Se face cu mai multe sau mai puține legume, în funcție de ce avem. De regulă, o legumă va da nota dominată. De exemplu, dovleceii, bamele sau vinetele. Eu am ales vinetele, din care am pus mai multe.
Am folosit:
- ceapă - înbușită, nu prăjită;
- rădăcinoase - morcovi, țelină, păturnjel - tăiate cuburi și înăbușite în ulei, adăugând apă, până se înmoaie;
-conopidă desfăcută în buchețele;
-fasole păstăi tăiată în 2 sau în 3;
-dovlecei cuburi;
-vinete rondele - lăsate cu sarem opărite și ușor prăjite;
- gogșari - tăiați fideluță.
Se amestecă toate într- cratiță mare, se presară sare, 2 căni de suc de roșii, se pun boabe de enibahar, de piper, de coriandru, frunze de țelină tocate.
Cât ulei vom pune?
- vom folosi cam 50 ml de ulei la 1 kg de legume curățate. Deci, calculăm aproximativ cam câte legume avem, după ce le curățăm, și cât ulei să folosi. Din acesta vom utiliza la ceapă și rădăcinoase.
Fierbem totul, mai potrivim de suc de roșii sau bulion, după gust. Legumele să fie pătrunse, dar nu fierte foarte tare.
Cantitățile sunt după dorință. Se poate renunța la unele legume. Anul trecut am făcut numai cu vinete, ceapă, ardei și rădăcinoase. A fost bun și rece, ca atare, și gătit, cu cartofi sau orez. Prinde tare bine în perioadele de post.
Se mai poate pune mazăre opărită, bame, ardei etc.
Se lasă la răcit și apoi îl punem in borcane. Se șterge marginea borcanului cu o cârpă udă, apoi cu una uscată, se pune capacele sau celofanul.
Sterilizare:
- în prima zi - 30 minute
- a doua zi - încă 20 de minute
Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu