Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
31 dec. 2010
La mulți ani!
Pășiți în noul an cu mult curaj, optimism, speranță, intenții bune și determinare. Hai să vedem partea plină a paharelor.
La mulți ani tuturor!
27 dec. 2010
Prăjitură cu cremă de nucă de cocos (Bounty), pentru tava mare de aragaz
Se face foarte repede, este ieftină și gustoasă.Pe net am găsit rețete pentru tavă mică, de 20 - 30 cm. Pentru că am vrut să fac o prăjitură mai mare, în tava de la aragaz, am mărit cantitățile. Toodată, am combinat mai multe rețete de pe net, în funcție de ce imi doream eu.
Blat:
-4 oua
-6 linguri cu lapte (se poate pune și apă)
-8 linguri zahar
- 2-3 linguri de ulei (eu am pus untură topită)
-circa 8 linguri (încărcate cu vârf, dar numai puțin) de faină
-2 lingura cacao
- o linguriță amoniac (sau se poate pune 1 plic praf de copt).
Albusurile si apa se bat spumă, cu un pic de sare, se adauga zahărul in ploaie și laptele.
Galbenusurile se adaugă pe rand, apoi uleiul. Se pun pe rând lingurile cu cacao și făină, amestecând ușor de jos in sus cu lingura de lemn. Să fie un aluat ca de chec, dar ceva mai moale.
Se toarnă in tava tapetată și se introduce în cuptorul încins, la foc mediu. E gata în circa 10 -15 minute.
Pentru cremă:
500 ml. lapte;
6 linguri de griş;
150 gr. unt;
7 linguri cu zahăr
150 gr. fulgi de nucă de cocos
esenţă de vanilie
Laptele si zahărul se pun într-o cratita pe foc., când fierbe se adauga grisul în ploaie si se mai fierbe încă vreo 5 minute, până ce se îngroașă; amestecăm mereu și punem și cocosul, mai lăsăm un pic pe foc și adaugăm untul. Omogenizăm bine și lăsăm crema să se răcească un pic, vreo 5 minute. Când montăm prăjtura, blatul și crema să fie calde.
Le dăm la rece, să se întărească..
Apoi facem glazura
150g ciocolata se topeste si se amesteca o lingură de unt. Eu nu am avut ciocolată și am procedat astfel:
3 linguri cu caccao și 3 linguri cu zahaăr se amestecă, treptat , cu o ceașcă de apă (sau lapte). Se pune și o linguriță cu făină, o lingură cu ulei și un pachețel cu zahăr vanilinat. Se amestecă cu lingura de lemn și se fierbe, să fie ca o cremă subțire. Se mai adaugă lichid, dacă trebuie. La final am pus și o lingură cu unt și am amestecat bine, să se topească.
Se toarna peste prajitura si se dă din nou la rece până se intareste glazura.
Observatii:
Glazura făcută cu ciocolata iese tare și mai bună - se face din 1-2 ciocolate amărui.
În aluat se poate pune mai multă cacao.
Pentru că blatul era uscat și crema moale, am insiropat blatul; deși montasem deja, prăjitura am turnat un sirop - mai bine zis niște cafea indulcită - în tavă, iar prăjitura a absorbit lichidul.
Concluzie - cred că prăjitura e mai bună dacă insiropăm blatul, dar nu pra tare, ci mai mult prin stropire, și după aceea punem crema.
Câteva aperitive pentru o masă de sărbători, de Crăciun sau de Revelion
Salata boeuf
Nelipsită de pe mesele noastre, deși, cândva (ei, eram tânără și nonconformistă atunci, dar ...mi-a trecut) renunțasem la această salată și nu voiam s-o mai fac, considerând-o banală. Acum, nu mă interesează ce e modern sau nu, ci numai ce-mi place. Și dacă e atât de bună, de ce să n-o fac și eu, măcar la Paști și la Crăciun sau de revelion?
În general, prefer să mănânc numai salată făcută de mine, căci nu suport să găsesc vreun zgârci sau vreo pieliță sau grăsime de la carne, cât de mici. Ei, mofturi........Dar nu suport acestea toate, încă de când eram copil.
Despre rețetă, ce să mai spun, toate gospodinele o știu.
Atât am observat:
salata e mai bună când are mai multă maioneză, bineînțeles, acrită cu lămâie.
rădăcina de pătrunjel să nu lipsească, pentru că dă un gust foarte bun
în general. se pun cantități aproximative egale de carne, cartofi, rădăcinoase și murături
rădăcinoasele fierte cu carnea (dacă e și un os cu măduvă..) sunt mai gustoase
e buna salata în care am pus și castraveți murați, și gogșari în oțet, tocați mărunt
nu uitați de piper
dacă nu e mai condimentată și acruță, atunci poate ”cădea greu”
Poftă bună!
19 dec. 2010
Fursecuri piersici - aromate și aspectuoase
Am mai făcut această rețetă și am fost încântată, mai mult de aspect decât de gust. Și m-am hotarât să schimb ce nu-mi plăcea. Crema era un amestec de unt, cacao, miez de fursecuri, nuci și gem. ....Prea multe.......parcă picau cam greu și rămâneau și cam tari.
Astfel că anul acesta am simplificat chiar destul de mult rețeta: dacă sunt piersici, să fie umplute cu gem de piersici.
Mi-au ieșit excelente, ușoare, gustoase, iar gemul a înmuiat fursecurile și ...ce să vă spun........se topesc în gură. Și frumoase, și gustoase.
Mai rău e că am gustat azi una, mai târziu alta - și s-au cam împuținat, deși voiam să le am mai multe zile.
Aluatul se face cu:
- 3 ouă
- 200g zahăr
- 200 ml ulei
- 1 pachet praf copt (eu am pus bicarbonat și amoniac, cu oțet)
- 600-700g făină
Se amestecă ouăle întregi cu zahărul și se amestecă cu lingura de lemn, până se fac spumoase și se topește zahărul. Se pune și uleiul câte puțin, praul de copt, oțet, făină.
Aluatul să fie legat, dar moale.
Nemaiștiind exact cum se procedează, eu am pus în tavă grămăjoare de aluat, cu lingurița, și le-am copt.
Mi-au ieșit așa (neregulate):
Numai piersici nu se pot face din acestea. Dar, din greșeli, omul învață. Adică, se pot face și fursecuri din acest aluat, dar mai moale, pe care le glasezi apoi cu ciocolată. Eu le-am mîncat așa cum erau.
Revenind la rețeta de față, am luat aminte și am modeat fursecurile astfel:
am pus grămăjoare pe masă, apoi le-am modelat în mîini, una câte una, în formă de sferă, și apoi le-am copt; de această dată, au ieșit bine.
Le-am scobit cu vârful unui cuțit.
Am amestecat miezul cu esență de vanilie - se poate pune rom, lapte - și l-am amestecat cu gem de piersici. Cu această pastă am umplut și am lipit fursecurile.
Le-am colorat cu suc de morcov și suc de sfeclă roșie și le-am trecut prin zahăr tos. Sucul se face ușor: am trecut prin răzătoarea mică o bucată de morcov (sfeclă) și apoi am stors - căci nu trebuie prea mult.
Ar trebui să repet rețeta, dar nu știu dacă voi reuși, căci sunt migăloase; mi-a luat destul de mult timp să le fac.
12 dec. 2010
16 nov. 2010
Cotlete de porc cu varză dulce
Este o mâncare simplă, dar foarte gustoasă. Și e mai bună decât varza cu carne fiartă pe aragaz.
Cum o facem:
Rumenim ușor în ulei cotletele, le lăsăm să fiarbă la foc mic, să se pătrundă. Eventual, se adaugă câte puțină apă. Câns sunt aproape pătrunse - intră furculița în ele - adăugăm ceapă rasă (tocată), piper, boia, sare.
Aici am pregătit ceapă, un măr, un morcov mare - trecute prin răzătoarea mare. Le-am pus peste carne și le-am mai gătit puțin.
Varza am trecut-o pruin răzătoarea pentru varză, am amestecat-o cu puțină sare și apoi am călit-o în ulei - numai până devine sticloasă. Nu se călește toată varza deodată, ci în 3-4 reprize, adică punem în tigaie o mână bună de varză, ca să se călească repede. Am adăugat-o peste carne, am mai pus enibahar, suc de roșii, apă cât cuprinde, dar nu mai multă.Apoi punem totul la cuptor, până ce scade zeama și se amestecă aromele. Mie îmi place să pun deasupra și o ramură de cimbru. Miroase tare frumos și e deosebit de gustoasă.
8 nov. 2010
Cimbrul de grădină
Eu il pun aproape în orice fel de borș - mai ales de pasăre, cartofi, fasole etc. și deasupra sarmalelor, când fierb. Apoi, este nelipsit din mici și din unele fripturi la cuptor. Se poate folosi la pâinițe, mâncare cu varză, de fasole, pește la cuptor, la aromatizarea oțetului.
Cimbrul este și o plantă medicinală, pentru:
- indigestie, gastrita - pulbere sau se bea infuzie, după masă;
- flatulenta - calmează durerile abdominale, favorizează eliminarea gazelor din intestine- cura de 2 saptamani, cu infuzie;
-atonie gastro-intestinala - 1-2 cani de macerat la rece.
- balonare, dispepsie - infuzie;
- dischinezie biliara - stimulează secreţia glandelor salivare şi secreţia bilei- cură cu pulbere de cimbru, cu un sfert de ora inaintea meselor principale;
-crampe stomacale, contractii si dureri abdominale - se bea cu inghitituri mici o cana cu infuzie fierbinte de cimbru de gradina.
* amenoree, frigiditate - se ia, doua luni, extract alcoolic de cimbru - cate 4 lingurite pe zi. Cimbrul de gradina declanseaza ciclul menstrual, este un afrodisiac de intensitate medie.
Bronsita acuta si cronica, tuse convulsiva - ca remediu de urgenta se administreaza cateva inghitituri de infuzie fierbinte, cu efecte bronhodilatatoare, expectorante si calmante rapide. Pentru un tratament de lunga durata se recomanda pulberea, din care se ia de trei ori pe zi cate o lingurita rasa- 4 saptamani. Se fac bai fierbinti cu infuzie de cimbru, care au efecte de intarire a imunitatii.
Astm, pneumonie, infectii respiratorii recidivante - se administreaza uleiul volatil, cate 2 picaturi de 3 ori pe zi, in cure de 10-20 de zile. Este un antibiotic si bronhodilatator redutabil. Administrat in acelasi fel, este si un extraordinar adjuvant in tratamentul tuberculozei.
Colita de fermentatie si de putrefactie - se ia o lingurita rasa de pulbere de cimbru de patru ori pe zi. Tratamentul dureaza intre 10 si 21 de zile, putand fi reluat de cate ori este nevoie.
Infectii renale si urinare - cimbrul de cultura se poate lua la intrecere in aceasta categorie de afectiuni cu cele mai puternice antibiotice. Se foloseste uleiul volatil, 2-3 picaturi, in miere, de trei ori pe zi. Pentru tratarea bolilor renale cronice se foloseste extractul alcoolic de cimbru de cultura, de patru ori pe zi cate o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, in cure de 60-90 de zile. Acest extract distruge microorganismele care afecteaza rinichii si vezica si stimuleaza activitatea renala.
Viermi intestinali, infectii cu Giardia lamblia - o combinatie imbatabila in tratarea acestei categorii de boli este cea dintre cimbrul de cultura si pelin. Pulberea celor doua plante se amesteca in parti egale si se pune apoi intr-un borcan care se inchide ermetic. Se administreaza cate o lingurita din acest amestec, pe stomacul gol, de patru ori pe zi. Tratamentul se face vreme de trei saptamani, iar daca mai este necesar, se poate relua dupa 10-12 zile de pauza.
Extern:-
adjuvant în tratarea petelor faciale
-* tuse convulsiva - infuzia;
* raceala si stari febrile - bai calde in care s-a turnat infuzie;
* Rani, plagi - spalari cu infuzie concentrata (3 lingurite la o cana de apa) de cimbru. Are efecte antiinfectioase si cicatrizante usoare.
* Nevralgii - se pun pe locurile afectate comprese fierbinti cu infuzie concentrata .
Circulatie periferica deficitara - se fac bai fierbinti cu infuzie de cimbru (5 litri la o cada cu apa). Aceste bai facute saptamanal activeaza puternic circulatia, maresc caldura organismului si intaresc sistemul imunitar.
Reumatism - se pun cataplasme fierbinti cu cimbru pe locul afectat. Are efecte calmante si antialgice.
tratează şi înfrumuseţează tenurile grase.
* Crampe musculare (carcei) - se fac bai locale cu infuzie cat mai calda de cimbru de gradina, 15-20 de minute.
Nu se recomandă in ulcer gastric.colon iritabil, ulcer gastric si gastrita hiper-acida, dispepsii si hipopepsii, deoarece inhiba activitatea enzimatica; insuficienta pancreatica.
Supradozat, da reactii adverse extrem de puternice: convulsii, varsaturi, dureri abdominale puternice, delir.
30 oct. 2010
Rețete inedite -
De pe http://dimitranas.blogspot.com/ am preluat
Fursecuri -ciuperci (intrați să le vedeți)
2 şi 1 / 2 cani faina, 1 cană untură, 1 cană de zahăr pudră, 2 pachete de zahăr vanilat, și pentru model - 1 lingura cacao, cafea sau scortisoară. Din aluat se rup bucăţi mici, de dimensiunea unei nuci şi cu gâtul unei sticle cu un diametru de aproximativ 1 cm, scufundată în scortisoara, se face un cerc, ca pe dosul unei ciuperci. Se coace la 180 ° C.
***De aici am intrat pe http://umojojkuhinji2.blogspot.com/ și am rămas cam mult........Am notat prima rețetă de aluat, dar apoi numai titlurile, că am găsit prea multe:
* aluat in foi din cartofi
100 g cartofi piure
500 g făină
100 ml lapte cald
100 ml iaurt la temperatura camerei
40 ml ulei
1 ou
drojdie uscata (7 g)
praf de copt (aproximativ 4 g)
o jumătate de linguriţă de zahăr
1 linguriţă de sare +
100 g margarină moale- eu prefer unt sau untura - pentru uns aluatul +
150 g de brânză rasă pentru umplutură + ou pentru uns, seminţe
În bol pune faina, drojdie, praf de copt, sare, zahăr, ulei, iaurt, lapte şi cartofi (la temperatura camerei), şi fă pastă , apoi fă-o într-un dreptunghi (cât degetul de gros) şi unge cu 1 / 3 din margarina moale.se pliază ca şi cartea, să formeze mai multe straturi).Lăsaţi-l pentru aproximativ 30 min. la temperatura camerei (se acoperă cu o cârpă). Apoi se mai pune o treime de margarina şi din nou rulăm - o parte peste cealaltă (în 3-4 secţiuni).Se lasă să stea timp de aproximativ 30 min., acoperit, la temperatura camerei. Apoi, din nou, repetaţi întreaga procedură . După a treia jumătate de oră, se se pot face cornuri.Se ung cu ou batut, presara susan, se coc în cuptorul preîncălzit - aurii.
*Cununa de varză şi cartofi
Tartă de gutui
Tartă cu gutui
Budinca cu vinete și cartofi
Tort cu frisca si gutui
*** Salată în straturi - am scris-o și pe aceasta pt. că vreau s-o fac curînd.
200 g mazăre fiartă, 400-500 g fierte sfeclă roşie, feliată, 4 ouă fierte, rase / zdrobite, 250 g brânză tare, rasă,
4-5 castraveti murati, tăiati în inele, 250 g maioneza, 250 g smântână, sare, piper. Se amestecă maioneza cu smântână şi se condimentează cu sare şi piper. Se prepară într-un bol de aproximativ 2 l., transparent . Ordinea:
Prima în partea de jos am pus mazăre, - ou ras rece, - aproximativ o treime din amestecul de maioneza, - apoi pune branza rasa, - felii de sfecla, - şi apoi murături, - restul de amestec maioneza. Se acoperă vasul cu folie de aluminiu / capac. Pune salata în frigider pentru câteva ore (peste noapte), să se răcească bine Dacă se doreşte, decorează cu felii de ouă fierte, ierburi.
* Ardei umpluti cu mamaligută
Ardei umplut cu fasole şi cartofi
Trandafiri
fursecuri cu gem
tort aperitiv
aperitiv interesant
din piine veche
rulada colorată sărată
oua picante
chec aperitiv
fursecuri zebra
aluat din cartofii
biscuiți cu brânză -
fasole la cuptor
mamaliga gratinata
trandafiri
găluște de pîine și țelină
tort de post
rulada de piine, spanac
gnochi de morcovi
găluște cu banane
puf din bezea
gelatina și cocos
placinta cu legume
29 oct. 2010
Ciulama de ghebe - sau alte ciuperci
Se face cu:
500 g ghebe
o cană cu lapte
2 linguri rase de faina
o ceapă
sare
piper
patrunjel verde
o ceșcuță cu smântână
Tocăm ceapa mărunt și o punem la călit, adăugam ghebele tăiate și le acoperim cu un capac, ca să fiarbă în suc propriu. Din când în când, adăugăm puțină apă, ca să nu se ardă.
Când sunt pătrunse, punem sare, piper, o lingură de făina desfăcută cu lapte rece și după 5 minute punem și smântâna, după ce o amestecăm cu cealaltă lingură de făină; mai fierbem 5 minute și presărăm pătrunjel verde.
Servim cu mămăligă.
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...