Se face foarte repede, este ieftină și gustoasă.Pe net am găsit rețete pentru tavă mică, de 20 - 30 cm. Pentru că am vrut să fac o prăjitură mai mare, în tava de la aragaz, am mărit cantitățile. Toodată, am combinat mai multe rețete de pe net, în funcție de ce imi doream eu.
Blat:
-4 oua
-6 linguri cu lapte (se poate pune și apă)
-8 linguri zahar
- 2-3 linguri de ulei (eu am pus untură topită)
-circa 8 linguri (încărcate cu vârf, dar numai puțin) de faină
-2 lingura cacao
- o linguriță amoniac (sau se poate pune 1 plic praf de copt).
Albusurile si apa se bat spumă, cu un pic de sare, se adauga zahărul in ploaie și laptele.
Galbenusurile se adaugă pe rand, apoi uleiul. Se pun pe rând lingurile cu cacao și făină, amestecând ușor de jos in sus cu lingura de lemn. Să fie un aluat ca de chec, dar ceva mai moale.
Se toarnă in tava tapetată și se introduce în cuptorul încins, la foc mediu. E gata în circa 10 -15 minute.
Pentru cremă:
500 ml. lapte;
6 linguri de griş;
150 gr. unt;
7 linguri cu zahăr
150 gr. fulgi de nucă de cocos
esenţă de vanilie
Laptele si zahărul se pun într-o cratita pe foc., când fierbe se adauga grisul în ploaie si se mai fierbe încă vreo 5 minute, până ce se îngroașă; amestecăm mereu și punem și cocosul, mai lăsăm un pic pe foc și adaugăm untul. Omogenizăm bine și lăsăm crema să se răcească un pic, vreo 5 minute. Când montăm prăjtura, blatul și crema să fie calde.
Le dăm la rece, să se întărească..
Apoi facem glazura
150g ciocolata se topeste si se amesteca o lingură de unt. Eu nu am avut ciocolată și am procedat astfel:
3 linguri cu caccao și 3 linguri cu zahaăr se amestecă, treptat , cu o ceașcă de apă (sau lapte). Se pune și o linguriță cu făină, o lingură cu ulei și un pachețel cu zahăr vanilinat. Se amestecă cu lingura de lemn și se fierbe, să fie ca o cremă subțire. Se mai adaugă lichid, dacă trebuie. La final am pus și o lingură cu unt și am amestecat bine, să se topească.
Se toarna peste prajitura si se dă din nou la rece până se intareste glazura.
Observatii:
Glazura făcută cu ciocolata iese tare și mai bună - se face din 1-2 ciocolate amărui.
În aluat se poate pune mai multă cacao.
Pentru că blatul era uscat și crema moale, am insiropat blatul; deși montasem deja, prăjitura am turnat un sirop - mai bine zis niște cafea indulcită - în tavă, iar prăjitura a absorbit lichidul.
Concluzie - cred că prăjitura e mai bună dacă insiropăm blatul, dar nu pra tare, ci mai mult prin stropire, și după aceea punem crema.
7 comentarii:
Imi place prajitura si vreau sa o fac, dar am o problema... eu am obiceiul sa pun sursa inspiratiei, acum ce fac... ti-as multumi daca ai pune sursa inspiratiei...
Iti doresc la multi ani.
Daniela, de obicei menționez sursa, dar acum am făcut prăjitura după capul meu, nu prea are mare legatura cu originalul.
Inspirația mea provine de la lilysblog-lily.blogspot.com, unul din blogurile mele preferate. Dar nu am dat sursa, pentru că la mine este altceva. De altfel, s-a r putea ca rețeta lui Lili să fie mai bună, a ei cu ciocolată Bounty.
Florin, sunt de acord, dar nu știu ce formular să completez. Deocamdată, voi pune linkul tau pe blogul meu.
Multumesc pentru raspuns... esti foarte amabila.
Sa ai o petrecere frumoasa.
Pe curand.
Sarbatori fericite alaturi de cei dragi! Noul an sa fie presarat cu realizari remarcabile, impliniri, sanatate, fericire .La multi ani
La multi ani ! si An nou fericit !
I really like and enjoy your recipes especially the dessert square on the first page. Thank you so much for the delicious recipes and keep them coming. I am always looking for new recipes to go along with my traditional Italian pasta recipes or when I make rice recipe dishes depending on what we feel like eating.
Trimiteți un comentariu