Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

22 dec. 2012

Covrigei, sărățele

Sunt de sezon - din aluat cu untură.
Aluatul se face cu : 250 g untură, o linguriță cu vârf cu sare, o linguriță cu zahăr (se omogenizează), se adaugă 1 ou, o nucă de drojdie dizolvată într-o ceașcă cu lapte, 500 - 700 g făină.
Se amestecă toate - dacă e nevoie se mai pune lapte, să fie aluatul potrivit de moale.



Apoi se lasă deoparte o oră - la temperatura camerei. Din acest aluat se întinde câte o foaie și se decupează forme diferite, care se ung cu ou și se presară cu mac, chimen, susan sau alte semințe. Eu le-am făcut în formă de covrigei, brăduți și steluțe.

Ca să iasă sărățelele gustoase și aspectuoase, se va întinde o foaie mai groasă de aluat - de circa 1 cm, și acesta va crește îăn straturi.
Se coc in cuptorul încins dinainte, pe hârtie de copt, circa 15 - 20 de minute - să fie rumene. Este o rețetă gustoasă și totodată ieftină. Pozele incă nu sunt gata, dar m-am grăbit să vă împărășesc rețata, poate ca vă va fi de folos în aceste zile. Vă pup și spor la treabă, deocamdată.

17 dec. 2012

Mîncărică de porc cu mazăre

E bunuță-bunuță și...ia uite ce ușor se face:
Avem nevoie de circa 1/2 kg carne de porc - sau vită, sau pui -, o ceapă mare, 1 gogoșar, 3 roșii, bulion sau roșii în bulion, mazăre (proaspătă, conservată, congelată - de care avem), mărar, sare, piper, ulei, enibahar.

- se taie carnea cuburi și se călește cu puțin ulei;

- se adaugă o ceapă tocată mărunt, se călește pe foc mic;

- se adaugă o ceașcă de apă și se lasă să fiarbă 25 min.;
-
- se pune un gogșar tăiat mărunt;

- se lasă să fiarbă pînă când carnea e moale, iar acum se pun și roșii proaspete sau in bulion;

- adaugăm mazărea fiartă separat sau congelată;

- potrivim de sare, piper, enibahar, sos de roșii; reîntregim aromele cu puțin zahăr și mărar proaspăt sau uscat;

Poftă bună!

16 dec. 2012

Rulou de pui

............sau Cordon bleu.
Nu se face așa greu pe cât pare.
Ingrediente: 1 piept de pui, 200 g cascaval feliat, șuncă presată feliată, 2 gogoșari marinați, 2ouă, 5 linguri de făină, 5 linguri de pesmet, sare, piper, ulei.

Tăiem felii din pieptul de pui, groase cât degetul, sau tăiem un piept de pui in 4 - și apoi le batem cu ciocanul de șnițele. Le presărăm cu sare și piper.
Pe fiecare bucată de piept punem 1-2 felii de șuncă și deasupra cașcaval, apoi câteva felii de gogșoar. Se rulează strâns.
Se trec prin făină - să adere bine, apoi prin ou bătut cu sare și piper, apoi prin pesmet, și se prăjesc in baie de ulei, bine incins.Dacă punem puțin ulei, riscăm să se ardă și să fie crude la mijloc.

15 dec. 2012

Rețete pentru Crăciun și Revelion

O bună sursă de inspirație, pentru mine - că mă tot întreb ce să mai gătesc de sărbători - și pentru vizitatorii acestui blog:
De regulă, pentru Crăciun pregătesc rețete tradiționale românești, iar de revelion prefer bufet rece - gustări, dulciuri, fructe.

Aperitive
Ciupercuțe cu maioneză
Pasta sau tartine cu brânză de vaci

Pastă de țelină cu maioneză

Salată boeuf
 Salată de surimi la pahar
Salată de țelină și ouă
Salată Șuba cu pește marinat -



Salată de păstăi cu maioneză


Salată cu surimi și porumb

Salată de cartofi cu hering

Salată de vinete
Aperitive - -flori din salam și cașcaval

Biscuiți sărați
Borek
Chec cu ciuperci
Clătite cu salată boeuf
Crochete de cașcaval

Drob cu ghebe
Felii de capia
Ghebe cu maioneză
Gogoșele aperitiv

Ouă umplute cu ficat de pasăre

Sărățele trandafiri

Șarpe și arici - din brînză

Gustări cu pește

Șnițele fragede de pui
Lebăr de casă
Tobă
Drob din ficat și măruntaie
Chiftele de porc cu morcovi
Chiftele de pui

Icre

Borșuri - pentru a doua zi
Borș de perișoare
Borș cu costiță afumată

Borș moldovenesc de găină

Feluri cu carne
Friptură aromată de pui la cuptor
friptură de pui cu portocale

friptură de pui marinat
Friptură de curcan
Răcituri (piftie)
Cotlete de porc marinate
Friptură fragedă de vită
Sarmale de porc cu varză

Dulciuri
Chec cu lamâie
Chec coroniță

Chec cu 2 ouă

Chec cu cacao
Chec cu nuci și stafide
Chec panettone
chinezeasca

ciocolata de casa
kinder pingui
Pandișpan

linzer cu gem și bezea
alba ca zăpada

 alcazale

prăjitura cu cremă de cocos
prăjitura cu mac

prăjitura cu cacao și coniac
prăjitură cu foi și mere
prăjituri cu unt
salam de biscuiți
cornulețe cu nuci
cornulețe cu untură
pișcoturi cu untură

fursecuri piersici


 fursecuri zbârciogi
fursecuri cu stafide

cornulețe fine
Tort buturugă

Tort diplomat cu fructe
cozonac cu nuci

Tort cu cremă de zahăr ars



11 dec. 2012

Supă cremă de legume

După cum se vede, am folosit legume diverse și această combinație este chiar echilibrată:
2 cepe, 2 morcovi, o felie mare de varză, 1/2 de țelină, 2-3 cartofi mari, pătrunjel rădăcină, 1 gogoșar (ardei), o roșie mică.
Se taie toate cuburi și se pun la fiert in apă rece.
In timpul fiertului punem și sare.
Cînd sunt toate bine fierte, le mărunțim cu blenderul.

Punem și pătrunjel verde, și puțin ulei, dacă trebuie mai subțiem cu apă și mai dăm un clocot.
După caz, se adaugă și smântână amestecată cu puțină făină, sau dacă ținem post, numai făina desfăcută in apă rece.
Cu smântână, gustul se întregește și rezultă o supă delicioasă.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori