Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
25 oct. 2009
Pasta (pistil, piure) de mere
Aveam mai multe mere foarte bune si parfumate - bio - dar care nu ar fi tinut pe iarna, avand unele mici lovituri sau gauri de vierme.
Am facut din ele un fel de marmelada foarte buna; ideea a fost sa nu fac retetele clasice de gem sau dulceata, pentru ca voiam ceva cu mai putin zahar. Se poate face si fara zahar, depinde si daca merele sunt acre sau nu..
Am spalat foarte bine merele, le-am curatat de partile stricate si apoi de coaja si de cotor; fiind coapte si parfumate, mi-am zis ca e pacat sa arunc cojile si le-am folosit - o parte la acest gem si o parte la otet de mere.
Merele taiate in bucati le-am amestecat cu putin zahar (3 linguri la kg) si zeama de lamaie; peste ele am turnat un pic de zeama din coji de mere ( o parte din coji le-am fiert mai inainte cu apa). Se pune putin lichid, atat cat sa nu se lipeasca de cratita dar si sa poata sa fierba, la foc mic si acoperite.
Cojile:
Cand s-au inmuiat le-am zdrobit, ca la piureul de cartofi, si le-am lasat sa mai fiarba in continuare, pana cand am considerat ca au scazut suficient.
Am repartizat pasta in borcane de 400 ml, cu filet, pe care apoi le-am sterilizat in apa, 45 de minute, ca sa nu se strice ( avand putin zahar).
E altceva decat gemul de mere, e mai light si cu gust mai natural, usor acrisor. E foarte bun cu paine si unt, dar si la cornuri, prajituri, clatite.
Si in final am pregatit un mic desert rapid pentru bucatareasa sefa ( ma apucase noaptea:...), din cateva mere macerate cu putin zahar, lamaie si rom si apoi amestecate cu frisca din smantana ......Foarte bun........
O idee EXTRA: Cum sa facem suc din rodie?/ make pomegranate juice?
.
Se taie o rodie în jumătate, se pune într-un castron cu apa la temperatura camerei.
Bagam mâinile sub apă şi îndepărtam seminţele din jumătăţile de rodie, menţinându-le sub apă. Scoatem dinvas cojile şi membranele fructelor, astfel ca sa ramana doar seminţele. Le strecuram, le punem într-un blender si le mixam pana ce amestecul devine siropos. Din nou strecuram printr-o sita fina, pasam cu ajutorul uneilinguri ca sa obtinem cat mai mult suc.
In final, se adaugă o ceaşcă de apă şi se amestecă. Dupa gust, punem putina miere.
Beneficii pentru sanatate
Rodiile contin hidrati de carbon, care ne furnizează energie, si sunt bogate in fibre.
Vitamine: vitamine din grupul B - riboflavina, tiamina şi niacină, vitamina K, multa vitamina C, mai mult de 25 la sută din doza zilnică recomandată de vitamina C.
Minerale: in principal potasiu. Rodiile mai conţin calciu şi urme de cupru, fosfor şi fier.
Fitonutrienti (substante nutritive esenţiale pentru sănătatea umană care pot fi găsite doar în plante): fitosteroli şi beta-caroten - benefice pentru inima, deoarece acestea ajuta la scăderea valorilor colesterolului din organism.
Antioxidanti: taninuri, antociani şi acid ellagic. Vitamina C, de asemenea, este antioxidanta.
Otet de rodie / Pomegranate vinegar
Sincer, eu nu am facut, neavand astfel de fructe. Se gasesc la magazin, am luat de cateva ori, dar nu pentru otet.
Dar am gasit pe net cateva informatii:
Otet de rodie - un condiment deosebit
(mai bine zis, otet cu rodie, caci aromatizam un otet obisnuit cu samburii acestui fruct)
Ingrediente:
1 cană cu seminţe proaspete rodie
2 cani cu oţet de vin alb
Punem samburii intr-un borcan sterlizat si uscat; le acoperim cu oţet de vin alb si amesteca, cu olingura. Punem caapcul la borcan si-l lasam sa se macereze intr-un loc (langa o fereastră) cu multa lumina solara; lasam asa vreo 8 - 10 zile.
Apoi strecuram otetul printr-o sita foarte fina, il turnam intr-o sticla pe car eo inchidem cu un dop.Se păstreaza la un loc racoros, întunecos, până la 6 luni.
Este folosit , pentru aroma sa, la salate, peste, deserturi şi marinate. Imi pare a fi o idee excelenta.
Reteta din Coreea
In filmul pe care l-am urmarit - Giuvaierul palatului - am vazut ca in Coreea se face otet din curmale, intr-un vas ingropat in pamant si lasat acolo mult timp. Eu am facut otet din mere, cu miere de albine, si am adaugat in acesta si un pumn de curmale. Sper sa-mi iasa bun.
Iata ca, tot in Coreea, am gasit ca se face si se vinde si otet de rodie. Ca si noi, romanii, sud-coreenii stiu că oţetul calmeaza gâtul inflamat şi îmbunătăţeste sănătătea. Am gasit pe un site - http://www.asiafoodjournal.com - care prezenta otetul de rodie informatia ca acest otet are un gust extraordinar si ca rodia este una din sursele cele mai bogate de antioxidanti. Asta stiam si eu, dar mi-e greu sa mananc acei samburi, cred ca mai bine voi incerca cu otetul.
Ii multumesc anonimului cu intrebarea, caci astfel am aflat si despre aceste retete.
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...