Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

18 oct. 2014

Zacusca de ciuperci champignon - cu gust pregnant de ciuperci

O RETETĂ RAPIDĂ!
Nu coci, nu toci, nu prăjeşti.
Multe persoane se feresc de ciupercile de pădure, pentru ca nu le cunosc. Dacă le este totusi le este pofta de o zacuscă de ciuperci, pot folosi şi ciuperci cultivate, după plac.
Eu am încercat fel de fel de variante, dar eram nemulţumită pentru că nu prea se mai simţea gustul ciupercilor.
Până la urma, am modificat reţetele în aşa fel încât am obţinut rezultatul dorit.
Pentru că gustul ciupercilor de cultură nu este atât de puternic ca gustul celor de pădure, am diminuat mult din cantitatea de legume care se pune la zacuscă. Căci ajunsesem la concluzia ca legumele acoperă din gustul ciupercilor.
Rezultatul a fost excelent.

De ce avem nevoie pentru o porţie mică (8 borcane):

2 kg de ciuperci
1 kg de ceapă
 1 kg de gogoşari sau capia
o cana de ulei
4 căţei de usturoi
1-2 căni de suc de roşii
boabe de piper şi de enibahar - câteva
sare după gust

Mai întâi ne ocupăm de ciuperci: le spălăm cu multă apă, dar nu le curăţăm de pielea de deasupra.
Le punem la fiert circa 20 de minute, le scurgem şi
apoi le trecem prin maşina de tocat, cu sita mare.
 Ciupercile ies ca şi cum ar fi fost tocate uniform şi se vor vedea frumos în zacuscă:
Până fierb ciupercile, curăţăm ceapă mare, o tăiem în jumătăţi şi o lăsăm să stea deoparte, într-un castron cu apă rece, vreo 10 minute.
Apoi o scurgem şi o punem aşa întreagă să se înnăbuşe într-o tigaie cu capac, la foc mic. Desigur, punem şi jumătate de cană de ulei şi presărăm ceapa cu sare, ca să înmoaie. Va lăsa apă şi nu se rumeneşte. E recomandabil să o ţineţi mai mult, până intră furculiţa în ea, altfel riscaţi să rămână tare, oricât de mult veţi fierbe ulterior zacusca. Am remarcat că în ultimii ani au apărut soiuri de ceapă care fierb mai greu.
După ce am terminat cu ceapa, o trecem şi pe ea prin maşină.
In uleiul rămas vom înnăbuşi gogoşarii, curăţaţi, spăţai şi tăiaţi în jumătăţi. La fel. îi presărăm cu sare şi îi ţinem sub capac la foc domol.Când s-au înmuiat, îi tocăm şi pe aceştia, la maşină.
Eventual, se mai pot îndepărta unele pieliţe mai mari, care se iau foarte uşor.

Gogoşarii pregătiţi astfel sunt foarte buni şi mai dietetici decât cei copţi. Unele persoane îi toacă atunci când sunt cruzi, dar nu ies aşa de buni.
cei mai avem de făcut_
Amestecăm totul şi lăsăm pe foc mic să scadă zacusca.
Sucul de roşii se adaugă mai spre final, atfel se întăresc legumele. De-abia după ce a mai scăzut zacusca putem potrivi gustul cu roşii. Se poate pune şi pastă de tomate. Important e să nu se pună prea mult, căci dacă e prea acră nu se mai simte gustul ciupercilor.
Tot atunci adăugăm şi condimentele, usturoiul tăiat felii mici şi potrivim de sare.
Când este gata, o punem fierbinte în borcane tot fierbinţi, scoase din cuptor şi le capsăm bine.Le acoperim cu pături, până a doua zi.

Prima degustare:


14 sept. 2014

Salată de ouă cu roşii

Din 6 gălbenuşuri fierte se face o pastă, cu unt, muştar, sare, piper, lămâie; se fac bile. 6 roşii mici se crestează in 4, fără ase separa. Se scurge zeama din ele şi se amestecă cu ulei, oţet, sare, piper, ca să se facă un sos.
In farfurie se pun roşiile cu cîte o bilă in vârf, împrejur se pune albuş tocat, dar şi peşte din conservă, rondele de cartofi fierţi, pătrunjel verde. Se stropeşte cu sos.

3 iul. 2014

Fursecuri tătăreşti

Am văzut reţeta la TV, la emisiunea Să gătim româneşte.
Le-am făcut şi eu, se fac uşor şi sunt gustoase. Pentru un plus de arome, ar merge presărate cu puţină nucă rasă, care să se rumenească apoi la copt.

Ingrediente:
1 ou, o cană de zahăr, 500 g de unt sau de margarină, o cană cu ulei, 1 praf de copt, cam 1 kg de făină, iar la final se pun alune zdrobite. Aşa era prezentată reţeta originală, dar iese f. bine şi cu nucă.Facem un aluat din toate ingredientele.
Se modelează din aluat o bilă cât un ou mic, dar ţuguiat, şi se face o gaură la mijloc.
Se coc, să fie uşor maronii pe dos, se pudrează cu puţin zahăr.
Nu uitaţi de puţină sare, eventual coajă rasă de lămâie.



1 iul. 2014

Cartofi noi picanti, la tigaie

Dupa cum se vede, e o blasfemie, nu o mâncare! Să faci aşa ceva....Dar uite că am comis-o, dar ca o excepţie. Cine vrea să-şi facă de cap şi să bea şi o bere rece, să preia reţeta. 
E rapidă de tot: prăjim uşor cârnaţii la foc mai mic, să se pătrundă şi să nu se ardă, apoi adăugăm cartofi noi fierţi - dar nu foarte tare. Lăsăm să se rumenbească şi ei puţin, apoi servim amatorilor sau, după caz, mâncăm singuri, dar nu prea are farmec aşa. Adăugăm sare, piper, praf de usturoi.



Tartine cu unt si sardele

Folosim mărar, ceapă verde, pătrunjel, 2-3 castraveţi cornişon, măsline, sardele, 1 fir de usturoi, 3-4 ouă fiertte tocate, 200 g unt. Se face un amestec, se leagă pe baie de aburi, se pune şi zeamă de lamâie, piper.

26 iun. 2014

Bros ţărănesc cu legume de primavară

Legumele şi verdeţurile proaspete de primăvară au un gust cu totul aparte.Borşul se face în principal cu morcovei noi, cartofi noi, leuştean şi borş sau zer.
Cum îl facem:
Intr-oala punem circa 2, 5 l apă rece, in care adăugam o ceapă veche tocata şi o ceapă verde (sau de care avem), 4 morcovi noi tocaţi şi puţină albitură. Lăsăm sa fiarbă 15 minute, adăugăm un mănunchi de fasole pastai tăiată bucăţi si după incă vreo 15 minute de fiert adăugăm o farfurie de cartofi noi marunţei, tăiaţi în jumătăţi. După încă vreo 10 minute punem si câteva bucheţele de conopida (eu n-am avut) şi cubuleţe de dovlecei. După cum aţi bservat, legumele se adaugă treptat, ca să nu se terciuiască. Acest borş este mai bun dacă legumele sunt mai al dente, căci in acest fel ele sunt mult mai aromate şi un piculeţ crocante.
În acest moment punem şi o mână bun de mărar tocat şi o creanga de leuştean foarte fin tocat. Lăsăm să dea un clocot, potrivim de sare, punem circa 500 ml de borş clocotit .Eu am pus şi o lingură de zarzavat de ciorbă făcut în casă, pentru că îmi place mult aroma pe care o dă borşului.
La final, dregem borşul cu o cană de smântână, presărăm şi pătrunjel tocat şi iar leuştean şi un pic de praf de cimbru.
Când adaug smântâna, ca să fiu sigură că nu se taie, o bat bine cu o linguriţă de făină , apoi o torn în borş şi o las să dea un clocot.Tot păţitu-i priceput.
Multe persoane adaugă smântâna în momentul servirii, dar nu are nici pe de parte gustul dat de borşul fiert cu tot cu smântănă.
Este foarte bun.
Dacă îl facem cu zer, adăugăm zer clocotit dar punem şi o ceşcuţă de borş, pentru gust,


15 apr. 2014

Peşte pane - macrou sau cod

 Nu am mai cumparat peste file pt. aceasta reteta, pt. ca am luat plasa de prea multe ori, cumparind niste fisii anemice de peste si mai mult apa. Astfel ca am cumparat merluciu congelat de la care am scos fileul, cu un cutit ascutit. Se taie mai usor daca pestele e pe jumatate congelat.
Cureti pestele de intestine, tai capul, il speli, apoi treci cu cutitul de-a lungul coloanei. Dupa ce ai scos fileurile, cauti sa indepartezi oscioarele ramase.

Fileurile se condimenteaza cu sare si piper.
Daca e necesar, se lasa sa se mai decongeleze.
Se trece fiecare fileu prin faina, prin ou batut, iar prin faina si prin ou batut, apoi se pun intr-o tigaie cu ulei incins. Se pune ceva mai mult ulei, ca sa se faca pestele repede.
Se scoate cu o paleta pe servete de hartie.
Este bun asociat cu sosuri de iaurt si usturoi, sos de rosii cu usturoi etc.
Rece, merge bine cu lamaie.


Bun este şi codul pane, dar dacă găsiţi un file mai gros. Eu am găsit la Lidl, în cutie de carton:

30 mar. 2014

Crenvursti în aluat

Un aperitiv interesant şi uşor de făcut, pe care l-am văzut cândva la Paprika tv, dar nu-mi mai amintesc emisiunea.
Folosim aluat congelat, pentru foitaj.
Eu însă am avut un aluat făcut în casă, pentru că tot atunci am făcut şi nişte sărăţele.
Trebuie insă folosiţi crenvursti de calitate, nu din cei ieftini făcuţi numai cu piei de pui. Cred că trebuie evitate mezelurile de pui, sunt de calitatea cea mai proastă. Eu am cumpărat crenursti crocanţi de la Lidl, din porc, cu un conţinut de 80-90 la sută carne.
Aşezăm crenvurstii pe o foaie de aluat.
Acoperim cu adoua foaie, presăm bine între fiecare crenusti,
Tăiem apoi felii, le ungem cu ou şi le presărăm cu seminţe.
Dăm la copt în cuptorul încins. pînă se rumenesc.



23 mar. 2014

Tartine cu ton

Sunt oricând binevenite.
Le facem cu pâine integrală, prăjită.

De regulă, se amestecă tonul cu maionză, unt sau pasta de brînză.
Eu prezint acum varianta pentru post, când e dezlegare la peşte.
Folosim ton in ulei întreg, pentru că este mult mai bun decât cel mărunţit.
Cu puţin ulei din conservă, piper şi un pic de muştar formăm un sos, peste care punem peştele sfărâmat cu furculiţa. Adăugăm ceapă verde tocată, piper şi suc de lămâie.
Servim cu ceapă, felii de lămâie, salată verde, ridichi.

22 mar. 2014

Pastă (icre) din năut

Este foarte potrivită pentru cei care duc dorul alimentelor primăvaratice şi pentru cei care ţin post.
Folosim 1-2 conserve de năut fiert, în funcţie de ce cantitate avem nevoie.
Năutul se scurge de zeamă, apoi se mixează.
Adăugăm zeamă de lămâie, sare, omogenizăm şi începem să turnăm ulei ca la maioneză, circa 100 ml sau mai mult.
La final adăugăm ceapă verde tocată fin.
Ornăm cu salată verde, roşioare sau ridichi, măsline.


21 mar. 2014

Linte bătută

Am folosit linte roşie, care fierbe foarte repede ţi are un gust foarte bun.
Punem lintea la fiert- 1-2 căni -  în apă rece, împreună cu 1 cartof, 1 morcov, o ceapă întreagă.
După ce a fiert, cam în jumătate de oră, o strecurăm şi o lăsăm să se mai răcească. Apoi o facem pastă  dar fără ceapă, cu robotul de mînă, potrivim de sare, piper şi adăugăm ulei după plac. Condimentăm cu usturoi pisat.
O putem servi caldă, în formula clasică: cu ceapă călită şi murături. Sau altfel, ca garnitură sau aperitiv.
Simplu şi rapid!

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori