Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

30 mar. 2014

Crenvursti în aluat

Un aperitiv interesant şi uşor de făcut, pe care l-am văzut cândva la Paprika tv, dar nu-mi mai amintesc emisiunea.
Folosim aluat congelat, pentru foitaj.
Eu însă am avut un aluat făcut în casă, pentru că tot atunci am făcut şi nişte sărăţele.
Trebuie insă folosiţi crenvursti de calitate, nu din cei ieftini făcuţi numai cu piei de pui. Cred că trebuie evitate mezelurile de pui, sunt de calitatea cea mai proastă. Eu am cumpărat crenursti crocanţi de la Lidl, din porc, cu un conţinut de 80-90 la sută carne.
Aşezăm crenvurstii pe o foaie de aluat.
Acoperim cu adoua foaie, presăm bine între fiecare crenusti,
Tăiem apoi felii, le ungem cu ou şi le presărăm cu seminţe.
Dăm la copt în cuptorul încins. pînă se rumenesc.



23 mar. 2014

Tartine cu ton

Sunt oricând binevenite.
Le facem cu pâine integrală, prăjită.

De regulă, se amestecă tonul cu maionză, unt sau pasta de brînză.
Eu prezint acum varianta pentru post, când e dezlegare la peşte.
Folosim ton in ulei întreg, pentru că este mult mai bun decât cel mărunţit.
Cu puţin ulei din conservă, piper şi un pic de muştar formăm un sos, peste care punem peştele sfărâmat cu furculiţa. Adăugăm ceapă verde tocată, piper şi suc de lămâie.
Servim cu ceapă, felii de lămâie, salată verde, ridichi.

22 mar. 2014

Pastă (icre) din năut

Este foarte potrivită pentru cei care duc dorul alimentelor primăvaratice şi pentru cei care ţin post.
Folosim 1-2 conserve de năut fiert, în funcţie de ce cantitate avem nevoie.
Năutul se scurge de zeamă, apoi se mixează.
Adăugăm zeamă de lămâie, sare, omogenizăm şi începem să turnăm ulei ca la maioneză, circa 100 ml sau mai mult.
La final adăugăm ceapă verde tocată fin.
Ornăm cu salată verde, roşioare sau ridichi, măsline.


21 mar. 2014

Linte bătută

Am folosit linte roşie, care fierbe foarte repede ţi are un gust foarte bun.
Punem lintea la fiert- 1-2 căni -  în apă rece, împreună cu 1 cartof, 1 morcov, o ceapă întreagă.
După ce a fiert, cam în jumătate de oră, o strecurăm şi o lăsăm să se mai răcească. Apoi o facem pastă  dar fără ceapă, cu robotul de mînă, potrivim de sare, piper şi adăugăm ulei după plac. Condimentăm cu usturoi pisat.
O putem servi caldă, în formula clasică: cu ceapă călită şi murături. Sau altfel, ca garnitură sau aperitiv.
Simplu şi rapid!

7 mar. 2014

Ciorbă din piept de pui, cu ouă

Se spune ca dacă cumva te paşte o răceala sau chiar te-a trosnit, un leac bun este supa sau ciorba de pui. Pe o vreme aşa de mohorîtă ca acum, o ciorbă fierbinte te mai readuce la linia de plutire.
Aşa am gândit când am început să fac această reţetă, care se prepară în general cu celelalte părţi ale puiului, excluzând pieptul. Eu însă am procedat invers. De ce" Pentru că nu prea mănânc alte părţi ale păsărilor (nu suport pieliţele, asta e), dar şi pentru că am o amintire din copilărie:
bunica, preparând borş în curte, la cazan, din 3 păsări şi zarzavaturi din grădină. La zile mari, la hramuri... Iar eu mîncam totdeauna piept, împreună cu ouă din găină, dacă înţelegeţi ce vreau să spun. Cine a trăit la ţară, ştie.
Ce am făcut eu aici e doar o imitaţie.

Ingrediente:
1 piept de pui cu os
cîte 1 ou de persoană
o ceapă
rădăcinoase
2 cartofi
zarzavat conservat pentru ciorbe
mărar şi leuştean (de la sare sau uscate, acum iarna sunt mai aromate decât cele de seră)
borş de casă -circa 500 ml
fidea sau tăieţei
o ramură de cimbru 
pasta de ardei sau gogoşari congelaţi sau conservaţi
sare, piper
Preparare:
Punem pieptul de pui la fiert in circa 2 l de apă rece, la foc mic. Cînd incepe să se adune spuma, se presară sare, se spumuieşte.
După 15 de minute, adăugăm ceapa tocată si rădăcinoasele rase - 1 morcov mare, 1 pătrunjel, o felie de ţelină.
După ce fierb cam 20 de minute, punem si cartofii tăiati cuburi.
Mai lăsăm sa fiabă cam 15 minute, apoi incercăm să vedem dacă este fiartă carnea. După caz, mai lăsăm la fiert.
Ciorba va mai fierbe incă 10 minute cu zarzavatul de la borcan, verdeaţa uscată, cimbrul  şi fideaua. La final adăugăm borşul clocotit, mai intâi o cană, apoi cât mai doriţi să fie de acru.
Tot acum am pus şi ouăle fierte cleioase, cât să le pot curăţa.
Mai puteţi potrivi gustul cu pastă de ardei şi de roşii, cu piper.
Este minunată.
La servire, scoteţi pieptul pe o farfurie şi desprindeţi din el fâşii. Nu necesită să fie tăiat dinainte.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori