Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
8 mar. 2009
Sfintisori -Mucenici - moldovenesti -
Se fac din aluat de semicozonac (reteta este aici) sau de paine.
Am folosit faina Dobrogea pentru cozonac si aluatul a iesit foarte pufos.
Pentru cine tine post, se face un aluat de paine putin indulcit - tot cu faina pentru cozonac - respectandu-se toate fazele, ca sa iasa pufos (se lasa la crescut maiaua, apou aluatul, apoi se framanta cu ulei, iar se lasa la crescut si se mai lasa din nou sa creasca si in tava).
De regula, se face un aluat mai tare si nu se mai lasa la crescut in tava - ca sa fie impletitura frumoasa, dar eu ii prefer mai pufosi si mai crescuti ( adica si mai buni), chiar daca nu arata atat de strans impletiti.
Din aluat impletim colacei in forma de opt, iar dupa ce mai cresc in tava vreun sfert de ora, ii ungem cu ou si ii coacem in cuptor.
Inainte de servire, turnam peste sfant un sirop facut din miere subtiata cu putina apa calda (mierea nu se fierebe) si apoi ii presaram cu nuca macinata. Dupa preferinte, se insiropeaza mai mult sau mai putin.
In ziua de 9 martie poporul roman sarbatoreste Mosii, pe cei 40 de mucenici, plecarea babei Dochia, care se preface în stană de piatră, si venirea primaverii. Colaceii in forma de opt se dau de pomana, pentru sufletul mortilor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...
10 comentarii:
Cu sirop si citeodata insiropati ii face si mama, tot sfintisori moldovenesti... Eu i-am facut fara sirop doar i-am uns cu miere, ca nu a fost aluat de post, dar parca as minca si unul din asta cu sirop.
Mult succes noului blog si trafic bogat!
Tare apetisanti ti-au iesit mucenicii! Felicitari!
Pup si o saptamana excelenta!
Cum ti-ai schimbat adresa blog-ului si ai reusit sa pastrezi tot continutul intact?
Daniela, nici eu nu i-am facut de post, dar parca imi plac mai mult insiropati. Ii mananc mai usor.....Parca asta ar fi greu, sa mananci...
Dana, multumesc, ma simt ca si cum as incepe un blog nou.
Drag Leo flori, am descoperit si eu de-abia acum optiunea import - export blog.
Mai intai am exportat blogul vechi, pe care l-am salvat in calculator. Apoi am format blogul nou si am importat continutul salvat in calculator. Au aparut toate materialele, insa nu si casetele din coloana laterala, asa ca mai am de lucru, sa clasez retetele pe categorii, sa pun din nou toate trimiterile.
Interesant este ca, nefiind sigura daca imi iese operatiunea, am incercat mai intai cu un alt blog al meu - beautify-y - unde nu am mai scris de mult si avea materiale putine. Ei bine, salvandu-le in acelasi fisier ( eu credeam ca primul blog salvat va fi sters automat), cand l-am importat m-am trezit pe acest blog cu materialele de pe cele 2 bloguri importate.
Ideea e ca am descoperit din greseala ca asa poti sa faci din 2 bloguri unul, foarte usor.
ai un premiulet, pa.
Merci, Didona. E cam mult de lucru.O sa incerc si eu . Imi place noul tau look.
Mult succes pe noul blog! Toata saptamana am incercat sa intru pe pagina ta si nu am reusit. Imi dadea eroare.
Arata tare bine Sfintisorii. Mi-au adus aminte de mama.
Pupici!
Simona, cu Opera sau Firefox se intra mai usor pe bloguri.
Cred ca asta a fost problema, mai multe persoane mi-au spus ca au avut probleme.
Te salut!
Trimiteți un comentariu