Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

29 iul. 2010

Pilaf de găină

Am avut carne mai tare de găină - nu era bătrână, dar găina nu e fragedă ca puiul. De aceea, am fiert-o și am pus-o și  la cuptor.

Carnea se ține mai întâi la macerat, la rece, cu ulei și condimente, câteva ore, pentru a fi fragedă..

Fierbem carnea înăbușit, în puțină apă, impreună cu puțin zarzavat de supă și ceapă. Punem și sare.

După ce a fiert pe jumătate, o scoatem într-o strecurătoare. Strecurăm și supa și adăugăm orezul și boabe întregi de piper. Potrivim să fie cantitatea de lichid de două ori cât orezul și lăsăm să fiarbă la foc mic, până când  scade zeama. Amestecăm în orez pătrunjel verde proaspăt și îl lăsăm să stea deoparte cu capac, să se umfle în continuare - până când e gata și carnea.

Ce facem cu carnea?

O ungem cu ulei, sare, piper, boia, cimbru, o crestăm ca să punem în ea și câțiva căței de usturoi și o dăm la cuptor până se rumenește.

27 iul. 2010

Test de tinerețe

Deși am doar vreo 20 de ani  (pe un picior), mă întreb dacă m-am maturizat (cât ar fi trebuit............?.).
Testul zice că:
You Act Like You Are 26 Years Old

You are a twenty-something at heart. You feel like an adult, and you're optimistic about life.
You feel excited about what's to come... love, work, and new experiences.
You're still figuring out your place in the world and how you want your life to shape up.
The world is full of possibilities, and you can't wait to explore many of them.
Vedeți și voi, aici: http://www.blogthings.com/whatagequiz/

25 iul. 2010

Întâmplare din bucătărie: beigli sau cozonac, ce va place mai mult?

Fiind moldoveancă, recunosc că eu știu să fac cozonaci, dar n-am făcut niciodată beigli .
Când m-am decis să încerc și această rețetă, m-am documentat pe net și am aflat că aluatul pentru beigli nu se lasă la dospit, căci altfel iese ca un cozonac. Totuși, pe unele site-uri am văzut ca se obișnuiește să se lase aluatul destul de mult la crescut.
Dorind să-mi iasă beigli, am pornit la treabă; nu mai știu exact ce rețetă de aluat am făcut, dar l-am lucrat mai puțin decât cozonacul și,.cum spuneam, nu l-am lăsat la crescut prea mult.
Aluatul a fost foarte reușit, dar să vedeți ce mi s-a întâmplat.
Am format două rulade - una cu mac și una cu nucă, le-am uns cu ou și le-am dat la cuptor.
Ce am obținut:
Poate că nu arată prea rău în poză, dar vă spun eu că nu a fost bun; aluatul era greu/ când luam o bucată în mână, aveam senzația de greu..........................
La tura a doua, am schimbat foaia. Am framântat frumos aluatul care-mi mai rămăsese, l-am lăsat la crescut vreo 35 de minute în lighean și vreo 15 minute în tavă, și aluatul meu cel groi s-a transformat într-un puf ușor.
Și am făcut aceste cornuri umplute cu pastă de mere - o bunătate și câteva cornulețe mai mici umplute cu gem de prune. Pufoase, ușoare, aromate.



Această întâmplare e mai veche, dar am vrut s-o menționez, căci din greșeli învață omul. Iar la bucătărie, cât trăiești înveți, creezi și la nevoie improvizezi.
Aștept însă o rețetă bună de beigli.

17 iul. 2010

Chec Vulpea sau panettone

Am preluat această rețetă de pe site-ul Vulpea Bucătar. De această dată am făcut-o la jumătate și mi-au ieșit două checuri mici.
Cantitățile le vedeți aici.
Este foarte bun și-l voi mai face.





7 iul. 2010

Chec fin și aromat cu lămâie

Am mai facut un chec micut cu lamaie; vad ca in ultima vreme am facut chec destul de des și de fiecare dată am redus rețeta la jumatate. Atât cât să am ceva alături de ceai sau cafea, servite unor musafiri, dar sa nu ramana nimic in urma lor ( nu de alta, dar ce ramane mananc eu si .............tot vreau sa mai slabesc putin).
Acest chec mi-a iesit mai bun decât altă dată, că nu e prima data cand fac rețeta. Ce a fost " în plus" de mi-a iesit atât de deosebit, fin, aromat......?
Am făcut aceeași rețetă de chec cu cacao și unt - de AICI -
adică cu 3 oua, 100g zahar, 100 g unt, circa 125 g faina, un praf de sare, un pic de cutit de bicarbonat dizolvat cu lămâie sau oțet, cateva nuci.
Se-nțelege că nu am mai pus cacao. Dar am pus în plus coajă de lamâie și zeama de la o lămâie ( ceea ce înseamnă că la rețeta întreagă, cu 6 ouă, ar intra zeama de la 2 lamâi potrivite).
Am mai adăugat și o ceașcă de nucă măcinată.
Rezultatul a fost neașteptat de bun. Am mai făcut eu chec cu lămâie, dar puneam mai puțină.
Pe lângă toate acestea, am avut și o lămâie din acelea foarte aromate.
Delicios!

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori