Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

31 dec. 2009

Sarmalute de porc cu varza murata

Sunt multe retete, dar eu voi scrie aici reteta mea preferata pentru sarmalutele care se fac iarna.Nu sunt grase si sunt foarte gustoase. 

Cantitati:

Umputura:1 kg de pulpa de porc tocata, 50- 70g de orez, 250 g ceapa tocata si calita putin in 2 linguri cu untura sau ulei, 1 ou, o lingura cu suc de rosii, o cescuta mica de apa rece, o lingura cu faina si condimente - marar uscat, piper, sare o jumatate de lingurita de zahar. Amestecam toate aceste ingrediente si incepem sa facem sarmalele.

Mai trebuie: 2 verze murate, 2 linguri cu suc de rosii, 4 boabe de enibahar, cateva crengute de cimbru si de marar.In cratita asezam mai intai nervuri groase de varza, ramase de la frunze si enibahar. Apoi asezam sarmalele, deasupra punem varza tocata foarte fin. Turnam sosul de rosii, adaugam apa fierbinte cat sa le cuprinda; deasupra punem crengutele de cimbru, le acoperim cu o farfurie intinsa rasturnata, ca se le preseze putin, si le punem sa firaba la foc mic.
Eu pun cratita cu sarmale pe o tabla - cum e cea de copt ardei - si astfel cratita ramane curata si la exterior, iar in iunterior nu se prind, deci riscul de a se afuma este exclus.
Se fierb aproximativ 2 ore - incercam din cand in cand sa vedem daca sunt fierte - adica frunza sa nu fie tare. Vorba ceea: 

" Doua babe le pazea,
Tot in gura le tuflea...."

Fursecuri cu stafide - reteta Ginette


Am facut aceste fursecuri de sarbatori si au fost foarte apreciate. Multumesc, Ginette.
Reteta o gasiti AICI!


Si cateva poze din noaptea dintre ani:


26 dec. 2009

Multumesc tuturor persoanelor deosebit de dragute care mi-au trimis urari de Craciun!


Craciun Fericit tuturor!

Eu inca il mai astept pe Mos Craciun:


Sarbatori frumoase si linistite, care sa va umple sufletul de bucurie, incredere, speranta si iubire!

12 dec. 2009

Retete pentru sarbatorile de iarna - Craciun si Revelion / Christmas recipes

Am selectat din blogosfera unele retete pe care le voi avea in atentie pentru sarbatori, ca sa nu mai pierd atunci timpul sa le caut. Poate va inspira si pe voi.

Link-uri:

In primul rand, dulciurile (pentru ca le pregatim mai din timp): 

- rulada de biscuiti /   salam-de-biscuiti-si-cocos 

- prajitura cu cocos 

- bilute

- prajitura Diviana

- prajitura cu mere si bezea

- prajitura Kinder

- Bounty

  - prajitura-cu-cocos // -bounty-bars *

- fursecuri-non-plus-ultra

- Floare de cremes

- tort-diplomat-repede-si-usor-de-facut

- chec - tigru sau coronita, glasat

 -chec-cu-multa-cacao

- chec-cu-2-oua

- ciocolata-de-casa-cu-lapte

- cornulete-vanilate-foarte-fine

- fursecuri zbarciogi

- linzer-londonez-cu-gem-si-bezea

 -prajitura-cu-cocos-coniac-si-ciocolata

- prajitura-tosca 

 - prajitura-cu-cocos-claudia 

- prajitura-cu-cirese-sau-visine

- savarine

- tort-spirala-cu-frisca-si-capsuni. 

- tort-cu-lapte.html

- tort-egiptean

 -tort-laura

- tort-cu-crema-caramel.

-tort-cu-portocale 


Aperitive:

- limba cu sos

- gusa-de-porc-cu-usturoi

- carnaciori-in-aluat

- chec-aperitiv

- aperitiv-cu-sunca-si-cascaval.

- ochelari cu cascaval

  - foietaj-cu-ciuperci 

- rulada din cascaval

- bulete-de-branza.

-aperitive-idei-de-platouri

- aperitiv-cu-branza-dulce

- franzela umpluta

- oua umplute

- rulada din carne

Feluri principale de mancare:


- carnati, toba, chisca, lebar

- racituri-piftie-moldovenesti

- pomana-porcului

- fleica-rulata.html

- friptura-taraneasca-din-coaste-de-porc

- curcan-in-sos-aromat

-cotlet-de-porc-evantai 

 - cotlet-de-porc-cu-legume-si-sos 

- drob-din-ficat-sau-maruntaie-de-porc

- pui-cu-40-de-catei-de-usturoi.

-rulada-de-pui 

-pui-la-cuptor-cu-lamaie-si-cartofi.

 - saculeti-din-carne-cu-ciuperci.

- friptura-coronita.

 carne-de-porc-cu-ciuperci 

Altele:

 - aluat pripit /  eclere-si-choux-la-creme

 - blat-de-tort-reteta-de-baza

- aluat-cu-untura-cornulete-cornuri

- evantai

- cosite-impletite

 rulada-de-pandispan-reteta-de-baza  ///  rulada-cu-capsuni

6 dec. 2009

Chisca (Caltaboș)

O rețetă tradițională, din carne și orez, nelipsită de Crăciun. Chișca se prăjește  pe mabele părți, alături de cârnați, și se mănâncă cu mămăligă.
Rețetă orientativă:
 - 1 kg carne porc puțin grasă
 - 300 g ceapa
- câteva linguri cu untură
 - 500g orez
 - - mate groase de porc
 - sare si mirodenii -piper, busuioc, cimbru,

 Se toaca ceapa în untură,pana se inmoaie, apoi se adauga orezul, și se călește puțin, să se umfle un pic orezul.
Dăm deoparte, punem apoi carne tocată, sare, piper.
  Se umplu intestinele (nu foarte tare, ca să aibă unde să se umfle orezul) cu amestecul preparat, se coase la cepele, se înțeapă cu un ac ici-colo, ca să nu plesnească, și se pun la fiert. Se fierbe la foc mic, în apă cu mirodenii, timp de 40 de minute, dupa care se scoate din apă și se lasă la scurs.


Se mai obișnuiește să se servească lângă tochitura de porc moldovenească, alături de brânză și mămăligă.

Fondant nefiert

1 albuș
2 linguri de apă rece
 zahăr pudră cernut
½ lingurita de esenţă de ulei de mentă sau câteva picături de ulei de mentă
1 sau 2 patrate de ciocolată
Bate albușul bine.
Se adaugă apă rece şi  treptat  zahăr suficient pentru a face o pasta fermă.
Se împarte pasta de zahăr în trei părţi.
Adauga menta la o parte și puțin colorant verde, framanta amestecul până când se distribuite uniform; a doua parte se poate facet roz, cu aroma de extract de trandafir.
În ultima parte adăuga unul sau două pătrate de ciocolată de calitate, topită la baie de aburi.
Se adaugă, de asemenea, puţină apă, pentru că ciocolata va face amestecul gros.

Marțipan - rețete

Se face în în principal din zahăr şi migdale.
Se pune zahăr pudră și esenţă de migdale, apoi coloraranți alimentari (opţional), albuşuri.
 Se macină migdalele fin şi se amestecă cu zahăr pudră. Adauga esenta de migdale şi colorant alimentar, dacă este necesar.
 Frământaţi un aluat moale, cu albusul, pe o suprafaţă curată.
 Migdalele se pun făăr coajă. Pune-le în apă clocotită timp de un minut si se lasa sa se răcească. Acum, pielea trebuie să se ia uşor.

Altă rețetă:
Ingrediente:
2 ceşti de zahăr granulat
 1 / 8 linguriță sare de lamăie
4 cești migdale sau făină de migdale
 2 albuşuri
 Zahăr pudră pentru modelat
Preparare:
1. Pregătește un spaţiu de lucru presărind zahăr pudră pe o lespede de marmură, lemn sau o coală mare de cpot. Umpleţi un castron mare cu apa rece.
2. Pune zahărul şi 2 / 3 cana de apa într-o cratiţă mare şi încălzește uşor, amestecând până se dizolvă zahărul.
3. Se adaugă sarea de lămâie şi încălziți. Se aduce la fierbere şi fierbe timp de 3 minute.
4. pune partea de jos a cratiţă în apă rece pregătită, amestecând amestecul de zahăr în mod constant, până când acesta devine gros şi cremos.
5. Se amestecă în migdale şi albuşuri,  la foc mic şi se amestecă timp de 2 minute până când amestecul este suficient de gros.
6 Se pune marţipanul pe suprafaţa de lucru pregătit, şi se amestecă cu o spatula de metal până când se raceste suficient pentru a-l atinge.
7. Pudrați pe mâini în zahăr pudră şi să înceapeți să framantați marţipanul, până când acesta este neted si maleabil.
8. Marţipan dvs. poate fi acum folosit imediat sau acoperit cu o în folie cu ambalaj de plastic şi păstrat într-un container etanş.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori