Este ca o mîncare de fasole obişnuită, dar cu cantităţi mai mari de legume, care au un gust teribil acum, toamna.
Mai întâi pregătim fasolea:o spălăm, o punem la fiert cu apă rece, după primul clocot aruncăm apa, apoi o punem din la fiert - de acum încolo vom folosi numai apa caldă; mai schimbăm o dată apa după 30 de minute, apoi o lăsăm să firabă cât e necesar. Este suficient să se arunce prima apă - ca un fel de spălare suplimentară - şi doar o singură apă de la fiert. Sunt persoane care aruncă apa de 3 ori pe parcursul fierberii fasolei, in credinta ca in acest fel nu va provoca probleme intestinale, dar aceste probleme sunt produse de cantitatea mare de celuloză din fasole. Dacă nu e fiartă bine sau este un soi cu coaja mai groasa, va fi mai grea de digerat.
Dacă schimbăm zeama de la fasole de multe ori, vom arunca inutil toate vitaminele şi sărurile minerale dizolvate în aceasta.
Folosim 300-500 g de fasole.
Truc:
În cazul fasolei mai vechi, care fierbe greu, dupa ce schimbam prima apă adăugăm in apa calda un pic de bicarbonat de sodiu - cât un bob de piper, urmând ca, după ce fierbe 30 de minute să schimbăm această apă; dacă punem bicarbonatul în apa finală sau punem prea mult, se va simţi gustul acestuia în mâncare. Bicarbonatul înmoaie foarte bine boabele de fasole.
Dacă vedem că se ridică deasupra coji desprinse de pe fasole, cum mi s-a intîmplat mie, vom turna o cească de apă rece si le vom indepărta pe cât posibil.
Cînd fasolea e fiartă pe jumătate, adăugăm 2 cepe mari tăiate foarte mărunt, 2 morcovi tăiaţi cuburi, 1 pătrunjel şi o felie de ţelină.Acestea vor fierbe ăndelung şi vor da un gust dulce şi aromat mâncării. Tot acum adăugăm şi puţin ulei deasupra, care va grăbi fierberea. Cine vrea, va căli ceapa şi legumele inainte de a le pune in fasole, dar vă garantez că şi această variantă mai dietetică este foarte bună.
După vreo 20 de minute de fiert, punem roşii decojite şi tăiate mărunt şi mulţi gogoşari şi ardei tăiaţi de asemenea mărunt - vreo 3-4 bucăţi.
Lăsăm să scadă pe foc domol, potrivim de sare şi arome - dafin sau enibahar, putin coriandru măcinat, sare, piper, puţin zahăr.
La final, presărăm verdeaţă. Merge bine mărarul.
Fasolea are un gust bun dacă punem deasupra şi puţin cimbru proaspăt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu