Blat cu multă nucă, glazură de gălbenuș și ciocolată amăruie........Este una dintre preferatele mele. Se face ușor, e gustoasă și aspectuoasă.
Se numește ”chinezească” pentru că ar trebui desenată, cu ciocolată, câte o literă (sau cuvânt) chinezesească pe fiecare bucată. Dar eu am ”desenat-o” la întâmplare.
Rețeta este din Caietul cu amintiri dulci:
”Aluatul: 200 unt frecat cu 250 zahar și un pic de sare;se pun 2 pahare de nuci pisate, 1 praf de copt și 2 pahare de faina. Apoi 6 albusuri spuma si se coace in tava lata. Glazura: 6 galbenusuri se freaca spuma cu 5 linguri de zahar pudra.Cand e coapta prajitura pe jumatate, se toarna deasupra glazura si se tine apoi la copt, in continuare, la foc mic. O scoatem cand e gata - sa nu se arda - si glazura e aproape intarita. Cand se raceste, va fi tare.Cat este calda presaram ciocolata rasa, care se va topi si va forma arabescuri interesante. Se pastreaza mai multe zile, daca e cazul.”
Am adăugat un castronaș plin cu nucă, peste untul frecat cu zahăr; am pus și făina și praful de copt sau bicarbonatul.
-
-
-
-
-
-
-
-
Albușurile se bat spumă, cu puțină sare, și se adaugă în compoziția cu nucă.
-
-
-
-
Aluatul va fi moale.
-
-
-
-
Se întinde în tava lată și se nivelează cu o spatulă.
-
-
-
-
-
-
Dăm blatul la copt, în cuptorul încălzit dinainte, la foc mediu, circa 20 de minute.
-
-
-
-
În acest timp, frecăm gălbenușurile cu zahărul pudră. Este bine să frecăm gălbenușurile, cu lingura de lemn, măcar vreo 10 minute înante de a lucra blatul, și să continuăm cât timp acesta se coace. Gălbenușurile trebuie să-și mărească volumul, să fie spumoase.
Turnăm această glazură din gălbenușuri peste blat și îl dăm iarăși în cuptor, la foc mic, vreun sfert de oră; apoi, dacă glazura este prea lichidă, mai lăsăm să se coacă, cu ușa cuptorului întredeschisă.
Glazura nu trebuie să fie tare, ci mai mult cleioasă; se va usca când se va răci. Dacă lăsăm prăjitura prea mult la copt, glazura uscată va crăpa. Dacă e puțin moale, nu e nici o problemă.
Variante de ornare:
- presărăm ciocolată rasă peste prăjitură caldă; iese pestriță.
- lăsăm să se răcească prăjitura și apoi formăm rotocoale sau litere, cu ciocolată topită.
Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
29 aug. 2010
23 aug. 2010
Crochete de cașcaval
Am pus circa 300g de cașcaval ras (prin răzătoarea mică), 2 ouă bătute separat, 1/2 de linguriță de bicarbonat de sodiu stins cu oțet, piper, 2 linguri de griș, câteva linguri de făină - ca să iasă o pastă moale, dar femă, așa cum se vede aici:
Le-am pus cu lingura pe planșeta cu făină și le-am modelat cu mâna.
Le-am pus cu lingura pe planșeta cu făină și le-am modelat cu mâna.
Se prăjesc pe ambele părți în baie de ulei încins; ca să fie nivelul uleiului mai înalt, am folosit o oală cu fund dublu.
Unele au luat forma unor ciupercuțe:
Iată ce frumos cresc!
Au, totuși, un defect. Se mănâncă repede-repede.
22 aug. 2010
Colac mare și porumbei
Au fost făcuți pentru o pomenire, de către mama mea. Preotul a remarcat că demult nu au mai venit oamenii la biserică cu colaci făcuți în casă.
Rețeta de pâine este cea de paine-de-casa-la-tava.
Rețeta de pâine este cea de paine-de-casa-la-tava.
17 aug. 2010
Borș de lobodă cu găluște de brânză
Este una dintre cele mai bune ciorbe și n-am mâncat altundeva mai bună. Am facut-o mai demult, fiind o rețetă de primăvară.
Călim ușor în ulei ceapă verde tăiată mărunt - o cantitate dublă decât obișnuim atunci când folosim ceapă uscată. Fiecare se orientează după cum obișnuiește să facă ciorbele și după cantitatea pecare vrea s-o gătească.
După ce călim ceapa puțin, adăugăm și 1-2 morcovi rași și călim ușor, fără a se rumeni, și apoi turnăm 2 căni cu apă și lăsăm sa fiarbă.
Am avut și câteva ciuperci proaspete care au fost foarte nimerite pentru această rețetă, dar se poate face și fără.
Spălăm loboda, o tocăm și o frecăm cu sare. O lăsăm deoparte 5 minute, apoi o clătim, o stoarcem și o adăugăm în ciorbă.
Repede, cât fierbe loboda, facem găluștele.
Atenție, să nu fie tare. Eu am pus și puțin caș ras.
Formăm găluștele cu mâna udă și le dăm drumul în oală - dar să nu fie în clocote, că s-ar putea desface găluștele. Eventual, adăugăm în ciorbă puțină apă.
Sunt gata repede, când se ridică la suprafața ciorbei. Adaugăm în ciorbă pătrunjel tocat, leuștean și mărar, o cană de borș proaspăt și una de iaurt și mai lăsăm sa fiarbă puțin.
La final, turnăm în oală o cană cu smântănă amestecată cu puțină făină (ca să nu se brânzească), și din nou mai punem mărar și leuștean tocat și stingem focul.
Miroase demențial!
Și e bunăăăăăăăăă......rău.
Dar trebuie să aștept viitoarea primăvară ca s-o fac din nou.
Călim ușor în ulei ceapă verde tăiată mărunt - o cantitate dublă decât obișnuim atunci când folosim ceapă uscată. Fiecare se orientează după cum obișnuiește să facă ciorbele și după cantitatea pecare vrea s-o gătească.
După ce călim ceapa puțin, adăugăm și 1-2 morcovi rași și călim ușor, fără a se rumeni, și apoi turnăm 2 căni cu apă și lăsăm sa fiarbă.
Am avut și câteva ciuperci proaspete care au fost foarte nimerite pentru această rețetă, dar se poate face și fără.
Spălăm loboda, o tocăm și o frecăm cu sare. O lăsăm deoparte 5 minute, apoi o clătim, o stoarcem și o adăugăm în ciorbă.
Repede, cât fierbe loboda, facem găluștele.
Amestecăm circa 500 g de brânză de vaci ( sau urdă sau de-amândouă) cu 2 ouă, 3 linguri de griș si câteva de făină - să iasă ca o compoziție ca de papanași. Punem sare, ceapă verde și mărar tocat.
Atenție, să nu fie tare. Eu am pus și puțin caș ras.
Formăm găluștele cu mâna udă și le dăm drumul în oală - dar să nu fie în clocote, că s-ar putea desface găluștele. Eventual, adăugăm în ciorbă puțină apă.
Sunt gata repede, când se ridică la suprafața ciorbei. Adaugăm în ciorbă pătrunjel tocat, leuștean și mărar, o cană de borș proaspăt și una de iaurt și mai lăsăm sa fiarbă puțin.
La final, turnăm în oală o cană cu smântănă amestecată cu puțină făină (ca să nu se brânzească), și din nou mai punem mărar și leuștean tocat și stingem focul.
Miroase demențial!
Și e bunăăăăăăăăă......rău.
Dar trebuie să aștept viitoarea primăvară ca s-o fac din nou.
Recunosc că am multe poze ale unor rețete mai vechi, pe care nu am avut timp să le postez. Dar mai bine mai târziu decât niciodată.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...