Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
16 nov. 2009
Pizza usoara si rapida - din aluat de clatite
1. Pregatim umplutura pentru pizza, cu ce dorim si avem prin bucatarie.
Eu am pus sunculita taraneasca, ceapa verde, gogosar, frunze verzi de busuioc si cascaval.
Se mai pot adauga ciuperci, masline, salamuri sau conserva de ton, legume - rosii, porumb etc.
2. Aprindem cuptorul, sa fie incins.
3. Facem un aluat ca de clatite ( un pic mai gros) din :
- 2oua, 4-5 linguri de faina, o lingura cu ulei, putin lapte sau apa. Punem sare si piper. Amestecam si adaugam lichid atat cat trebuie, ca sa fie aluatul ca de clatite; putem pune apa minerala sau bere.
Intr-o tigaie ( sau o forma) unsa cu ulei turnam aluatul si apoi presaram deasupra umplutura. Dam imediat la cuptor, la foc mare, dar dupa vreo 5 minute dam focul mai mic un pic, sa fie mediu.Aici sunt ingrediente pentru o persoana, astfel ca, pentru mai multe, dublam portiile.
Am facut candva o tava mare - din 6 oua si cu multe ingrediente - si au mancat pe saturate 4 persoane.
Se coace repede si se mananca la fel de repede.
Eu am avut mai putin cascaval, trebuia mai mult.
Cand o scoatem din cuptor mai presaram cu cascaval ras si o stropim cu sos de rosii.
Supa de spanac de toamna / Spinach Soup
Ingrediente: 50 g unt, 2-3 fire de ceapa verde sau o ceapă alba medie, 2 căţei de usturoi, 1 cartof mediu, vegeta naturala, 2 cani cu lapte, o lingura de faina alba, 400 g de spanac proaspat, un pic de turmeric sau nucşoară rasă, o ceasca sau o cana de smântână.
Cum procedam:
Se topeşte o lingura de unt sau ulei într-o cratiţă mare, se adaugă ceapa tocata şi usturoiul tocat şi se caleste uşor timp de 5-6 minute, până ce sunt moi. Adaugam cartofii taiati felii si apa si ii lasam sa fiarba, apoi facem din toate acestea un piure. Separat oparim spanacul si apoi il tocam. Il adaugam in oala, punem si laptele, fierbem, timp de 15 minute.
Se trece prin mixer, dar eu am lasat-o asa, cu bucatele de spanac prin ea.
Adaugam si o parte din smantana, dupa ce o amestecam mai inainte cu faina ( astfel nu se va taia). Lasam sa dea in clocot, potrivim de cu sare, piper şi nucşoară.- eu am pus turmeric.
Observatii: Aceasta supa poate fi congelata si tinuta la frigider circa o lună. Daca dorim sa fie mai verde, pastram separat o parte din spanacul oparit si il adaugam mai tarziu in supa, odata cu smantana.
La servire, ornam cu smantana. Eu am adaugat si cateva feliute de kaiser prajit.
A fost foarte buna, dar data viitoare o voi face fara cartofi.
5 nov. 2009
Pui cu smantana si gogosari copti
Este o reteta foarte usoara si gustoasa si se face repede.
Cantitatile se stabilesc in functie de numarul de portii dorite. Eu am facut 2 portii, dintr-un piept de pui, putin ulei, o ceapa, o cescuta cu smantana, o lingura cu faina, 2 gogosari si 2 capia ( asta am avut, dar fiecare pune ce are si ce-i place), sare, piper, curry si orez.
Mai intai am taiat carnea cubulete si am calit-o in putin ulei.Am adaugat si ceapa tocata, am calit-o putin si am turnat apoi o cescuta cu apa calda; am lasat sa fiarba acoperit, la foc mic, ca sa fie carnea bine patrunsa si frageda.
Intre timp am copt ardeii
si am facut garnitura din orez simplu, fiert atent ( bob si bob), cu putina sare.
Cand carnea a fiert, am potrivit de sare si piper si am adaugat fasiile de gogosari copti. Am lasat sa fiarba un minut...............
...........si am afacut un sos din faina amestecata cu putina apa si smantna; l-am turnat peste carne, amestecand mereu, ca sa se lege.
Am lasat sa fiarba molcom, sa se intrepatrunda aromele, Dupa caz, mai subtiati sosul cu apa, daca e necesar.
Peste orez presaram curry, punem mancarea si sos din abundenta si ...........pofta buna!
Zacusca de gogonele - dulce-acrisoara
Reteta originala este urmatoarea:
2 kg gogonele, 2 kg gogosari, 2 kg rosii, 500 ml ulei, 1,5 kg ceapa, ienibahar, sare.
Mod de preparare:
- mai intai am pus gogonelele la fiert, in apa calda cu sare; le-am lasat pana au fost fierte ( eu am avut aceste gogonele, unele foarte mari)
- intre timp am curatat ceapa si am lasat-o intr-un vas cu apa;
- am curatat gogosarii si i-am taiat feliute;
- am trecut ceapa prin razatoare;
- intr-o cratita incapatoare am pus uleiul sa se incinga, am adaugat toata ceapa, am acoperit vasul si am lasat-o sa se inabuse (dra sa nu se rumeneasca deloc);
- cand ceapa a devenit sticloasa am pus si gogosarii si am acoperit din nou cu capacul, lasand sa fiarba la foc domol;
- am trecut gogonelele intr-o strecuratoare, le-am calit cu apa rece si le-am curatat de pielita;
- le-am tocat ca pe vinete, lasand si bucatele intregi;
- cand am considerat ca gogosarii si ceapa sunt bine scazute am adaugat gogonele, iar dupa vreo 5 minute am pus sucul de rosii;
- se pun arome dupa gust, eu am pus vreo 4 catei de usturoi taiati feliute, boabe de piper si de ienibahar;
- am potrivit de sare; gustul fiind oarecum nedefinit ( usor acru - cum se-ntampla si la sosul de rosii), l- am intregit adaugand vre 3 linguri cu zahar.
Nu se scade foarte mult, caci se pierde gustul de legume.
Se pune in borcane si se sterilizeaza.
Odata terminata reteta, am si inceput degustarea, caci eram foarte curioasa. Ce sa va spun, divin. Un gust dulce-acrisor deosebit. Mult mai buna decat zacusca de vinete, cu gustul acela de afumat. In plus, reteta e mai dietetica.
Nefiind o zacusca grasa, am descoperit ca nu e musai s-o mancam cu paine. Eu am mancat-o alaturi de orez fiert simplu si a mers de minune.
1 nov. 2009
Pui cu legume, ananas si lapte de cocos (reteta chinezeasca) / Chicken with vegetables, pineapple and coconut milk (Chinese)
Este una dintre cele mai delicioase combinatii, o ingemanare de arome diverse.
Imi place foarte mult - are gust dulce-acrisor si condimentat - si nu se face greu.
Avem nevoie de:
un piept mai mare de pui
o ceapa
2 gogosari
o conopida mica sau jumatate
un dovlecel
o cutie de compot de ananas cuburi
o cutiuta de lapte de cocos
2-3 linguri cu smantana
2 linguri cu faina
pasta de curry
curry praf
sare
ulei
Modul de preparare:
Taiem pieptul de pui in cubulete si il sotam intr- o tigaie, cu 2 linguri de ulei, la foc potrivit.
Cand isi schimba culoarea, adaugam si o ceapa tocata foarte marunt. Lasam sa se inabuse cu ceapa la foc mic ( sa nu se rumeneasca deloc), dupa un timp adaugam si gogosarii, taiati feliute subtiri. Daca e nevoie, turnam cate putina apa.
Dupa vreo 5 minute punem si dovlecelul taiat cubulete. Eu nu am avut dovlecel si am pus o mana de mazare verde, fiarta.
Separat desfacem conopida in buchetele si o fierbem in apa clocotita si sarata, pana ce e fiarta - dar atentie, sa nu fie moale. O fierbem cam 20 de minute, apoi o strecuram.
Intr-o cratita incapatoare amestecam conopida cu compozitia din tigaie si o punem pe foc, pentru a se intrepatrunde gusturile. Punem compotul de ananas - fructele si jumatate din zeama.Turnam laptele de cocos si lasam sa dea un clocot.
Din smantana, faina si sucul ramas din compotul de ananas facem un sos pe care il punem in cratita, amestecand mereu cu lingura de lemn. Daca e nevoie , se mai pune apa. Trebuie sa fie mult sos, dar nu foarte legat, cum e la ciulama, ci mult mai subtire. Punem curry, chiar mai mult, sa fie putin iute. Eu am pus mai mult curry praf.
Se serveste neaparat cu orez fiert, simplu - asta e tot farmecul, cu paine parca e altceva.
Cum facem orezul"bob si bob":
(una din metode, ca sunt mai multe)
- am spalat orezul ( o cana de orez) si l-am pus intr-o craticioara, am turnat deasupra apa calda si l-am lasat asa 20 de minute (acoperit);
- am clatit orezul din nou, in mai multe ape ( asa iese amidonul care-l face lipicios), am pus apoi apa rece - sa fie de 2-3 degete deasupra orezului:
- se presara putina sare;
- l-am pus la fiert, circa 10 minute:
- am luat orezul de pe foc, l-am acoperit cu un capac (farfurioara) si l-am invelit cu cateva prosoape ( patura); se lasa vreo 15 minute;
- orezul absoarbe apa incet si ramane intreg.
Observatie: o data ma gresit, punand foarte multa apa cand am fiert orezul; dupa ce l-am scos din paturi era zemos ( asta n-ar fi fost o tragedie) ,dar bobul era foarte moale si nu mi-a placut.
La servire, formam in farfurie o coronita din orez si la mijloc turnam mancarea.
Portia mea:
- pentru ca-mi place mai mult sos, am procedat invers; am umplut farfuria cu mancare si, desigur, sos , iar deasupra am format cu lingura niste gogosele din orez; am presarat curry.
25 oct. 2009
Pasta (pistil, piure) de mere
Aveam mai multe mere foarte bune si parfumate - bio - dar care nu ar fi tinut pe iarna, avand unele mici lovituri sau gauri de vierme.
Am facut din ele un fel de marmelada foarte buna; ideea a fost sa nu fac retetele clasice de gem sau dulceata, pentru ca voiam ceva cu mai putin zahar. Se poate face si fara zahar, depinde si daca merele sunt acre sau nu..
Am spalat foarte bine merele, le-am curatat de partile stricate si apoi de coaja si de cotor; fiind coapte si parfumate, mi-am zis ca e pacat sa arunc cojile si le-am folosit - o parte la acest gem si o parte la otet de mere.
Merele taiate in bucati le-am amestecat cu putin zahar (3 linguri la kg) si zeama de lamaie; peste ele am turnat un pic de zeama din coji de mere ( o parte din coji le-am fiert mai inainte cu apa). Se pune putin lichid, atat cat sa nu se lipeasca de cratita dar si sa poata sa fierba, la foc mic si acoperite.
Cojile:
Cand s-au inmuiat le-am zdrobit, ca la piureul de cartofi, si le-am lasat sa mai fiarba in continuare, pana cand am considerat ca au scazut suficient.
Am repartizat pasta in borcane de 400 ml, cu filet, pe care apoi le-am sterilizat in apa, 45 de minute, ca sa nu se strice ( avand putin zahar).
E altceva decat gemul de mere, e mai light si cu gust mai natural, usor acrisor. E foarte bun cu paine si unt, dar si la cornuri, prajituri, clatite.
Si in final am pregatit un mic desert rapid pentru bucatareasa sefa ( ma apucase noaptea:...), din cateva mere macerate cu putin zahar, lamaie si rom si apoi amestecate cu frisca din smantana ......Foarte bun........
O idee EXTRA: Cum sa facem suc din rodie?/ make pomegranate juice?
.
Se taie o rodie în jumătate, se pune într-un castron cu apa la temperatura camerei.
Bagam mâinile sub apă şi îndepărtam seminţele din jumătăţile de rodie, menţinându-le sub apă. Scoatem dinvas cojile şi membranele fructelor, astfel ca sa ramana doar seminţele. Le strecuram, le punem într-un blender si le mixam pana ce amestecul devine siropos. Din nou strecuram printr-o sita fina, pasam cu ajutorul uneilinguri ca sa obtinem cat mai mult suc.
In final, se adaugă o ceaşcă de apă şi se amestecă. Dupa gust, punem putina miere.
Beneficii pentru sanatate
Rodiile contin hidrati de carbon, care ne furnizează energie, si sunt bogate in fibre.
Vitamine: vitamine din grupul B - riboflavina, tiamina şi niacină, vitamina K, multa vitamina C, mai mult de 25 la sută din doza zilnică recomandată de vitamina C.
Minerale: in principal potasiu. Rodiile mai conţin calciu şi urme de cupru, fosfor şi fier.
Fitonutrienti (substante nutritive esenţiale pentru sănătatea umană care pot fi găsite doar în plante): fitosteroli şi beta-caroten - benefice pentru inima, deoarece acestea ajuta la scăderea valorilor colesterolului din organism.
Antioxidanti: taninuri, antociani şi acid ellagic. Vitamina C, de asemenea, este antioxidanta.
Otet de rodie / Pomegranate vinegar
Sincer, eu nu am facut, neavand astfel de fructe. Se gasesc la magazin, am luat de cateva ori, dar nu pentru otet.
Dar am gasit pe net cateva informatii:
Otet de rodie - un condiment deosebit
(mai bine zis, otet cu rodie, caci aromatizam un otet obisnuit cu samburii acestui fruct)
Ingrediente:
1 cană cu seminţe proaspete rodie
2 cani cu oţet de vin alb
Punem samburii intr-un borcan sterlizat si uscat; le acoperim cu oţet de vin alb si amesteca, cu olingura. Punem caapcul la borcan si-l lasam sa se macereze intr-un loc (langa o fereastră) cu multa lumina solara; lasam asa vreo 8 - 10 zile.
Apoi strecuram otetul printr-o sita foarte fina, il turnam intr-o sticla pe car eo inchidem cu un dop.Se păstreaza la un loc racoros, întunecos, până la 6 luni.
Este folosit , pentru aroma sa, la salate, peste, deserturi şi marinate. Imi pare a fi o idee excelenta.
Reteta din Coreea
In filmul pe care l-am urmarit - Giuvaierul palatului - am vazut ca in Coreea se face otet din curmale, intr-un vas ingropat in pamant si lasat acolo mult timp. Eu am facut otet din mere, cu miere de albine, si am adaugat in acesta si un pumn de curmale. Sper sa-mi iasa bun.
Iata ca, tot in Coreea, am gasit ca se face si se vinde si otet de rodie. Ca si noi, romanii, sud-coreenii stiu că oţetul calmeaza gâtul inflamat şi îmbunătăţeste sănătătea. Am gasit pe un site - http://www.asiafoodjournal.com - care prezenta otetul de rodie informatia ca acest otet are un gust extraordinar si ca rodia este una din sursele cele mai bogate de antioxidanti. Asta stiam si eu, dar mi-e greu sa mananc acei samburi, cred ca mai bine voi incerca cu otetul.
Ii multumesc anonimului cu intrebarea, caci astfel am aflat si despre aceste retete.
30 sept. 2009
Dae jang geum - Giuvaierul palatului - iata si actorii:
Revin iarasi cu serialul preferat.
Iata un video interesant; v-ati intrebat cum arata actorii din filmul "Giuvaierul palatului" in viata reala? Eu nu! Parca ar fi trait cu adevarat in acum 500 de ani si nu mi-i pot imagina atlfel.
Ii puteti vedea aici, chiar daca nu intelegeti ce spun:
Cate ceva despre film, plus placerea de a o vedea iarasi pe dragalasa protagonista - Lee Young-ae.
Nu ma pot abtine, trebuie sa va mai arat ceva: ce frumos canta aceasta actrita care pare a fi si in viata reala o persoana deosebita:
29 sept. 2009
DROB DIN FICAT (sau maruntaie) DE PORC
Eu am folosit cam 1,3 kg de ficat, splina si plamani - foarte bine curatati de tendoane, vene, pielite etc. Se mai poate pune inima, rinichi - dar eu cred ca asa cum am facut eu iese mai fin. Cum am spus, spalam maruntaiele, le curatam, le taiem bucati si le fierbem in apa cu sare. Le spumuim cand e nevoie si le lasam sa fiarba bine, aproape o ora.
Le scoatem din apa si le lasam sa se raceasca, apoi le tocam. La aceasta tocatura adaugam 5 oua, 200 g franzela inmuiata in lapte, apoi stoarsa si pasata, ceapa verde ( sau de care avem), foarte fin taiata si usor calita, si multa verdeata - o legatura de marar si 3 de patrunjel. Condimentam cu piper, adaugam sare, vreo 3-4 linguri cu ulei si vreo 3 linguri de faina. Punem drobul la copt in forme unse cu ulei. Se poate coace si in tava de chec, si in tava lata.
Nu uitati - inainte de a-l da in cuptor, ungeti suprafata drobului cu 1 ou batut, pentru a prinde o crusta frumoasa.
Il putem servi cald, dar mai ales rece, ca aperitiv.
Se face repede, este gustos si consistent.
Borek cu branza
Reteta o gasiti aici si se face cu "un pachet de foi de placinta, ulei pentru uns; umplutura:
1 kilogram de branza usor sarata - adica un amestec de branza proaspata de vaci cu telemea sarata, sau doar branza de vaci pe care o sarati atat cat va place, 5 oua medii sau 4 mai mari, 200 de grame de smantana; deasupra: 100 ml apa minerala carbogazoasa, 100 de grame de smantana, 1 ou."
A iesit foarte buna, insa eu cred ca am gresit cu ceva, si anume, am avut o smantana foarte grasa, astfel ca nu mi-a iesit compozitia prea lichida. Ori am pus si prea multa branza - am avut o branza de casa, naturala, buna si grasa si am pus si cas. Fiind multa branza si smantana, foile nu s-au mai simtit, parca pusesem numai branza (numai pe margini au ramas si foile, unde le indoisem putin).
Dar asa e cand faci o reteta prima oara.
Ce sa va mai spun, a iesit demential de buna, exact ca un fel de placinta care se gasea pe vremuri in Piatra, la "Spicul", si care se servea cu iaurt.
Nu stiu daca borek sau burek este corect, dar pentru ca in turca se spune borek, am spus si eu la fel; am gasit variantele Byrek (Albania); boereg (Armenia); burek (fosta Yugoslavia); Бюрек, byurek (Bulgaria); Μπουρέκι, bouréki sau Μπουρεκάκι; bourekáki (Grecia); bourekas / burekas (Israel); cheburek (Rusia); brik (Tunisia) si börek (Turcia).
Pun si cateva poze, insa nu sunt reusite deoarece le-am facut noaptea.
Am terminat-o tarziu, dar am mancat cu multa pofta ( cald e mai bun).
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...