Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
16 mai 2010
Drob din ficatei de pui si urzici (spanac)
Un drob foarte fin si gustos si care se face repede.
Am folosit 500 g de ficatei de pui pe care i-am curatat bine de vinisoarele din mijlocul lobilor, i-am sters si i-am sotat usor in ulei. Dupa ce s-au racit, i-am taiat cubulete mai mari sau mai mici; o parte din ficatei i-am zdrobit cu furculita.
In acest amestec am adaugat o bucata de franzela inmuiata in apa, stoarsa si zdrobita cu furculita, sare, piper, patrunjel verde si cateva cepe verzi - cred ca vreo 5 - tocate si calite usor in ulei. Am mai pus o lingura cu faina si 5 oua mari si frumoase, de tara. Pentru ca tocmai faceam si niste urzici si erau deja fierte, am profitat ca sa realizez acest joc de culori. Am amestecat o mana de urzici pasate cu putin ou, faina, smantana si nucsoara.
Am pus 1/2 de compozitie de drob in tava de chec, la mijloc am pus urzicile si bucati de ou fiert, am acoperit cu restul de drob. Deasupra am uns drobul cu 1 ou amestecat cu putina smanatan si l-am ornat cu ceapa verde.
L-am copt pana s-a rumenit bine.
7 mai 2010
Ciupercute pane
Am avut ciupercuțe micuțe și fragede (sunt fragede când sunt foarte proaspete, cu pălări aalbă și nelipicioasă). Fiind atât de tinere, nu le-am mai fiert înainte de a le găti.
Astfel că am spalat ciupercile, le-am lăsat să se scurgă și apoi le-am presărat cu sare.
Le-am trecut prin făină albă, prin ou bătut - cu sare și piper - și le-am pus să se prăjească în baie de ulei. Bineînțeles, uleiul să fie încins.
După ce se rumenesc pe toate parțile, le scoatem pe prosop de hârtie, le lăsăm puțin să se scurgă și să se răcească puțin, apoi le servim, cu salată, cartofi sau ca aperitiv.
Friptura aromata de curcan la cuptor
Folosim pulpe si aripi de curcan, pe care le coacem intregi.
Pentru ca bucatile de carne sunt mari, le-am lasat la macerat, ca sa fie patrunse de arome.Am facut o solutie din ulei, vin (sau otet diluat cu apa ), condimente dupa preferinta.
Dupa cateva ore am dat friptura la cuptor, in tava cu ulei, acoperita. Am lasat sa se coaca in suc propriu. Dupa vreo 35 de minute, am scos-o din cuptor si dupa ce s-a mai racit putin am uns-o cu o pasta formata din o lingura cu mustar cu boabe, o lingurita rasa de miere, vin, ulei, apa, sare, piper, boia, putin cimbru si usturoi taiat marunt. Cantitatile variaza in functie de cata carne avem.
Am indeparatat pielea (pentru ca mie nu-mi place, dar fiecare face cum vrea), am facut cu cutitul cateva crestaturi mai adanci in carne si am uns-o pe ambele parti, cu aceasta pasta. La nevoie, in tava se toarna cate putina apa.
Am lasat-o sa mai coaca inabusit, apoi, cand furculita a patruns cu usurinta in carne, am lasat-o sa se rumeneasca.
Atentie - la mine a scazut tot sosul si s-a ars putin, pe fundul tavii, de la miere.
Dar a fost foarte buna, a avut cu totul alt gust decat friptura obisnuita. Gustul de mustar nu se simte, dar este aromata de la miere, fara a fi totusi dulce.
6 mai 2010
Paine de casa la tava - reteta traditionala romaneasca
Din acelasi fel de aluat se fac colacii, pomenile.
La 1 kg de faina punem 2 oua, o ceasca cu ulei, o lingurita cu sare, 60 g de drojdie, o lingura de miere, mac, susan.
Faze de lucru:
1 - facem o maia din drojdie, o lingura de miere, o ceasca de faina si 2 cesti de apa - ideea e sa fie ca smantana groasa. Lasam maiaua sa cresca, la loc cald, 15 minute.
2 - facem aluatul din maia, 1ou, sare, faina si apa.
Mixam foarte bine, adaugand apa treptat, pana iese un aluat ferm.
3 - prima crestere a aluatului - lasam ligheanul langa un loc cald (pe aragaz), acoperit, timp de 30 de minute (aproximativ).
Daca aluatul se lipeste, incepem sa il trantim usor de masa, pe toate partile; oricum e bine sa facem si aceasta operatiune, pentru ca aluatul devine mai pufos si nu mai trebuie framantat prea mult.
5 - punem aluatul din nou la crescut, timp de 40 de minute, linga ochiul aragazului.
Va creste mult...................6 - incepem sa modelam painea:
-impartim aluatul in 3;
- formam 3 rulouri pe care le impletim;
- nu se cere mare dexteritate; de obicei, painea iese ceva mai lunga decat tava, si atunci o presam usor cu mainile, de la capete spre centru, pana de vine cat tava; tot in acest fel corectam distributia aluatului, daca cumva am facut o paine mai subtire intr-o parte;
-7 - punem painea in tava si o mai lasam sa creasca 15 minute; eu am modelat 2 trandafiri, dar la copt ......au luat-o razna.
Dupa ce a crescut painea, o ungem cu celalalt ou, presaram mac si o dam la copt in cuptorul infierbantat dinainte; se coace la un foc mediu.
Chec cu nuci si stafide
Am folosit retetea Chec tip Panetone, de la Vulpea bucatar, dar la jumatate, sa vad cum iese. Data viitoare o sa-l fac si cu cacao, si cu visine.
Reteta vulpii, pentru 2 checuri, este asa: 1 cana si jumatate de zahar
1 cana si jumatate de faina
1 lingurita praf de copt
6 oua la temperatura camerei
6 linguri de apa (90 ml)
6 linguri de ulei (90 ml)
2 linguri cu varf cacao
250 g rahat
1 cana de visine sau cirese - proaspete sau din compot ( sau de la aspirina - zic eu)
1 cana de nuci taiate
100 g stafide
1 plic zahar vanilat sau esenta de vanilie
1 lingurita coaja de portocala si lamaie - confiata daca aveti
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...