Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
30 oct. 2010
Rețete inedite -
De pe http://dimitranas.blogspot.com/ am preluat
Fursecuri -ciuperci (intrați să le vedeți)
2 şi 1 / 2 cani faina, 1 cană untură, 1 cană de zahăr pudră, 2 pachete de zahăr vanilat, și pentru model - 1 lingura cacao, cafea sau scortisoară. Din aluat se rup bucăţi mici, de dimensiunea unei nuci şi cu gâtul unei sticle cu un diametru de aproximativ 1 cm, scufundată în scortisoara, se face un cerc, ca pe dosul unei ciuperci. Se coace la 180 ° C.
***De aici am intrat pe http://umojojkuhinji2.blogspot.com/ și am rămas cam mult........Am notat prima rețetă de aluat, dar apoi numai titlurile, că am găsit prea multe:
* aluat in foi din cartofi
100 g cartofi piure
500 g făină
100 ml lapte cald
100 ml iaurt la temperatura camerei
40 ml ulei
1 ou
drojdie uscata (7 g)
praf de copt (aproximativ 4 g)
o jumătate de linguriţă de zahăr
1 linguriţă de sare +
100 g margarină moale- eu prefer unt sau untura - pentru uns aluatul +
150 g de brânză rasă pentru umplutură + ou pentru uns, seminţe
În bol pune faina, drojdie, praf de copt, sare, zahăr, ulei, iaurt, lapte şi cartofi (la temperatura camerei), şi fă pastă , apoi fă-o într-un dreptunghi (cât degetul de gros) şi unge cu 1 / 3 din margarina moale.se pliază ca şi cartea, să formeze mai multe straturi).Lăsaţi-l pentru aproximativ 30 min. la temperatura camerei (se acoperă cu o cârpă). Apoi se mai pune o treime de margarina şi din nou rulăm - o parte peste cealaltă (în 3-4 secţiuni).Se lasă să stea timp de aproximativ 30 min., acoperit, la temperatura camerei. Apoi, din nou, repetaţi întreaga procedură . După a treia jumătate de oră, se se pot face cornuri.Se ung cu ou batut, presara susan, se coc în cuptorul preîncălzit - aurii.
*Cununa de varză şi cartofi
Tartă de gutui
Tartă cu gutui
Budinca cu vinete și cartofi
Tort cu frisca si gutui
*** Salată în straturi - am scris-o și pe aceasta pt. că vreau s-o fac curînd.
200 g mazăre fiartă, 400-500 g fierte sfeclă roşie, feliată, 4 ouă fierte, rase / zdrobite, 250 g brânză tare, rasă,
4-5 castraveti murati, tăiati în inele, 250 g maioneza, 250 g smântână, sare, piper. Se amestecă maioneza cu smântână şi se condimentează cu sare şi piper. Se prepară într-un bol de aproximativ 2 l., transparent . Ordinea:
Prima în partea de jos am pus mazăre, - ou ras rece, - aproximativ o treime din amestecul de maioneza, - apoi pune branza rasa, - felii de sfecla, - şi apoi murături, - restul de amestec maioneza. Se acoperă vasul cu folie de aluminiu / capac. Pune salata în frigider pentru câteva ore (peste noapte), să se răcească bine Dacă se doreşte, decorează cu felii de ouă fierte, ierburi.
* Ardei umpluti cu mamaligută
Ardei umplut cu fasole şi cartofi
Trandafiri
fursecuri cu gem
tort aperitiv
aperitiv interesant
din piine veche
rulada colorată sărată
oua picante
chec aperitiv
fursecuri zebra
aluat din cartofii
biscuiți cu brânză -
fasole la cuptor
mamaliga gratinata
trandafiri
găluște de pîine și țelină
tort de post
rulada de piine, spanac
gnochi de morcovi
găluște cu banane
puf din bezea
gelatina și cocos
placinta cu legume
29 oct. 2010
Ciulama de ghebe - sau alte ciuperci
Se face cu:
500 g ghebe
o cană cu lapte
2 linguri rase de faina
o ceapă
sare
piper
patrunjel verde
o ceșcuță cu smântână
Tocăm ceapa mărunt și o punem la călit, adăugam ghebele tăiate și le acoperim cu un capac, ca să fiarbă în suc propriu. Din când în când, adăugăm puțină apă, ca să nu se ardă.
Când sunt pătrunse, punem sare, piper, o lingură de făina desfăcută cu lapte rece și după 5 minute punem și smântâna, după ce o amestecăm cu cealaltă lingură de făină; mai fierbem 5 minute și presărăm pătrunjel verde.
Servim cu mămăligă.
22 oct. 2010
Sărățele - trandafiri și ochelari- cu brânză
Se fac din aluat de sărățele. Eu am făcut aluat cu unt și brânză de vaci - rețeta AICI (numai că am folosit unt în loc de untură).
Umplutura am făcut-o din caș, cașcaval, ou și puțină făină.
Am uns sărățele cu ou și le-am presărat cu mac sau chimen. Bineînțeles, le-am copt în cuptorul incălzit dinainte.
Trandafirii ies mai frumoși, cu petale mai rotunjite, dacă tăiem aluatul in formă de cerc, cu paharul sau forma - cum este acesta:
Pentru că mă grăbeam, i-am făcut taind aluatul in pătrate :
După ce am pus umplutura, am tăiat cu cuțitul in cele 4 colțuri ale pătratului, apoi am ridicat rînd pe rînd marginile rezultate; prin suprapunere, seamănă cu petalele de trandafiri.
Pentru că mi-a mai rămas aluat, am intins o foaie pe care am rulat-o dinspre ambele margini, apoi am tăiat felii obținînd niște ”ochelari”..
16 oct. 2010
Drob de ghebe cu ouă fierte și cârnați
Am adăugat o ceapă călită, 5 ouă, 2 linguri de făină, o legătură de pătrunjel tocat. Potrivim de sare și piper.
Am pus jumătate de cantitate într-o tavă de chec, am pus la mijloc doi cârnați subțiri și 2 ouă fierte tocate. Am acoperit cu restul de ciuperci, am uns suprafața cu ou bătut. Se coace in cuptorul încins, circa 40 de minute.
13 oct. 2010
Pâine de secară
500 g făină secară, 300 g făină de grâu, o nucă mare de drojdie proaspătăt, o lingură de miere, sare
Am făcut maiaua punând la crescut un amestec făcut din drojdie, miere, o ceșcuță de apă caldă și făină; am lăsat-o să crească 10 minute.
Apoi am preparat aluatul cu:
făina, maiaua, sare, apă caldă.
Se amestecă toate și se lasă la crescut la loc cald 35 de minute. Am frământat aluatul și l-am bătut de masă (ca să nu mai fie atât de lipicios), cam vreo 10 minute și l-am pus iar la crescut, intr-un castron acoperit.
Se modeelază pâinea. cum vrea fiecare, și se coace până ce se reumenește.
Mărturisesc că am avut o reținere când am încercat această variantă de pâine, cu mai multă făină de secară. rețetele de pe net indicau mai multă făină de grâu, și foarte puțină de secară. Am zis că degeaba se mai numește pâine de secară, dacă predomină tot făina de grîu.
Mi-a ieșit bună, pufoasă și cu un gust aparte, de pâine neagră.
A doua zi nu mai era șa de bună, deci e bine să nu faci prea multă o dată.
10 oct. 2010
Salată aperitiv cu fasole păstăi și maioneză
Fierbem fasolea păstăi in apă cu sare și o lăsăm la scurs într-o strecurătoare.
Putem folosi și fasole congelată - fiartă - sau conservată.
Preparăm o maionează după rețeta preferată - eu o fac din gălbenuș fiert, gălbenuș crud, lamâie și ulei, mușta r.
În această maioneză adăugăm câțiva câței de usturoi - 5-6 - puțin opăriți (ca să se mai evapore mirosul) și pasați.
Amestecăm maioneza cu fasolea tăiată aproape ca niște cuburi și o dăm la rece. Ornăm cu ou fiert, masline, gogoșari.
3 oct. 2010
Magiun de prune - fără zahăr
Se face cu prune bine coapte, dulci. Când avem prune mai acre, e bine să le facem gem, cu zahăr.
Am spălat prunele și le-am scos sâmburii. Am făcut prunele pastă - nu foarte fină - la mixer.
Trebuie fierte într-un vas cu fundul și pereții mai groși, altfel se va arde. La început, până a clocotit și a scăzut puțin zeama, l-am fiert la foc moderat.
Apoi va fi ținut numai la foc mic.
Este bine să punem vasul pe o tablă, cum e cea de copt ardei, pentru a fierbe mai înnnăbușit și a nu se lipi.
Avem grijă să învârtim în oală, cu o lingură de lemn.
Il ținem pe foc ...............mult și bine. Până se leagă.
Il vom turna în borcan sterilizate puțin în cuptor; magiunul să fie cald.
Dăm borcanele cu magiun în cuptorul de la aragaz - dar nu incins dinainte, ca să nu crape borcanele - şi le ținem până ce magiunul prinde o poghiță la suprafață.
Dacă ai o cămară răcoroasă, il poți pune in borcane și il legi cu hârtie în loc de celofan. In timp, conținutul va ma scădea, dar nu va mucegăi.
Dacă nu, le capsezi fierbinți și le acoperi cu pături până a doua zi.
Dacă nu ai un loc uscat și rece unde să păstrezi magiunul, poți să-l sterilizezi, pentru siguranță. Altfel, ar putea mucegăi.
Pișcoturi de șampanie
Se pot servi simple sau lipite cu cremă de ciocolată sau cu ce vrea fiecare.
Borș de găină - rețeta tradițională moldovenească
Curățăm găina, o spălăm și o tăiem bucăți.
O punem la fiert într-o oală încăpătoare, cu apă rece - să depășească cu o palmă nivelul cărnii, la foc mic. Vom pune și măruntaiele, iar dacă găina are și ouă, succesul este garantat.
După vreo 20 de minute punem și sare și spumuim, când este necesar. Pentru a se ridica spuma, mai turnăm din când în când în oală câte un pic de apă rece. Borșul trebui să fie limpede.
După o oră și jumătate adăugam o ceapă mare tocată fin, 2 morcovi rași și o rădăcină de pătrunjel. După un sfert de oră punem 1 gogoșar tocat fin și 2 roșii decojite tocate fin.
După incă 10 minute punem tăieței făcuți în casă, cu o zi înainte, din 2 ouă și făină. Nu sunt foarte pretențioși, pot fi și un pic mai groși.
Mai potrivim de sare.
p>La final adăugăm cam 0,5 l de borș de casă, clocotit. Potrivim după gust, căci depinde de cât de acru e borșul. Apoi, pătrunjel verde tocat, mărar, leuștean tocat și o ramură groasă de cimbru.
Dăm oala deoparte, punem capacul și lăsăm să se întrepătrundă aromele.
Eu mi-am pus o porție cu o aripă, o bucată de piept și ficatul.
Mmmmmmmm.......Delicios și consitent. Nu mai ai nevoie de felul doi.
Șarpe și arici - aperitiv
Nu vă speriați, nu m-am apucat să mănânc astfel de animale, deși știm că mulți oameni mănâncă și șerpi, și libelule și tot felul de ciudățenii.
Eu doar m-am jucat puțin pregătind masa festivă pentru o persoană născută în anul șarpelui.
Ne-am amuzat destul, deși eu am pregătit totul in mare viteză și nu a ieșit chiar foarte bine (zic eu). De fapt, am mai făcut eu ceva asemănător cu ani în urmă și acum nu-mi mai aminteam exact procedura.
Cu prazul a fost problema, ca atunci am folosit partea verzuie, nu frunzele verzi, ca acum, care au rămas cam tari.
Dar il voi face mai bine data viitoare. Să va spun rețeta:
- am făcut o pastă aperitiv din brânză de vaci, din 800 g de brânză, 250 g de unt de calitate, sare, chimen, praz tocat și ceapă tocată fin, o bucată de gogoșar tocat fin, pătrunjel verde. Am amestecat brânza cu untul, să fie ca o cremă; dacă e brânza mai scoaptă, se pot pune și 2-3 linguri de smântână. Apoi se pun pe rând celelalte ingrediente.
- am opărit o bucată de praz și i-am scos foile; mie mi-ai ieșit cam tari, cred că trebuia să le opăresc mai mult. Ideea e să se înmoaie prazul, dar să nu se zdrobească. De asemenea, trebuie luate frunzele mai subțiri.
După ce s-au scurs, am îmbrăcat fundul unei forme de chec cu folie și apoi cu bucăți de frunze, ceva mai lungi decât forma. Deasupra am pus crema de brânză de vaci, am lipit bine capetele foilor de praz și am dat totul la rece.
După vreo oră am răsturnat conținutul pe un platou, am curbat ”corpul ”șarpelui și i-am modelat capul. Pentru că îmi mai rămăsese brânză, am făcut și un arici, cu țepi din sticksuri, care a fost de mare efect.
La final mi-am dat seama că nu lăsasem brânză pentru a face și niște ciupercuțe, cu pălărie din roșie. Și le-am realizat din cotor de praz, le-am presărat cu susan și chiar mi-au ieșit mai frumoase decât cele din brânză de vaci.
2 oct. 2010
Chifteluțe aperitiv
Nu se fac la fel ca pârjoalele; nu se pune usturoi - sau pui numai puțin.
Rețeta preferată este cea de AICI.
Eu le-am dat prin susan alb și apoi le-am prăjit. Au ieșit foarte -foarte bune.
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...