Este o rețetă pe care mama mea a învățat-o în Elveția.
Se face cu: 700 g mușchi de mânzat, 2 cepe mari, ulei, boia de ardei, condiment pentru gulaș (am avut elvețian, dar este bun și de la Fuks), un cătel de usturoi sau mai multi, după gust.
Se taie carnea de vițel în cubulețe. Ceapa se taie mărunt și se călește în ulei, la foc mic, să nu se ardă.
Apoi adăugăm și carnea, piper după gust și două-trei linguri de boia dulce și un pic de boia iute, punem și un plic de condiment pentru gulaș, usturoiul felii, apoi puțină apă. La nevoie, se completează cu câte puțină apă caldă. Nu se pune sos de roșii.
Sosul format trebuie să fie mult și consistent, mai putem pune pastă de ardei, pastă pentru gulaș.
Pentru găluște avem nevoie:
3-400 g pîine neagră, un pahar mare cu lapte, 3 ouă, pătrunjel, o lingură cu făină, sare, piper.
O pâine neagră sau semi, de vatră, va fi lăsată de pe o zi pe alta să se usuce puțin. Tăiem pâine în cuburi (cam o farfurie cu vârf) și o punem într-un castron; peste pâine turnăm un pahar de lapte rece și o lăsăm să îl absoarbă. Stoarcem pâinea, o zdrobim cu furculița, dar nu de tot, punem sare, pătrunjel tocat, adăugăm ouăle bătute și făina. Amestecăm să obținem o pastă consistentă. La nevoie, mai putem adăuga puțin pesmet. Unii mai adaugă ceapă și usturoi călit, dar noi așa le-am preferat, mai light, și așa ni s-au servit prima dată.
Cu mâinile ude, formăm găluște rotunde pe care le fierbem în apă clocotită, circa 15 minute.
Se strecoară, se răcoresc numai puțin, căci trebuie servite imediat. Le punem in farfurii, alături de carnea din gulaș, turnăm sos și păpăm repede.
Sunt absolut exclente.
Gulașul se poate face și cu ciuperci în loc de carne.