Cantităţi:
1 kg brânză de vaci
2 l lapte
100 g unt
o linguriţă de bicarbonat
1 ou
+ un castronel de brânză de oaie (caş, brânză frământată) - facultativ; se poate şi fără, dar cu acest adaus iese mai bun.
sare - dacă nu folosiţi brânză sărată
1- Punem laptele la fiert, apoi adăugăm în el brânza de vaci - să fie pastă; dacă avem o brânză mai tare, o mărunţim înainte la robot.
2 - O lăsăm să se scurgă, într-o sită deasă, eventual cu tifon.
3 - Separat, punem untul la topit într-un ceaun, adăugăm peste el brânza pe care am scurs-o mai înainte (fărâmiţată), punem bicarbonatul.
4 - Când s-a omogenizat şi este elastic, se pune oul, apoi sarea şi brânza de oi.
Se amestecă de sus în jos, să devină compact, fără cocoloaşe. La mine se văd nişte insuliţe de brânză de oi, dar nu mă deranjează.
5 - Când este bine omogenizat, se toarnă într-o tavă, din care se vor decupa apoi bucăţi (când se întăreşte) sau se pune în forme mai mici, rotunde etc.
Se păstrează la frigider.
Se poate rade, dar nu se topeşte la căldură, ca să se întindă.