficient pentru a face o pasta fermă.
Se împarte pasta de zahăr în trei părţi.
Adauga menta la o parte și puțin colorant verde, framanta amestecul până când se distribuite uniform; a doua parte se poate facet roz, cu aroma de extract de trandafir.
În ultima parte adăuga unul sau două pătrate de ciocolată de calitate, topită la baie de aburi.
Se adaugă, de asemenea, puţină apă, pentru că ciocolata va face amestecul gros.

Marțipan - rețete

Se face în în principal din zahăr şi migdale.
Se pune zahăr pudră și esenţă de migdale, apoi coloraranți alimentari (opţional), albuşuri.
 Se macină migdalele fin şi se amestecă cu zahăr pudră. Adauga esenta de migdale şi colorant alimentar, dacă este necesar.
 Frământaţi un aluat moale, cu albusul, pe o suprafaţă curată.
 Migdalele se pun făăr coajă. Pune-le în apă clocotită timp de un minut si se lasa sa se răcească. Acum, pielea trebuie să se ia uşor.

Altă rețetă:
Ingrediente:
2 ceşti de zahăr granulat
 1 / 8 linguriță sare de lamăie
4 cești migdale sau făină de migdale
 2 albuşuri
 Zahăr pudră pentru modelat
Preparare:
1. Pregătește un spaţiu de lucru presărind zahăr pudră pe o lespede de marmură, lemn sau o coală mare de cpot. Umpleţi un castron mare cu apa rece.
2. Pune zahărul şi 2 / 3 cana de apa într-o cratiţă mare şi încălzește uşor, amestecând până se dizolvă zahărul.
3. Se adaugă sarea de lămâie şi încălziți. Se aduce la fierbere şi fierbe timp de 3 minute.
4. pune partea de jos a cratiţă în apă rece pregătită, amestecând amestecul de zahăr în mod constant, până când acesta devine gros şi cremos.
5. Se amestecă în migdale şi albuşuri,  la foc mic şi se amestecă timp de 2 minute până când amestecul este suficient de gros.
6 Se pune marţipanul pe suprafaţa de lucru pregătit, şi se amestecă cu o spatula de metal până când se raceste suficient pentru a-l atinge.
7. Pudrați pe mâini în zahăr pudră şi să înceapeți să framantați marţipanul, până când acesta este neted si maleabil.
8. Marţipan dvs. poate fi acum folosit imediat sau acoperit cu o în folie cu ambalaj de plastic şi păstrat într-un container etanş.

16 nov. 2009

Pizza usoara si rapida - din aluat de clatite


1. Pregatim umplutura pentru pizza, cu ce dorim si avem prin bucatarie.
Eu am pus sunculita taraneasca, ceapa verde, gogosar, frunze verzi de busuioc si cascaval.
Se mai pot adauga ciuperci, masline, salamuri sau conserva de ton, legume - rosii, porumb etc.
2. Aprindem cuptorul, sa fie incins.
3. Facem un aluat ca de clatite ( un pic mai gros) din :
- 2oua, 4-5 linguri de faina, o lingura cu ulei, putin lapte sau apa. Punem sare si piper. Amestecam si adaugam lichid atat cat trebuie, ca sa fie aluatul ca de clatite; putem pune apa minerala sau bere.
Intr-o tigaie ( sau o forma) unsa cu ulei turnam aluatul si apoi presaram deasupra umplutura. Dam imediat la cuptor, la foc mare, dar dupa vreo 5 minute dam focul mai mic un pic, sa fie mediu.Aici sunt ingrediente pentru o persoana, astfel ca, pentru mai multe, dublam portiile.


Am facut candva o tava mare - din 6 oua si cu multe ingrediente - si au mancat pe saturate 4 persoane.

Se coace repede si se mananca la fel de repede.
Eu am avut mai putin cascaval, trebuia mai mult.
Cand o scoatem din cuptor mai presaram cu cascaval ras si o stropim cu sos de rosii.

Supa de spanac de toamna / Spinach Soup


Ingrediente: 50 g unt, 2-3 fire de ceapa verde sau o ceapă alba medie,  2 căţei de usturoi,  1 cartof mediu, vegeta naturala, 2 cani cu lapte, o lingura de faina alba, 400 g de spanac proaspat, un pic de turmeric sau nucşoară rasă, o ceasca sau o cana de smântână.

Cum procedam:
Se topeşte o lingura de unt sau ulei într-o cratiţă mare, se adaugă ceapa tocata şi usturoiul tocat şi se caleste uşor timp de 5-6 minute, până ce sunt moi. Adaugam cartofii taiati felii si apa si ii lasam sa fiarba, apoi facem din toate acestea un piure. Separat oparim spanacul si apoi il tocam. Il adaugam in oala, punem si laptele, fierbem,  timp de 15 minute.
Se trece prin mixer, dar eu am lasat-o asa, cu bucatele de spanac prin ea.  

Adaugam si o parte din smantana, dupa ce o amestecam mai inainte cu faina ( astfel nu se va taia). Lasam sa dea in clocot, potrivim de cu sare, piper şi nucşoară.- eu am pus turmeric. 


Observatii: Aceasta supa poate fi congelata si tinuta la frigider circa o lună. Daca dorim sa fie mai verde, pastram separat o parte din spanacul oparit si il adaugam mai tarziu in supa, odata cu smantana.

La servire, ornam cu smantana. Eu am adaugat si cateva feliute de kaiser prajit. 

A fost foarte buna, dar data viitoare o voi face fara cartofi. 

5 nov. 2009

Pui cu smantana si gogosari copti


Este o reteta foarte usoara si gustoasa si se face repede. 
Cantitatile se stabilesc in functie de numarul de portii dorite. Eu am facut 2 portii, dintr-un piept de pui, putin ulei, o ceapa, o cescuta cu smantana, o lingura cu faina, 2 gogosari si 2 capia ( asta am avut, dar fiecare pune ce are si ce-i place), sare, piper, curry si orez.
Mai  intai am taiat carnea cubulete si am calit-o in putin ulei.Am adaugat si ceapa tocata, am calit-o putin si am turnat apoi o cescuta cu apa calda; am lasat sa fiarba acoperit, la foc mic, ca sa fie carnea bine patrunsa si frageda. 
Intre timp am copt ardeii

si am facut garnitura din orez simplu, fiert atent ( bob si bob), cu putina sare.

Cand carnea a fiert, am potrivit de sare si piper si am adaugat fasiile de gogosari copti. Am lasat sa fiarba un minut...............

...........si am afacut un sos din faina amestecata cu putina apa si smantna; l-am turnat peste carne, amestecand mereu, ca sa se lege. 

Am lasat sa fiarba molcom, sa se intrepatrunda aromele, Dupa caz, mai subtiati sosul cu apa, daca e necesar.

Peste orez presaram curry, punem mancarea si sos din abundenta si ...........pofta buna!

Zacusca de gogonele - dulce-acrisoara

Am gasit reteta intr- o cartulie veche si am facut numai putina, din curiozitate. Astfel ca am pus cantitatile "din ochi", dar astfel incat sa mentin o proportie apropiata retetei.
Reteta originala este  urmatoarea:
 2 kg gogonele, 2 kg gogosari, 2 kg rosii, 500 ml ulei, 1,5 kg ceapa, ienibahar, sare.
Mod de preparare: 
- mai intai am pus gogonelele la fiert, in apa calda cu sare; le-am lasat pana au fost fierte ( eu am avut aceste gogonele, unele foarte mari)
- intre timp am curatat ceapa si am lasat-o intr-un vas cu apa;
- am curatat gogosarii si i-am taiat feliute;
- am trecut ceapa prin razatoare;
 - intr-o cratita incapatoare am pus uleiul sa se incinga, am adaugat toata ceapa, am acoperit vasul si am lasat-o sa se inabuse (dra sa nu se rumeneasca deloc);
- cand ceapa a devenit sticloasa am pus si gogosarii si am acoperit din nou cu capacul, lasand sa fiarba la foc domol;
- am trecut gogonelele intr-o strecuratoare, le-am calit cu apa rece si le-am curatat de pielita;
- le-am tocat ca pe vinete, lasand si bucatele intregi;
- cand am considerat ca gogosarii si ceapa sunt bine scazute am adaugat gogonele, iar dupa vreo 5 minute am pus sucul de rosii;
- se pun arome dupa gust, eu am pus vreo 4 catei de usturoi taiati feliute, boabe de piper si de ienibahar;
- am potrivit de sare;  gustul fiind oarecum nedefinit ( usor acru - cum se-ntampla si la sosul de rosii), l- am intregit adaugand vre 3 linguri cu zahar.


Nu se scade foarte mult, caci se pierde gustul de legume.
Se pune in borcane si se sterilizeaza.
Odata terminata reteta, am si inceput degustarea, caci eram foarte curioasa. Ce sa va spun, divin. Un gust dulce-acrisor deosebit. Mult mai buna decat zacusca de vinete, cu gustul acela de afumat. In plus, reteta e mai dietetica.
Nefiind o zacusca grasa, am descoperit ca nu e musai s-o mancam cu paine. Eu am mancat-o alaturi de orez fiert simplu si a mers de minune. 

1 nov. 2009

Pui cu legume, ananas si lapte de cocos (reteta chinezeasca) / Chicken with vegetables, pineapple and coconut milk (Chinese)

Este una dintre cele mai delicioase combinatii, o ingemanare de arome diverse.

Imi place foarte mult - are gust dulce-acrisor si condimentat - si nu se face greu.

Avem nevoie de:

un piept mai mare de pui

o ceapa

2 gogosari

o conopida mica sau jumatate

un dovlecel

o cutie de compot de ananas cuburi

o cutiuta de lapte de cocos

2-3 linguri cu smantana

2 linguri cu faina

pasta de curry 

curry praf

sare

ulei 

Modul de preparare: 

Taiem pieptul de pui in cubulete si il sotam intr- o tigaie, cu 2 linguri de ulei, la foc potrivit.

Cand isi schimba culoarea, adaugam si o ceapa tocata foarte marunt. Lasam sa se inabuse cu ceapa la foc mic ( sa nu se rumeneasca deloc), dupa un timp adaugam si gogosarii, taiati feliute subtiri. Daca e nevoie, turnam cate putina apa.

Dupa vreo 5 minute punem si dovlecelul taiat cubulete. Eu nu am avut dovlecel si am pus o mana de mazare verde, fiarta. 

Separat desfacem conopida in buchetele si o fierbem in apa clocotita si sarata, pana ce e fiarta - dar atentie, sa nu fie moale. O fierbem cam 20 de minute, apoi o strecuram. 

Intr-o cratita incapatoare amestecam conopida cu compozitia din tigaie si o punem pe foc, pentru a se intrepatrunde gusturile. Punem compotul de ananas -  fructele si  jumatate din zeama.Turnam laptele de cocos si lasam sa dea un clocot.

Din smantana, faina si sucul ramas din compotul de ananas facem un sos pe care il punem in cratita, amestecand mereu cu lingura de lemn. Daca e nevoie , se mai pune apa.  Trebuie sa fie mult sos, dar nu foarte legat, cum e la ciulama, ci mult mai subtire. Punem curry, chiar mai mult, sa fie putin iute. Eu am pus mai mult curry praf. 

Se serveste neaparat cu orez fiert,  simplu - asta e tot farmecul, cu paine parca e altceva. 

Cum facem orezul"bob si bob":

(una din metode, ca sunt mai multe)

- am spalat orezul ( o cana de orez) si l-am pus intr-o craticioara, am turnat deasupra apa calda si l-am lasat asa 20 de minute (acoperit);

- am clatit orezul din nou, in mai multe ape ( asa iese amidonul care-l face lipicios), am pus apoi apa rece - sa fie de 2-3 degete deasupra orezului:

- se presara putina sare;

- l-am pus la fiert, circa 10 minute:

- am luat orezul de pe foc, l-am acoperit cu un capac (farfurioara) si l-am invelit cu cateva prosoape ( patura);  se lasa vreo 15 minute;

- orezul absoarbe apa incet si ramane intreg.

Observatie: o data ma gresit, punand foarte multa apa cand am fiert orezul; dupa ce l-am scos din paturi era zemos ( asta n-ar fi fost o tragedie) ,dar  bobul era foarte moale si nu mi-a placut.

La servire, formam in farfurie o coronita din orez si la mijloc turnam mancarea.

Portia mea:

- pentru ca-mi place mai mult sos, am procedat invers; am umplut farfuria cu mancare si, desigur,  sos , iar deasupra am format cu lingura niste gogosele din orez; am presarat curry.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori