Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

19 ian. 2012

Fasole bătută

Ce bună e, iarna!
E o rețetă banală, în România, dar ......câte bordeie, atâtea obiceie. Vin și eu cu rețeta mea, care a suportat unele adaptări, pentru a fi mai ”light”.
Se fierbe fasole, se mixează, se pune sare, ulei, usturoi, ceapă., nu-i așa?
Cum o fac eu:
Pun vreo 3 căni de fasole (inmuiată, din ajun) la fiert, și după ce schimb apa de 2 ori, adaug 1/2 de linguriță de bicarbonat, apoi și :  

o ceapă mare
un morcov
o bucată de țelină
2 cartofi
2 linguri cu ulei
Vor fierbe toate, împreună. Când e gata, le pun intr-o strecurătoare, să se scrugă. Când apropae s-a răcit,  mixez fasolea cu tot cu legume (dar fără ceapă), cu blenderul, până iese fină. Apoi, cu lingura de lemn o amestec cu usturoi pisat, mai pun, treptat, cam 150 ml ulei, completând mereu și cu apă în care a fiert fasolea, astfel îmcât să iasă ca o cremă.


Dacă optați pentru varianta clasică, pregătiți un sos din ceapă călită. Ceapa se toacă, se pune in ulei incins, se presară sare și se amestecă mereu. Trebuie să se rumenească puțin de tot. Apoi se presară boia de ardei, se amestecă și se toarnă peste fasole.

Acest fel de fasole bătută este bună cu mămăligă fierbinte și murături.
Datorită legumelor, e mai gustoasă și mai fină.
Poftă bună! 

Un comentariu:

DiaMar bucataria galbena spunea...

Ce pofta mi-ai facut cu fasolea ta.

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori