1- 1,5 kg de ficat
4-500 g carne de porc
o bucată - cam 250 g - de slănină afumată
300 g ceapă
puțin ulei
intestine pentru lebăr
condimente
Carnea se fierbe:
Ficatul se fierbe separat, însă nu prea mult..
Se scurge, se lasă la răcit.Dăm ficatul, carnea și slănina prin mașină, de 2 ori. Dăm și ceapa, trasă puțin în ulei.
Adăugăm sare, piper, corinadru măcinat. Adaugă condimente cu generozitate, căci trebuie să fie mai picant. Omogenizăm.
Formăm lebărul, în intestinele spălate.
Poate fi cam dificil de pus intestinul pe tubul mașinii.
Iată o metodă ușoară: rulezi tot intestinul cu degetele (ca atunci cînd vrei să-ți pui un ciorap lung) și după ce l-ai rulat pe tot îl pui pe tub, fără riscul de a se rupe.
Înnodăm capetele lebărului, îl ințepăm ici-colo cu un ac, apoi îl punem la fiert într-o cratiță mai largă, cu apă clocotită și mirodenii (enibahar, ramuri de cimbru, piper).
Se fierbe cam o oră.
Se scoate imediat din apă și se pune într-un lighean cu apă rece.
Apoi îl dăm rece.
Eu l-am și afumat, pentru că avea o vecină afumătoare, dar e bun oricum.
Gustos, fin, fără e-uri.
5 comentarii:
Ce bun este!!!
Si noua ne place tare mult :)
Anul asta nu am facut decat toba...
dar mai am niste intestine groase si am sa fac acuma lebar - ce daca a trecut Craciunul :P
Interesant. Eu am făcut numai lebărul de sărbători, și a rămas toba pe mai târziu.
cum se pastreaza mai bine?
cum se pastreaza mai bine?
Eu l-am pus la congelator, si cind aveam nevoie taiam o bucata din el, cu jumatate de ora inainte de masa.
Trimiteți un comentariu