Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

5 dec. 2012

Cornuri cu nucă și cozonăcel

Multe persoane adoră cozonacul, dar, oricât de pufos ar fi, le provoacă arsuri la stomac.
Acestora le propun o variantă mai ușoară, mai dietetică, dar foarte bună (eu aș zice chiar mai bună, însă depinde de gusturi).
Se face așa-numitul aluat de semi-cozonac, care este cu ingrediente mai puține (zahăr, grăsimi).
Am pus in aluat numai 5 linguri de zahăr.
Rețeta este AICI.
Eu am respectat-o întocmai, și am făcut mai întîi o tavă de cornuri cu nucă.
Din aluatul rămas am mai făcut un cozonăcel, din 2 suluri umplute și împletite: se face un sul mai subțire și unul mai gros, care se taie apoi in două, pe lung; obținem astfel 3 suluri pe care le împletim, iar 2 vor fi cu umplura parțial la vedere. Aluatul se întinde subțire.
După ce le lăsăm să crească în tavă vreo 15 minute, le ungem cu ou (și cornurile, și cozonacul) și le dăm în cuptorul încins, timp de circa 40 de minute.
Umplutura am făcut-o cu nucă (am avut cam 700 g de miez), măcinată, și fiartă in puțin lapte.
Se răcorește, se pune zahăr - dar puțin, cacoa, stafide, 1 ou sau numai albuș, puțin pesmet sau griș.
După cum se vede, am pus multă umplutură.





1 dec. 2012

Mâncare din carne de porc și cartofi

Ingrediente: cotlete de porc, cartofi mai mari, 2 cepe, ulei, pastă de roșii, pastă de gogoșari, verdeață, sare, piper.
Punem cotletele intr- tigaie cu ulei incins și le rumenim pe ambele părți, la foc  mic.Adăugăm ceapa tocată, călim, punem și o cană cu apă fierbinte; lăsăm să fiarbă 30 de minute.
Dacă intră furculița în carne și putem aprecia că e aproape gata, adăugăm cartofii, tăiați pe lung, ca feliile de portocală - și apă, dacă mai trebuie.
După ce fierbe totul incă vreo 15 min., punem pastă de roșii de ardei.Potrivim de sare.
Se mai fierb vreo 10 minute, descoperit, să se ridice uleiul deasupra..(După gust, se condimentează cu foaie de dafin, enibahar, 1 cățel de suturoi, mărar sau ce vrea fiecare.)
Presărăm pătrunjel verde.
Această mîncare iese foarte bună și cu carne de pui.

22 nov. 2012

Perișoare din carne cu sos de smântână


Este o mâncare fină, dar și consistentă și, pentru unii, dietetică.
Am folosit carne de porc -pulpa, dar se poate face și cu carne de mânzat sau cu piept de pui.
Carnea se taie cuburi și se trece prin mașina, prin sita fină / am avut cam 500 g.
Făcute după această rețetă, nu ies tari sau clisoase sau cu mult orez (cum am mai mâncat...), ci foarte bune și potrivite ca și consistență.
Aceeași rețetă o folosesc și la ciorba cu perișoare și mărturisesc că am preluat-o demult, dintr-o carte veche, de prin anii 60, pentru maeștrii bucătari. Era mai mare decât un dicționar din acela voluminos, al limbii române, dar nu-mi aparținea mie, ci unei vecine.

Adăugăm 1 ou (sau numai albușul, puțin bătut, așa era rețeta originală, dar eu am pus cu totul, că nu aveam ce să fac cu gălbenușul), o ceapă mică rasă, 2 linguri cu orez, aproape fiert, mărar proaspăt sau uscat, sare și piper, cât și o linguriță cu făină

Cu mâinile umede, facem perișoare rotunde:
Le punem la fiert in apă clocotită, cam 1 litru, dar lăsăm focul mai mic, și le fierbem cam 20 de minute.După primele minute, amestecăm puțin în cratiță, să nu fie lipite pe fundul vasului.
Proba se face pe gustate. Carnea de vită fierbe mai greu.
Dăm cratița deoparte, și facem sosul:
- la 400 g de smîntănă punem o lingură cu vârf cu făină, subțiem cu un pic de zeamă din oală.
Ametecăm și adăugăm smântâna ăn cratiță, peste perișoare.
Mai lăsăm să mai dea un clocot, potrivim de sare, piper și presărăm mărar.
Dacă sosul e prea subțire, mai putem adăuga puțină făină desfăcută in apă rece.
Poftă bună!



Salată marinată pentru iarnă - din varză și legume

Această salată, folosită ca murătură, iese atractivă, fiind divers colorată.
Se face un amestec de varză și unele legume, care se marinează cu oțet.
Etapele:
- se toacă, prin răzătoarea specială, o varză mare;
- se adaugă o conopidă mică, desfăcută în buchețele;
- se trec 1-2 kg de morcovi prin răzătoarea mare;
- se feliază fin 1-2 kg de castraveciori;
- adaugăm și crica 1 kg de gogoșari feliați:
Cantitățile sunt orientative și după gustul fiecăruia.
Pentru aspect și pentru conservare, adăugăm și semințe de muștar.
Amestecăm totul, într-un lighean mare, și adaugăm sare pt. murături - cam 1 lingură rasă la 1 kg de legume. Amestecăm și lăsăm totul deoparte, să lase zeamă.
Mai târziu - sau a doua zi - adaugăm o marinată din oțet și apă, din o parte de oțet la două părți de apă.
O facem cam cu 2 pahare de oțet și 4 de apă, la care adăugăm și 3-4 linguri cu zahăr.
In general, această marinată e suficientă pt. a cuprinde legumele. 
Eu am folosit Picant fix și am procedat astfel:
am pus legumele in borcane, am turnat marinata fierbinte și le-am pus capacele, apoi le-am acoperit cu pături.
Dacă nu avem condiții bune pentru păstrat borcanele cu salată (boxă, beci), putem folosi Pikant fix dulce acrișor de la dr. Oetker, și vom fi siguri că salata nu se va oțeti.
la servire,  scurgem salata și o amestecăm cu puțin ulei.

5 nov. 2012

Chec cu ciuperci

Am avut niște champignoane foarte fragede, din care am mâncat înnăbușite (excelente!) și mă gândeam să mai prepar și altceva din ele.
Am făcut un chec aperitiv, la care am pus și gogoșari și ceapă verde, ca să fie mai colorat.
Baza se face cu:
- 2 pahare de lapte amestecate cu 6 linguri de făină
- in acest sos se adaugă 4 ouă, sare, piper, 1 pahar cu cascaval cuburi

- se adaugă apoi legumele:
ciuperci călite și răcite
cubulețe de gogoșari
ceapă verde crudă
Punem și puțin praf de copt.
-turnăm compoziția in forma de chec captușită cu hârtie.
- se coace circa 40 de minute, se taie rece.
Eu am pus compoziția in 2 tăvi de chec mai mici.
Parcă e mai bun cald, aș zice. Sau mi-a plăcut mai mult, căci se simțea mai tare aroma ciupercilor.

3 nov. 2012

O cină rapidă și mai multe întrebări

Ce-o fi văzând lumea la cartofii prăjiți, nu știu. Eu nu-i găsesc prea buni, decât dacă ești foarte flămând și ai mânca aproape orice, dar fac o excepție pt. cartofii noi: măcar o dată pe sezon mănânc cartofi noi prăjiți, cu usturoi verde.
Am observat ca în special copii și adolescenții sunt înnebuniți după cartofi prăjiți și alte feluri crocante și sărate.
Aseară, având oaspeți de la drum, le-am servit ca fel principal ardei umpluți.
Pe cei doi ”copii”, de aprox. 20 de ani, a trebuit sa-i răsfăț cu cartofi prăjiți și cabanos.
Au fost incântați.
Le plac, de asemenea, foarte mult, pastele.
Eu aș mânca oricând altceva, dac-ar fi să aleg.
Da, așa e, alte generații.
Să mai spun că eu, la vârsta lor, eram mult mai slabă decât ei?
Poftă bună, celor care nu se gândesc la colesterol.


1 nov. 2012

Merluciu la cuptor, cu sos de țelină

Am cumpărat trunchi de merluciu, peștii fiind, după cum se vede, ceva mai mici.
Am presărat peștii pe toate părțile cu sare și piper, apoi i-am pus intr-un vas cu ulei.
Am adăuat din nou ulei, o ceșcuță cu vin, usturoi felii, puțin gogoșar tocat, pătrunjel și cimbru.
Este indicat sa lasăm peștii la marinat măcar o oră, să intre aromele in ei, apoi ii punem in cuptorul incins, acoperiți cu folie.
După 30 de minute, dăm folia deoparte și îi mai lăsăm in cuptor, să scadă sosul.
Pentru a acentua puțin gustul de usturoi, putem presăra și usturoi granulat.


Sosul de țelină:
dăm o bucată de țelină prin răzătoarea mică, o frecăm cu sare și lamâie, cu lingura de lemn, apoi adăugăm iaurt grecesc sau o smântână mai slabă. Punem și câteva frunze verzi de țelină.

Servim cu garnitură din orez și legume, congelate sau proaspete, cum avem.



28 oct. 2012

Pui cu conopidă și sos de gogoșari


Am vrut să fac o mâncare caldă, rapidă și mai mult de toamnă. Cu ce aveam prin casă - mă refer la legume.

Am început simplu (și practic, că mă grăbeam; mai mult decât atât, se gătește totul în același vas, respectiv tigaie):
- am pus pieptul de pui la înnăbușit, cu puțin ulei, la foc mic și acoperit;
- când e pe jumătate făcut, se pune puțină ceapă tocată mărunt, împreună cu un gogoșar;
- se călește totul ușor, se stinge cu apă și se lasă la gătit in continare;
- presărăm sare;
- adăugăm buchețele de conopidă, după vreo 10 minute;
- turnăm o ceașcă de apă și lăsăm la fiert vreo 20 de minute;
- la final presărăm sare, piper și mărar.
- după moda chinezilor, putem adăuga un pic de amidon pt. a îngroșa sosul; eu nu am pus, pt.că mi-a ieșit destul de scăzută mâncarea.
Servim cu orez fiert simplu.
E foarte bună și totodată ușoară.


25 oct. 2012

Salam de biscuiți

O rețetă mai light, mai fină, fără nucă și rahat (suportabilă de cei care au probleme cu stomacul, dar și foarte bună).
Se face cu un pachet mare de biscuiți Petite beurre, un pachet de unt, o ceașcă mică de zahăr, 50 g cacao, esență de rom, 2 ceșcuțe cu lapte.


  Zdrobim biscuiții, in bucăți mai mari, și îi stropim cu lapte.
Separat, punem la fiert o ceșcuță (de cafea) cu lapte, zahăr (după gust, dar nu prea mult), după ce se dizolvă punem cacoa și apoi untul. Nu mai fierbem, omogenizăm și amestecăm cu biscuiții și romul.
Compoziția se pune intr-o formă de chec care se dă la rece.
După câteva ore, se întărește.
Răsturnăm salamul, il pudrăm cu cacao și îl tăiem felii.
După gust



21 oct. 2012

Salată de vinete

Rețeta de bază ne e binecunoscută.
Una din variantele preferate de mine, pt.că iese mai fină și mai ușoară, este următoarea:
- amestecăm cu blenderul 1-2 vinete coapte, curățate și scurse de zeama amară;
- adăugăm sare;
- adăugăm 3-6 felii de pâine, inmuiată și stoarsă bine;
- lucrăm cu blenderul, în continuare;
- adăugăm uleiul, ca la maionează, amestecând cu lingura de lemn - aprox. 100 ml ulei la o vânătă;
- punem ceapă tocată fin, după ce am ținut-o înainte în apă/oțet, să iasă mirosul și izul amărui.
- pt. a atenua eventualul gust iute al vinetelor, adaugă și un praf de zahăr, apoi amestecă bine-bine.

Poftă bună, că ale mele au dispărut repede din castron.

18 oct. 2012

Gogoșari în sos de roșii - conservă pentru iarnă

Este una din rețetele preferate, gogoșarii fiind marinați și dulcegi.
Și se face ușor.
Rețeta este următoarea:
2 kg de gogoșari
250 g zahăr
150 ml oțet din vin
1-2 linguri cu sare
150 ml ulei
800 ml (un borcan mare) de pastă de tomate
boabe de muștar, hrean

Eu i-am adus câteva modificări:
am renunțat definitiv la ulei, pentru că nu am beci, boză sau cămară și uleiul rîncezește ușor; astfel că voi adăuga puțin ulei în această salată atunci când o voi servi;
am pus indulcitor in loc de zahăr, pt. că mama mea are diabet și aș vrea să poată mânca și ea din această conservă.

Cum se face:
- gogoșarii se taie feliuțe subțiri;
- se pun la fiert toate ingredientele, în afară de gogoșari. Se amestecă, se fierb până se face un sos.
Eu am folosit pastă de tomate Clever și am pus tot borcanul. Dacă aveți  un bulion mai concentrat, puneți mai puțin.
Mi îmi place mult cum au ieșit, pasta de tomate e aromată.
Se poate pune și suc de roșii făcut în casă, dar nu din acela subțire, pt. că nu va ieși un sos, ci o zeamă lungă.


Când totul fierbe, adăugăm gogoșariii și îi lăsăm pe foc până ce amestecul clocotește iar - vreo 5 minute. Nu îi fierbem, numai să fie opăriți.

Se pun fierbinți în borcane, se pune deasupra o bucată de hrean și boabe de muștar, se pun capacele la borcane, se acoperă cu multe pături și se lasă așa 24 de ore.


Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori