Am avut trunchi de merluciu, congelat, cam 1 kg.
Pestele se lasa sa se dezghete macar pe jumatae, se spala si se pune la scurs.
Pregatim o tava in care punem ulei.
Asezăm in ea peştii, ii presaram cu sare si piper, ii stropim cu ulei si ii dam in cuptorul incis, acoperiti partial cu o folie.Ideea e sa nu fie fierti la aburi, ca atunci and sunt acoperiti etans, dar nici prea uscati, cum ies daca-i facem fara capac. Când s-au rumenit putin, turnam o creasca de vin alb si usturoi taiati marunt - dupa gust.
Cam in 30 de minute pestele e gata. Dacă e necesar, se lasa sa se mai coaca descoperit, daca are zeama.
Garnitura se face separat:
+ punem la fiert o cana cu orez si 2-3 cani cu apa, avand grija sa nu il fierbem foarte mult, cam 20 de minute, apoi il lasam acoperit sa se mai umfle. Nu uitati de sare si boabe de piper.
- in privinta legumelor, avem mai multe variante, dupa sezon:
- fierbem legume proaspete, de sezon,
- folosim legume cumparate congelate, cum sunt pachetele de legume cu unt sau alt fel;
- folosim si legume congelate, si din cele proaspete, de care avem.
Eu am ales a patra varianta:
am folosit legume pentru garnituri puse de mine la congelator (conopida, radacinoase, mazăre, porumb, gogoşari).
Ori de care legume ar fi, dupa ce sunt fierte le scurgem de apa, le trecem usor prin unt sau prin ulei si le amestecam cu orezul
Mmmmm, este foarte bun.