* Sterilizarea in cuptor este indicata pentru conservele legate cu celofan.
De asemenea, prezinta avantajul ca se pot steriliza mai multe borcane deodata.
Pentru aceasta, intr-o tava adanca de aragaz turnam apa (sau intr-o cratita larga), se aseaza cateva ziare sau hartie, apoi se pun si borcanele, dar fara a se atinge intre ele.
Tava sa fie plina cu apa calda.
Apoi acoperim borcanele cu un prosop sau cu o panza mai groasa, umeda - eventual, pusa in doua.
Sterilizarea se face bine daca panza acopera borcanele si pe lateral.
Cand punem tava cu borcane la sterilizat, cuptorul nu trebuie sa fie fierbinte - sa suporte un soc termic - ci numai cald.
Sterilizarea se face la foc mic, timp de o ora.
* O regula simpla - borcanele mari se sterilizeaza mai mult, cele mai mici si sticlutele - mai putin.
* Sterilizarea in vase cu apa, pe aragaz:
- nu se fierb decat borcane de aceeasi marime; pe fundul cratitei punem un strat de hartie sau o carpa de bucatarie; punem borcanele si turnam apa calda; acoperim borcanele cu un prosp ud sau, daca se poate, acoperim vasul cu capac.
Atentie!
- apa in care se pun borcanele sa aiba circa 50 de grade;
- in cazul borcanelor cu capace metalice, apa poate acoperi borcanele;
- se fierb pe foc mic, altfel se pot sparge borcanele;
- calculam timpul de sterilizare din momentul in care apa incepe sa clocoteasca;
- dupa ce s-au sterilizat borcanele, le racim, treptat, turnand usor apa rece in vasul in care le-am fiert;
- cand apa ajunge la temperatura de 40 de grade - cam dupa un sfert de ora - se scot din apa si se streg.
Timpul de sterilizare:
Difera, in functie de marimea vaselor si de felul conservelor.
Iata cateva exemple:
- zacusca - intre 3- si 60 de minute ( borcane mici sau mari);
- zacusca cu vinete - si altele, pentru mai multa siguranta - se sterilizeaza si a doua zi, inca 30 de minute;
- ghiveciul de legume se sterilizeaza 30 de minute, si apoi, a doua zi, inca 20 de minute;
- tocana de legume - sterilizare 20 de minute (borcane de 400g) sau 30 de minute - cele de 800g;
- vinete coapte pentru salata - de doua ori, cate 30 de minute, la interval de 12 ore;
- ardei copti - circa 30 de minute;
- zarzavat pentru ciorbe cu sare putina - 30 de minute;
- zarzavat pentru ciorbe si supe - cu sare multa - se sterilizeaza 15 - 20 de minute, pentru mai multa siguranta;
- gogosari taiati in sos de rosii - 20 de minute - borcane de 400 g;
- compoturi
cu fructe tari
- sticle de 500 g - sterilizare 20 - 25 minute;
- sticle de 1 l - 25 - 35 de minute
cu fructe mai mici, moi (struguri)
- borcane mici - 15 minute
- sticle sau borcane mari - 20 de minute
- legume conservate in bulion - se sterilizeaza mai mult, 1-2 ore.
Faceți căutări pe acest blog
Gatim cu:
- Aperitive
(55)
- Băuturi
(2)
- Budinci
(4)
- Conserve
(33)
- Dulciuri
(67)
- Fripturi
(13)
- Garnituri
(2)
- Gustări
(18)
- Mâncăruri
(67)
- Patiserie
(29)
- Pește
(14)
- Salate
(22)
- Sfaturi
(12)
- Sosuri
(1)
- Supe/ciorbe
(18)
-Diverse...
(21)
*
(10)
* - Retete retro
(9)
* Retete de post
(3)
Afine
(4)
Ananas
(2)
ardei
(13)
Banane
(2)
Biscuiţi
(1)
Branza
(38)
Brocoli
(2)
Cacao
(10)
Cafea
(3)
Caise
(9)
Capsune
(9)
Carne de oaie/miel
(1)
Carne de pasare
(50)
Carne de porc/vita
(42)
Carne tocata
(24)
Cartofi
(24)
Castraveti
(3)
Catina
(2)
Ceai
(1)
Ceapa
(3)
Cimbru
(1)
Ciocolata
(6)
Cirese
(3)
Ciuperci
(40)
Coacaze
(2)
Coacăze
(1)
Condimente
(2)
Conopida
(5)
Creier
(5)
De post
(2)
Dovlecei
(8)
Dulciuri
(50)
Faina
(14)
Fainoase
(2)
Fasole
(8)
Fasole pastai
(5)
Făină
(1)
Ficat
(8)
Foitaj/aluat
(9)
Fragi
(3)
Frișcă
(1)
Fructe de padure
(7)
Fructe diverse
(19)
Gem
(1)
Gem/marmelada
(10)
Gogoșari
(11)
Grâu
(1)
Griș
(2)
Gutui
(3)
Hrean
(1)
Iaurt
(4)
Lamai
(8)
Lapte
(10)
Legume diverse
(16)
Limbă
(2)
Linte
(2)
Lobodă
(1)
Mac
(1)
Malai
(3)
Mazăre
(6)
Mere
(13)
Mezeluri
(12)
Morcovi
(8)
Năut
(1)
Nucă de cocos
(2)
Nuci
(9)
Opinii
(3)
Orez
(15)
Ornare
(1)
Oua
(59)
Paine
(8)
Paine/patiserie
(2)
Paste fainoase
(2)
Pepene
(2)
Pere
(2)
Pesmet
(2)
Peste
(31)
Piersici
(8)
Portocale
(4)
Porumb
(3)
Praz
(1)
Prune
(6)
Rahat
(1)
Rosii
(13)
Secară
(1)
Sfecla
(3)
Smantana
(25)
Soc
(1)
Soia
(1)
Spanac
(4)
Surimi
(4)
Ștevie
(1)
Telina
(7)
Unt
(12)
Untura
(7)
Usturoi
(2)
Varza
(15)
Vin
(7)
Vinete
(6)
Visine
(7)
Zaharoase
(5)
Zmeura
(4)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Subscrie via email
Ecuson Facebook
-
O pifite reusita trebuie sa fie atat de limpede incat sa vezi fundul farfuriei, si sa nu fie moale, dar nici foarte inchegata (cum e toba)...
-
Putem folosi orice fel de ficat. Spălăm ficatul, îl curățăm de vinișoare, il desfacem în lobi sau îl tăiem. Apoi lăsăm ficatul să stea în...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu