Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

20 iul. 2015

Gem de caise

 O reţetă mai rapidă (nu stai mult lîngă aragaz), iar gemul iese deschis la culoare, aromat.

2 kg caise
700 g zahăr
o lingură cu zeamă de lămâie

Spălăm caisele, le curăţăm de sâmburi şi le tăiem în patru. Vom obţine ceva mai puţin de 2 kg de pulpă; eu am calculat zahărul pentru aceasta cantitate..
Într-o cratiţă cu fund dublu punem o jumătate din caise, turnăm 250 g de zahăr, apoi punem restul de caise şi acoperim cu restul de zahăr.
Lăsăm deoparte vreo 5 ore. Zahărul se va dizolva.
Punem cratiţa pe foc, cînd clocoteşte amestecăm cu lingura de lemn. Lăăsm să fiarbă cam 10 minute. La mine a lăsat multă zeamă.
Dăm deoparte cratiţa şi adăugăm încă 200 g zahăr, apoi mai fierbem 5 minute.
În acest fel, adăugând zahăr în două etape, gemul se îngroaşă mai repede.
Se lasă la răcit.
Cine îl vrea mai gros îl poate fierbe mai mult.
Dacă îl lăsaţi mai puţin fiert, atunci borcanele trebuie sterilizate 30 de minute, într-o cratiţă cu apă.
Mie mi-a plăcut cum a ieşit, este numai bun de întins pe clătite, pe pâine sau pentru prăjituri.
Şi are o aromăăăăăă..................

Niciun comentariu:

Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori