Călim ușor în ulei ceapă verde tăiată mărunt - o cantitate dublă decât obișnuim atunci când folosim ceapă uscată. Fiecare se orientează după cum obișnuiește să facă ciorbele și după cantitatea pecare vrea s-o gătească.
După ce călim ceapa puțin, adăugăm și 1-2 morcovi rași și călim ușor, fără a se rumeni, și apoi turnăm 2 căni cu apă și lăsăm sa fiarbă.
Am avut și câteva ciuperci proaspete care au fost foarte nimerite pentru această rețetă, dar se poate face și fără.
Spălăm loboda, o tocăm și o frecăm cu sare. O lăsăm deoparte 5 minute, apoi o clătim, o stoarcem și o adăugăm în ciorbă.
Repede, cât fierbe loboda, facem găluștele.
Amestecăm circa 500 g de brânză de vaci ( sau urdă sau de-amândouă) cu 2 ouă, 3 linguri de griș si câteva de făină - să iasă ca o compoziție ca de papanași. Punem sare, ceapă verde și mărar tocat.
Atenție, să nu fie tare. Eu am pus și puțin caș ras.
Formăm găluștele cu mâna udă și le dăm drumul în oală - dar să nu fie în clocote, că s-ar putea desface găluștele. Eventual, adăugăm în ciorbă puțină apă.
Sunt gata repede, când se ridică la suprafața ciorbei. Adaugăm în ciorbă pătrunjel tocat, leuștean și mărar, o cană de borș proaspăt și una de iaurt și mai lăsăm sa fiarbă puțin.
La final, turnăm în oală o cană cu smântănă amestecată cu puțină făină (ca să nu se brânzească), și din nou mai punem mărar și leuștean tocat și stingem focul.
Miroase demențial!
Și e bunăăăăăăăăă......rău.
Dar trebuie să aștept viitoarea primăvară ca s-o fac din nou.
Recunosc că am multe poze ale unor rețete mai vechi, pe care nu am avut timp să le postez. Dar mai bine mai târziu decât niciodată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu