Faceți căutări pe acest blog

Gatim cu:

- Aperitive (55) - Băuturi (2) - Budinci (4) - Conserve (33) - Dulciuri (67) - Fripturi (13) - Garnituri (2) - Gustări (18) - Mâncăruri (67) - Patiserie (29) - Pește (14) - Salate (22) - Sfaturi (12) - Sosuri (1) - Supe/ciorbe (18) -Diverse... (21) * (10) * - Retete retro (9) * Retete de post (3) Afine (4) Ananas (2) ardei (13) Banane (2) Biscuiţi (1) Branza (38) Brocoli (2) Cacao (10) Cafea (3) Caise (9) Capsune (9) Carne de oaie/miel (1) Carne de pasare (50) Carne de porc/vita (42) Carne tocata (24) Cartofi (24) Castraveti (3) Catina (2) Ceai (1) Ceapa (3) Cimbru (1) Ciocolata (6) Cirese (3) Ciuperci (40) Coacaze (2) Coacăze (1) Condimente (2) Conopida (5) Creier (5) De post (2) Dovlecei (8) Dulciuri (50) Faina (14) Fainoase (2) Fasole (8) Fasole pastai (5) Făină (1) Ficat (8) Foitaj/aluat (9) Fragi (3) Frișcă (1) Fructe de padure (7) Fructe diverse (19) Gem (1) Gem/marmelada (10) Gogoșari (11) Grâu (1) Griș (2) Gutui (3) Hrean (1) Iaurt (4) Lamai (8) Lapte (10) Legume diverse (16) Limbă (2) Linte (2) Lobodă (1) Mac (1) Malai (3) Mazăre (6) Mere (13) Mezeluri (12) Morcovi (8) Năut (1) Nucă de cocos (2) Nuci (9) Opinii (3) Orez (15) Ornare (1) Oua (59) Paine (8) Paine/patiserie (2) Paste fainoase (2) Pepene (2) Pere (2) Pesmet (2) Peste (31) Piersici (8) Portocale (4) Porumb (3) Praz (1) Prune (6) Rahat (1) Rosii (13) Secară (1) Sfecla (3) Smantana (25) Soc (1) Soia (1) Spanac (4) Surimi (4) Ștevie (1) Telina (7) Unt (12) Untura (7) Usturoi (2) Varza (15) Vin (7) Vinete (6) Visine (7) Zaharoase (5) Zmeura (4)

28 mar. 2013

Merluciu la cuptor cu garnitură de orez şi legume



Am avut trunchi de merluciu, congelat, cam 1 kg.
Pestele se lasa sa se dezghete macar pe jumatae, se spala si se pune la scurs.
Pregatim o tava in care punem ulei.
Asezăm in ea peştii, ii presaram cu sare si piper, ii stropim cu ulei si ii dam in cuptorul incis, acoperiti partial cu o folie.Ideea e sa nu fie fierti la aburi, ca atunci and sunt acoperiti etans, dar nici prea uscati, cum ies daca-i facem fara capac. Când s-au rumenit putin, turnam o creasca de vin alb si usturoi taiati marunt - dupa gust.
Cam in 30 de minute pestele e gata. Dacă e necesar, se lasa sa se mai coaca descoperit, daca are zeama.

Garnitura se face separat:
+ punem la fiert o cana cu orez si 2-3 cani cu apa, avand grija sa nu il fierbem foarte mult, cam 20 de minute, apoi il lasam acoperit sa se mai umfle. Nu uitati de sare si boabe de piper.
- in privinta legumelor, avem mai multe variante, dupa sezon:
- fierbem legume proaspete, de sezon,
- folosim legume cumparate congelate, cum sunt pachetele de legume cu unt sau alt fel;
- folosim si legume congelate, si din cele proaspete, de care avem.
Eu am ales a patra varianta:
am folosit legume pentru garnituri puse de mine la congelator (conopida, radacinoase, mazăre, porumb, gogoşari).
Ori de care legume ar fi, dupa ce sunt fierte le scurgem de apa, le trecem usor prin unt sau prin ulei si le amestecam cu orezul

Mmmmm, este foarte bun.



23 mar. 2013

Salată de fasole boabe - o sugestie pentru o zi de post

Și nu numai...
E tonifiantă, parcă mai alungă moleșeala și depresia ce ne mai încearcă în aceste zile.
Ce să mai spun de rețetă, căci toată lumea știe s-o facă.
Folosim fasole fiartă de noi, acasă, sau din conservă.
Nu trebuie să lipsească ceapa tocată - ținută ceva timp in apă rece cu puțin oțet, ca s-o mai imblânzim și să mai scăpăm și de miros.
Se adaugă sosul vinegretă - din ulei, lămâie sau oțet, diluat cu puțină apă, sare și puțin zahăr.
Este bine să se marineze un pic fasolele in acest sos.
Apoi, ca să-i dăm o notă mai primăvaratică, adăugăm salată verde, 1 ardei sau gogoșar tăiat cuburi.
Am mai pus și câteva masline.
Cine are, poate pune ceapă verde, pătrunjel verde, ridichi roșii.
Poate ca v-am dat o sugestie pentru aceste wekend cam mohorât.

22 mar. 2013

Legume congelate pentru iarnă

Le-am făcut astă toamnă și le-am consumat pe parcursul iernii.
Sunt extrem de practice, atunci când nu ai timp de gătit. Prind bine și acum, în post.
Le-am folosit ca garnitură, dar și în supe și ciorbe și mai ales în amestec cu orez fiert.
Se găsesc și de cumpărat - eu m-am inspirat după acele cutii de Legume cu unt, dar din ele cam lipsea conopida, nu era prezentă decât simbolic, și eu doream ceva mai multă.Apoi, mie mi-au ieșit foarte ieftine, căci astă toamnă am cumpărat legume (de-ale noastre) la preț foarte scăzut, gogoșarii la 2 lei pe kg și conopida la 1,5 lei.
Pachetul cu legume congelate se pune în puțină apă clocotită și se fierbe vreo 10 minute. Această zeamă se aruncă, caci conține și ceva gheață de la congelat care are un izi care se simte chiar și in frigiderul meu nou. Deci, e bine să strecurăm legumele, apoi le sotăm cu ulei (eventual și unt ), sau se fac cu sos. Mie mi-au plăcut astfel: am pus peste ele orez fiert, am pus totul la calit  ușor, am adăugat piper și curry sau pamezan (atunci nu mai pui curry).

Cum se face:
conopida se desface în bucățele, se fierbe - nu foarte tare, dar nici să fie prea puțin fiartă, pentru că atunci când o folosești nu vei mai fierbe amestecul.
La fel opărești (și fierbi puțin) rădăcinoase cuburi - morcov, țelină, pătrunjel.
Apoi opărești cuburi de gogoșari.
Pui totul intr-un castron mare.
Adaugi mazăre - eu o aveam congelată dinainte .
Amestecul il face fiecare cu ce are. Am adăugat, pentru aspect, porumb congelat, cumpărat.
Cam atât.
Se poate pune și brocoli, fasole verzi.
Am reamestecat totul apoi am repartizat in cutii care se închid bine, apoi și intr-o pungă. Am pus și în pungi mici, aplatizate, dar trebuie puse în cîte trei pungi, ca să fie etanșe.

17 mar. 2013

Crochete din cartofi și șuncă

Sunt foarte gustoase - și deosebite - mai ales calde.
Rețeta este dintr-o carte germană.
Se face cu:
600 g cartofi, 200 g șuncă, 2 ouă, o lingură cu smântână, cașcaval - 80 g, făină circa 150 g - depinde cât primește aluatul, piper, ulei pt. prăjit, pesmet.


Cartofii, fierți înainte cu apă și sare - reci - și șunca se dau prin mașina de tocat, se amesteca cu ouăle, smântâna, sare dacă mai trebuie  și piperul.
Se adaugă câteva linguri de cașcaval, apoi făina. Se face un aluat potrivit de moale.



Crochetele se fac ca niște mititei - se poate folosi și dispozitivul pr cârnați de la mașina de carne.
Se tăvălește fiecare crochetă prin făină, ou și pesmet și se prăjețte în ulei - mai mult, încins.
Merg ca aperitiv cald sau cu mazăre și alte soteuri.




15 mar. 2013

Conopidă pane


 Mmm, ce gustoase sunt!
Pentru a le prepara - simplu și rapid - ai nevoie de o conopidă mică, 2 ouă, 2-3 linguri de făină, sare, piper, ulei.
Să trecem la treabă:
- mai întâi, desfacem conopida în buchețele și o punem la fiert în apă clocotită cu sare; se fierbe pe jumătate, al dente - cum s-ar spune, apoi se scoate într-o strecurătoare și se lasă la scurs;

- se trece conopida prin făină:
 - apoi prin pane - preparat din 2 ouă bătute cu sare, piper, o ceșcuță de apă și câteva linguri de făină; se omogenizează totul astfel ca să rezulte un aluat gros de clătite:
 - se pun la prăjit în ulei încins, după ce se rumenesc pe o parte se întorc și pe cealaltă, apoi se scot pe hârtie absorbantă.
Se servesc cu sosuri, cu bere, cu cașcaval ras etc.
Eu le-am servit ca aperitiv, alături de ghebe marinate cu gogoșari și măsline.
Un deliciu!



27 feb. 2013

Pesmeţi pentru ceai sau ciocolată

Batem 8 gălbenuşuri cu 12 linguri cu zahăr, se adaugă 12 linguri de pesmet şi apoi albuşurile bătute.
Se toarnă în tava lată.
Coapte, se taie baghete care se glasează sau se pudrează.

22 dec. 2012

Covrigei, sărățele

Sunt de sezon - din aluat cu untură.
Aluatul se face cu : 250 g untură, o linguriță cu vârf cu sare, o linguriță cu zahăr (se omogenizează), se adaugă 1 ou, o nucă de drojdie dizolvată într-o ceașcă cu lapte, 500 - 700 g făină.
Se amestecă toate - dacă e nevoie se mai pune lapte, să fie aluatul potrivit de moale.



Apoi se lasă deoparte o oră - la temperatura camerei. Din acest aluat se întinde câte o foaie și se decupează forme diferite, care se ung cu ou și se presară cu mac, chimen, susan sau alte semințe. Eu le-am făcut în formă de covrigei, brăduți și steluțe.

Ca să iasă sărățelele gustoase și aspectuoase, se va întinde o foaie mai groasă de aluat - de circa 1 cm, și acesta va crește îăn straturi.
Se coc in cuptorul încins dinainte, pe hârtie de copt, circa 15 - 20 de minute - să fie rumene. Este o rețetă gustoasă și totodată ieftină. Pozele incă nu sunt gata, dar m-am grăbit să vă împărășesc rețata, poate ca vă va fi de folos în aceste zile. Vă pup și spor la treabă, deocamdată.

17 dec. 2012

Mîncărică de porc cu mazăre

E bunuță-bunuță și...ia uite ce ușor se face:
Avem nevoie de circa 1/2 kg carne de porc - sau vită, sau pui -, o ceapă mare, 1 gogoșar, 3 roșii, bulion sau roșii în bulion, mazăre (proaspătă, conservată, congelată - de care avem), mărar, sare, piper, ulei, enibahar.

- se taie carnea cuburi și se călește cu puțin ulei;

- se adaugă o ceapă tocată mărunt, se călește pe foc mic;

- se adaugă o ceașcă de apă și se lasă să fiarbă 25 min.;
-
- se pune un gogșar tăiat mărunt;

- se lasă să fiarbă pînă când carnea e moale, iar acum se pun și roșii proaspete sau in bulion;

- adaugăm mazărea fiartă separat sau congelată;

- potrivim de sare, piper, enibahar, sos de roșii; reîntregim aromele cu puțin zahăr și mărar proaspăt sau uscat;

Poftă bună!

16 dec. 2012

Rulou de pui

............sau Cordon bleu.
Nu se face așa greu pe cât pare.
Ingrediente: 1 piept de pui, 200 g cascaval feliat, șuncă presată feliată, 2 gogoșari marinați, 2ouă, 5 linguri de făină, 5 linguri de pesmet, sare, piper, ulei.

Tăiem felii din pieptul de pui, groase cât degetul, sau tăiem un piept de pui in 4 - și apoi le batem cu ciocanul de șnițele. Le presărăm cu sare și piper.
Pe fiecare bucată de piept punem 1-2 felii de șuncă și deasupra cașcaval, apoi câteva felii de gogșoar. Se rulează strâns.
Se trec prin făină - să adere bine, apoi prin ou bătut cu sare și piper, apoi prin pesmet, și se prăjesc in baie de ulei, bine incins.Dacă punem puțin ulei, riscăm să se ardă și să fie crude la mijloc.

15 dec. 2012

Rețete pentru Crăciun și Revelion

O bună sursă de inspirație, pentru mine - că mă tot întreb ce să mai gătesc de sărbători - și pentru vizitatorii acestui blog:
De regulă, pentru Crăciun pregătesc rețete tradiționale românești, iar de revelion prefer bufet rece - gustări, dulciuri, fructe.

Aperitive
Ciupercuțe cu maioneză
Pasta sau tartine cu brânză de vaci

Pastă de țelină cu maioneză

Salată boeuf
 Salată de surimi la pahar
Salată de țelină și ouă
Salată Șuba cu pește marinat -



Salată de păstăi cu maioneză


Salată cu surimi și porumb

Salată de cartofi cu hering

Salată de vinete
Aperitive - -flori din salam și cașcaval

Biscuiți sărați
Borek
Chec cu ciuperci
Clătite cu salată boeuf
Crochete de cașcaval

Drob cu ghebe
Felii de capia
Ghebe cu maioneză
Gogoșele aperitiv

Ouă umplute cu ficat de pasăre

Sărățele trandafiri

Șarpe și arici - din brînză

Gustări cu pește

Șnițele fragede de pui
Lebăr de casă
Tobă
Drob din ficat și măruntaie
Chiftele de porc cu morcovi
Chiftele de pui

Icre

Borșuri - pentru a doua zi
Borș de perișoare
Borș cu costiță afumată

Borș moldovenesc de găină

Feluri cu carne
Friptură aromată de pui la cuptor
friptură de pui cu portocale

friptură de pui marinat
Friptură de curcan
Răcituri (piftie)
Cotlete de porc marinate
Friptură fragedă de vită
Sarmale de porc cu varză

Dulciuri
Chec cu lamâie
Chec coroniță

Chec cu 2 ouă

Chec cu cacao
Chec cu nuci și stafide
Chec panettone
chinezeasca

ciocolata de casa
kinder pingui
Pandișpan

linzer cu gem și bezea
alba ca zăpada

 alcazale

prăjitura cu cremă de cocos
prăjitura cu mac

prăjitura cu cacao și coniac
prăjitură cu foi și mere
prăjituri cu unt
salam de biscuiți
cornulețe cu nuci
cornulețe cu untură
pișcoturi cu untură

fursecuri piersici


 fursecuri zbârciogi
fursecuri cu stafide

cornulețe fine
Tort buturugă

Tort diplomat cu fructe
cozonac cu nuci

Tort cu cremă de zahăr ars



Subscrie via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Număr de abonați:

 

Home-Cooking Blogroll Center

Sponsori